Ashley Cleveland – One More Song

Voor het nieuwe blues en rockalbum One More Song van de Amerikaanse Ashley Cleveland organiseerde haar man, tevens gitarist en producer Kenny Greenberg een Kickstarter crowdfunding campagne. In november en december 2017 werd $11.797 opgehaald. Het resultaat is een dozijn liedjes met herkenbare bluesrock (Way out of No Way over Cleveland’s start in de muziek, haar alcoholverslaving en de behoefte aan een Redder destijds) en een eigen draai aan oude gospels als Down by the Riverside, Take Me to the Water/Cool Down by the Banks of Jordan. De drievoudig Grammy Award winnares staat de laatste jaren niet meer in de spotlights, hoewel haar muziek van constante, hoge kwaliteit blijft. Het 10e album  heeft 6 zelfgeschreven nummers; de rest is een greep uit de muziekhistorie. Doorleefde gospel en blues over herstel en verlies, liefde en het voorbeeld zijn voor de kinderen (die inmiddels uitvliegen), waarvan het stevige Lily Grown Wild een pennevrucht is.

Rustiger aan doet ze het in Crooked Heart (“I love my crooked neighbor with my crooked heart.”) dat ze met Rachel Yellen en Jameson Fuller schreef. Halfway Down is een cover van een Jim Lauderdale song die in 1995 door country ster Patty Loveless de hitparade in werd gezongen. Vol gas gaat het op Ezekiel 2, dat Cleveland met meestergitarist Phil Keaggy componeerde. Ezekiel in duet tussen Phil en Ashley stond in 2016 op Keaggy’s All At Once album. De gitaarsolo is overigens op deze snellere uitvoering van Kenny Greenberg die bijvoorbeeld ook op Cool Down by the Banks of Jordan helemaal losgaat.

Het akoestische To Be Good schreef Ashley met Winston Yellen. Het titelnummer verhaalt de herinnering van Ashley’s moeder met haar oude zuster Betsy over afscheid van een huis. De trouwe luisteraar kent Born to Preach the Gospel (origineel uit 1928) en Walk In Jerusalem van het 2012 album Beauty in the Curve met opnieuw Kenny heerlijk solerend.

Celeveland werkt aan een documentaire Who’s the Girl, waarbij een aantal liedjes van One More Song als soundtrack zal fungeren. One More Song, please!
[spotify spotify:album:6ykKZBrvSiYFpSUH4kZ8on ]