Concertverslag The Best of Britain – The 4th! in Theaterhotel Almelo

Voor de vierde maal heeft het muzikaal collectief The Best of Britain een greep gedaan in de erfenis van the isle of music, Groot Britannië voor een avondvullend programma, waarmee dit voorjaar langs tientallen theaters in het land concerten gegeven worden. Ik kreeg de tip The Best of Britain te bezoeken bij het Symfo Classics concert eind december 2017. Zo gezegd, zo gedaan. Met Klazien rijd ik deze zaterdagavond naar Almelo (inderdaad, altijd wat te doen) en parkeer de auto in Stadserf P3, een trouwens krappe parkeergarage met veel uitstekende hekken en smalle doorgangen. Ik ben blij met het radar verklikkers rondom en achteruitrijcamera in de Superb. Informatie Mia ArtKruip-door-sluip-door koude gangen van het aangrenzende Theaterhotel, zoeken naar de foyer van de theaterzaal. En dan een nieuwe verbazing. Aan de muren hangen grote schilderijen van cabaretiers en musici van de hand van Mia van der Moolen-Schipper, ook bekend als Mia Art. De in Oud Avereest geboren schilderes woont op de hoek van de Langewijk en Het Rak tussen Balkbrug en Dedemsvaart. We rijden wekelijks minstens een keer langs haar huis.

Concert The Best of Britain Theaterhotel Almelo - Phil CollinsDe grote theaterzaal vult zich gestaag. Om 20u gaan de lichten uit en begint de show met Another Brick in the Wall van Pink FloydSyb van der Ploeg (De Kast, maar ook de vertolker van Jezus in de eerste uitvoering van The Passion in 2011), Edward Reekers (Kayak), Maarten Peters (Frank Boeijen Groep, schrijver voor Margriet Eshuijs Band) en Brenda van Aarsen (artiestennaam: Brenda Bee) zijn de vocalisten en vullen elk delen van deze wereldhit in, ondersteund door topmusici: gitarist Jeff Zwart uit Emmen, de Groningse toetsenist Arno Schlijper (docent bij ArteZ), drummer Maarten Molema (Dotan, Room Eleven), bassist Johannes Adema (Syb & Band) en alleskunner Hubert Heeringa (percussie, EWI, saxofoon, viool, mondharmonica, bugel). Reekers en Heeringa zijn ook onderdeel van Symfo Classics.

Concert The Best of Britain Theaterhotel Almelo - George MichaelEdward heet genderneutraal de ‘beste bezoekers’ welkom en kruipt achter de vleugel om Peter Skellern‘s gender specifieke 70’s hit You’re a Lady (I’m a Man) te vertolken. Van Small Faces komen Lazy Sunday en Ogdens’ Nut Gone Flake langs. Van Joe Jackson speelt de band Is She Really Going Out With Him? Een Phil Collins medley (Easy Lover, In the Air Tonight en Against All Odds), maar ook School van Supertramp, inclusief mondharmonica – destijds door Stevie Wonder ingespeeld – De middelbare school inspireert net als prille liefdes. Later komt een mengeling van het Sting origineel en de akoestische Fields of Gold cover van Eva Cassidy. In het inleidende praatje beweert Peters dat Sting het liedje in 2003 heeft geschreven, genietend van het uitzicht op zijn nieuwe landgoed en dromend van zijn geliefde. Het origineel is echter een decennium ouder. Cassidy, in 1996 overleden aan kanker, werd postuum nog beroemder dan bij leven, het lot van zovele musici.

Concert The Best of Britain Theaterhotel Almelo - Alan Parsons ProjectJohannes Adema laat zien dat hij net als Mark King kan slappen bij de Level 42 hit Running in the Family. Brenda van Aarsen galmt net zo makkelijk hoog als laag in het wervelende There Must Be an Angel (Playing With My Heart) van Eurythmics, terwijl de andere vocalisten hun armen als engelenvleugels laten wapperen. The Royal Academy of Arts in Londen heeft veel van de artiesten die vanavond voorbijkomen geschoold.

Concert The Best of Britain Theaterhotel Almelo - Rolling Stones Beatles BattleDe zaal mag meezingen met The Beatles en/of The Rolling Stones liedjes tijdens een heuse battle. Lekkere 80’s rock is er met het soepel lopende Eye in the Sky van The Alan Parsons Project – Edward Reekers heeft de man ontmoet, zijn solo CD en APP covers laten horen en waardering gekregen! – Pride (In the Name of Love) van U2, Read All About It van Emile Sandé uit 2014. Medleys van de in 2016 overleden George Michael liedjes, de hoogtepunten van Andrew Lloyd Webber‘s rockmusical Jesus Christ Superstar, Private Investigations van Dire Straits en Message in a Bottle van The Police, de avond vliegt voorbij. Concert The Best of Britain Theaterhotel Almelo - QueenBohemian Rhapsody als uitsmijter vóór we rond 22.45u tevreden in de auto stappen.