Katie Herzig – Moment of Bliss

Op 21 januari hapte ik toe op de pre-order campaign via Pledgemusic van het nieuwe Katie Herzig album Moment of Bliss. De opvolger van Walk Through Walls (2014) kan gezien worden als sluitstuk van de trilogie die met The Waking Sleep (2011) begon. Waar eerder bijvoorbeeld via Spotify al de singles I Want to Make You Proud, zo’n typische Herzig gitaarpopsong, het mid-tempo Strangers, de synth pop track Feel Alive en de breekbare pianoballad Me Without You uitgebracht werden, kreeg ik als pledger deze 4 tracks als immediate download. Haar cover van de Coldplay hit Viva La Vida is niet op Moment of Bliss terecht gekomen.

Met co-producer Cason Cooley heeft Katie Herzig een collectie afwisselende popsongs afgeleverd, Na het kwartet al aangehaalde nummers werd het dansbare, up-tempo (You got to dance to the) Beat of Your Own vrijgegeven onder pledgers. Na de opener Strangers is Beat of Your Own een vrolijk dansnummer. Blijf maar eens stilzitten. De instrumentatie onder coupletten is eenvoudige synth pop, terwijl het refrein vol en warm klinkt. Toen de zangeres rond Valentijnsdag het liedje Weight Lifting, met een vlotte 6/8 als beat, presenteerde en openlijk haar liefde voor en relatie met collega artieste Butterfly Boucher bekend maakte aan haar fans en followers, haalde ze een oma van een vriendin aan die adviseerde: “It tastes better when you share.” Tot nu toe had Katie ervoor gekozen de liefde vooral via liedjes te communiceren. Als luisteraar ga je titels als Feel Alive en I Want To Make You Proud reframen. De vrijheid van een onbezorgde jongere is bezongen in het walsende Learn to Hide.

Arpeggio’s, los drumwerk en intrigerende electronica (hoor ik inderdaad nog wat strijkers?) sieren I Don’t Mind. “I don’t mind if the future isn’t clear. Please rewind to see the madness disappear. We pay the way to make it right. We have the courage to survive. I won’t forget to hold it dear. You hold the water in your hand. You hope that you will understand. How wonderful you have it here.” O, wat klinkt Katie hier breekbaar als Kate Bush hier en ook in We Can’t Deny! Het titelnummer is een rocksong, ook in dat format past Herzig. “You were looking for a plan. 
While you’re holding it all in the palm of your hand. You don’t need an answer to tell you what’s true.” Soms willen te krampachtig de controle houden, waar loslaten beter is. All This Time combineert akoestische elementen, gitaar riffs, echoënde vocalen en electronica tot een intrigerend arrangement. Me Without You sluit rustig af met een ode aan de geliefde. Wat zou ik zonder je zijn?

[spotify spotify:album:2gyGOhPnkNv5N7q7i3iTfT ]