Yori Swart – September

      No Comments on Yori Swart – September

Singer-songwriter Yori Swart uit Bergen (NH) zag ik voor het eerst tijdens het Bevrijdingsfestival 2012 in Zwolle op een klein in het water rustende podium van Popfront en Buro Ruis. Ze pakte enthousiast haar publiek in met liedjes van haar titelloze debuutalbum. Een jaar later verscheen Weigh In Weigh Out. En na een rust van vier jaar kwam in de loop van 2017 de single Bonfire uit, gevolgd door het album September, dat intussen alweer heel wat luisterbeurten verder is. Ja, zang en gitaar zijn nog steeds de basis, maar er is zoveel meer slimme percussie, toetsen en elektrisch gitaar toegevoegd, dat je dit met geen mogelijkheid meer folk kunt noemen. Waar Rogier Pelgrim nog meer leunt op piano, zijn Yori en Rogier best wel vergelijkbaar.

Het resultaat van tweeënhalf jaar schrijven met de Engelsman Fin Freenall (Fink) en bijschaven pakt goed uit. Producer Mark van Bruggen heeft een helder geluid verzorgd. Verschillende liedjes werden met de Amerikaanse Lori Lieberman en de Noord Thomas Dybdahl gecomponeerd. Een balans tussen up-tempo nummers als September, Bonfire en Riding on the Wind, en luisterliedjes als Triangle en afsluiter Frost is goed. World invloeden in How Thin en gewoon achterover leunen in Long Time Gone maken September tot een lekkere luisterplaat.
[spotify spotify:album:4rlBoWsi7fh0h76Pfp5nAl ]