3e Reestdaltocht van de SWOS: wandelen in Reestdal rond Balkbrug

De zenuwen van de organisatie begrijp ik wel. Gerrit Lindenholz en Arie Kisteman van de Stichting Wandelorganisatie Staphorst (SWOS) zijn de hele vrijdag in weer en wind bezig geweest met pijlen zetten voor de 3e Reestdaltocht. Voor vrijdagavond werd er sneeuw verwacht. Op de doorgaande wegen werd preventief gestrooid. In de Facebook groep #wandel1000km gaf menig wandelaarster aan zaterdag vanwege de kou niet te gaan wandelen. En in het geruchtencircuit bij Paard Balkbrug in de Diamanthal waar Klazien vrijdag in de regen en kou verkeersregelaar was, werd een gevoelstemperatuur van -18 graden voor zaterdag aangekondigd. Zou een herhaling van de wintertocht van maart 2016, ook met start en finish bij partycentrum Klein Oever op Oud-Avereest dreigen? De sneeuw en gladheid bleven uit. Wel waait het al de hele avond en nacht stevig. De temperatuur ligt rond het vriespunt. Wat de gevoelstemperatuur is – naakt of gekleed? – geen idee, maar zeker geen -18.

Relive ‘3e Reestdaltocht SWOS rond Balkbrug’

Oud Avereest – Balkbrug – Rabinge (15km)

Partycentrum Klein Oever BalkbrugArie houdt zaterdagmorgen als volleerd portier de deur naar het partycentrum wagenwijd voor me open. Gerrit is binnen bezorgd. De tientallen fanatiekelingen voor de 30 en 40km route zijn er al wel, maar komen de dorpsbewoners ondanks de kou ook voor de 10 of 20km naar Klein Oever? Iets vóór 8u vertrek ik met een oranje routebeschrijving voor de langste afstand in de hand, snel broekzak dankzij de prima bepijling. Met muts op en handschoenen aan, thermo ondergoed onder de wandelkleren en de winterjas, is het warm te houden. Het is droog, nog wel grijs als we direct de Reest oversteken bij de Pieperij en de Nieuwe Dijk (Zuidwolde voegen we er als Balkbruggers direct aan toe; de Nieuwedijk die bij de OBS Oud Avereest begint en naar Nieuwleusen leidt ligt aan de Overijsselse kant in het noordwestelijke stukje van de gemeente Hardenberg).

Pijlen 3e Reestdaltocht Balkbrug in WildenbergGerrit vermoedde vanochtend al dat ik zo ongeveer alle paden onderweg wel zou kennen en desgewenst zelfs thuis koffie kon drinken en route. Voorlopig klopt dat nog. Door de paden in een andere richting te lopen en in een nieuwe combinatie te volgen, zie ik toch elke keer wat anders. Door het bos dalen we af het Reestdal in, passeren de houten brug over de Reest bij erfgoedlogies De Wildenberg. Dan omhoog door Den Westerhuis naar Oud Avereest. Welkom bij De Wheem in Oud AvereestOp nog geen 5km wandelen is de eerste rust in Landschap Overijssel bezoekerscentrum De Wheem tegenover de Reestkerk ingericht. Die laat ik links liggen, pak speelnatuurpad achter De Wheem om op de eigen weg van onder meer bamboekweker Veijer bij de al genoemde Overijsselse Nieuwe Dijk uit te komen en er een kilometer asfalt te pakken.  De SWOS heeft lange tijd als uitgangspunt nooit meer dan een kilometer rechtdoor op een weg uit te zetten. Dit is op het randje, alleen weggelegd voor de 40km lopers 😉 De Vipera verbindingszone met heide en naaldbomen naar de Hoofdweg en dan de onverharde Vrieschedijk langs camping Si-Es-An (onze voormalige buurjongen is er tegenwoordig eigenaar) en Haardennen en Heuveltjesbos tot de Meppelerweg naast MFC Trefpunt.

3e Reestdaltocht bij visivijver langs Coevorderweg BalkbrugMet zoveel bos, heide en onverharde wegen blijft de dorpskern die doorsneden wordt door de N377 en de doorgaande wegen naar Ommen, Meppel en Zuidwolde zeker geen sieraad van Balkbrug. Dat de routebouwers me toch nog een stukje van het dorp laten ontdekken, siert hen! Ik was in de 20 jaren die ik nu in Balkbrug woon nog niet eerder om de visvijver van hengelsportvereniging Ons Genoegen tussen Coevorderweg en De Omloop gewandeld. De visvijver is net als enkele andere vijvers rond het dorp ontstaan door zandwinning om vanaf 1966 de Dedemsvaart te dempen. Over de voormalige vaarweg ligt nu de autoweg N377.

Vrijwilligers bakken Staphorster kniepertjes voor wandelaars 3e Reestdaltocht in RabingeIn het landgoed Kategerveld, opengesteld particulier bezit met slingerende wandelpaden door het in 2005/6 aangelegde bos, is de geluidsoverlast van het verkeer op de autoweg N48 behoorlijk. Op 11 februari j.l. liep ik hier ook, was blij met het alternatieve bospad om op Den Kaat te komen zonder over privé terrein te hoeven. Ditzelfde pad volgen we nu ook, slaan af richting Rabbinge, zo voorspelbaar en toch mooi in elk jaargetijde. De Reest over en rechtsaf, waar in een verbouwde schuur naast de rietgedekte boerderij Rabbinge (de naam is in het riet aangegeven) een bijzondere rust is. Staphorster dames in klederdracht staan er kniepertjes te bakken voor de wandelaars die op enkele bankstellen neergeplofd zijn en genieten van warme drank, eigen brood en natuurlijk zoveel kniepertjes als ze maar willen hebben. Waarom zou je deze dunne wafels alleen op Oudejaarsdag bakken?

Rabinge – Fort (5km)

Wandelbankje bij Spookmeer aan Nieuwe Dijk ZuidwoldeHoe lekker warm het binnen was, merk je weer als je de wind buiten voelt. In het bos loop ik redelijk beschut. Bij het Spookmeer gaat een wandelbankje met uitzicht op het water op de foto. Struweel in natuurreservaat Takkenhoogte op 3e Reestdaltocht BalkbrugOnvermijidelijk en mooi blijft het natuurreservaat Takkenhoogte – Meeuwenplas en de bomensingel naar de Meeuwenweg. Weer even asfalt onder de voeten. Het dorpje Fort betekent alweer een volgende rust. Deze is bij de broer van Arie Kisteman die er aan de ‘t Holweg Meelwereld runt: alles voor bakken. Ik geniet van warme chocolademelk als compensatie voor de best afgekoelde vruchtensap uit eigen rugzak.

Fort – IJhorst (11km)

Vrijwilligers SWOS aan het ponttrekken over LeidingDe Leiding die in het Schrapveen begint en net als de Reest (die niet eens zover er vandaan ontspringt) water in westelijke richting afvoert voorziet het natuurreservaat van water, zijn we al eenmaal gepasseerd. Op ‘t Holweg is een 2e passage. Een intermezzo is het ommetje via Bloemberg om voor de 3e maal bij de Leiding te komen. Hier beoefenen SWOS vrijwilligers de nieuwe sport ponttrekken om het voetveer aan de westzijde voor aankomende wandelaars af te meren. Zelf mag ik me naar de overzijde trekken. Zandpaden naar de Fortwijk en dan voor de 4e maal de watergang over. De Stapelerveldweg is weer asfalt. In de verte zie ik het verkeer over de A28 rijden.

Wandelaar op brug over Reest bij 't EndeLangs een akker en dan door het bos in westelijke richting tot de Stapelerweg. We zijn nu in het buurtschap De Stapel in het Reestdal. Voor de 40km lopers begint een extra lus langs het informatiecentrum ‘t Ende van Drents Landschap en de gelijknamige boerderij aan de Reest. De zon heeft de grijze wolken verdreven en dan zien plaatjes van bruggen over de Reest er opeens veel vriendelijker uit. Met enkele 40km lopers voor me ga ik langs de Heerenweg naar IJhorst. Net voorbij de Bomertsweg is een voor mij nieuw weggetje in de route opgenomen dat door het landgoed De Nieuwe Strik gaat, eerst om en dan over het terrein van familiecamping De Vossenburcht. Rust 3e Reestdaltocht op familiecamping De Vossenburcht IJhorstDaar is de volgende rust op de speciaal voor ons opengestelde kantine. De SWOS heeft er in een extra nieuwsbrief op aangedrongen vooral een consumptie te nemen en niet door te lopen. Terecht, want ook hier staan weer vrijwilligers en brandt de kachel. Koffie en bijpraten met wandelaars over de massaliteit van de Dodentocht, Nijmeegse Vierdaagse en de Replay Kennedymars in Hengelo op 15 april.

IJhorst – Oud Avereest (10km)

Zandpad tussen IJhorst en Groot OeverLandgoed De Nieuwe Strik gaat over in het Carstenbos en De Veentjes ten zuiden van IJhorst. Tegen de wind in blijft pittig. De onverharde Groot Oeverweg, bekend van de Loop van de Reest, en Groot Oever zijn wat langere stukken die uitnodigen flink door te stappen. De 20km en 30km lopers komen erbij vanaf Bloemberg. Achter de doorgaande weg tussen Oud Avereest de IJhorst langs pakken we nog wat (on)verharde wegen de spreekwoordelijke stal ruikend. Een klein eind over het fietspad langs Lutten Oever, Oud Avereest in en rechtsaf naar de manege en partycentrum. Na 6u35m zit de 40,8km erop. Gerrit Lindenholz is blij. Er zijn 385 wandelaars gekomen; de inspanningen zijn niet voor niets geweest.

Zie ook: