Winters wandelen rond Vollenhove

      No Comments on Winters wandelen rond Vollenhove

De wandelsportvereniging TIGO uit het Overijsselse Steenwijk organiseert voor de 35e maal een winterkwartet wandelingen. Vandaag is Vollenhove aan de beurt. Ik ben al een tijd niet meer met een TIGO wandeltocht meegeweest. Sowieso ben ik niet van de zoveelste keer een zelfde route lopen. Deze zaterdag is TIGO de enige vereniging in noord en oost-Nederland die een 40km houdt. Het is schitterend winterweer vandaag. ‘s Morgens na het krabben van de ruiten met -2 graden Celcius vanuit Balkbrug via de Lichtmis, Hasselt en Zwartsluis naar Vollenhove. In zalen- en sportcentrum Burght is het al gezellig druk. Veel FLAL wandelaars zijn ook naar Vollenhove gekomen nu de eigen vereniging deze zaterdag geen wandeltocht heeft georganiseerd. Veel bekende mensen en dus even gezellig bijpraten vóór de start iets voor 9u.

Relive ‘Winters wandelen rond Vollenhove’

Vollenhove – Nederland (10km)

Hier in Vollenhove zijn de wandelaars nog even bij elkaarNa het traditionele duw- en trekwerk om een papieren routebeschrijving te bemachtigen is het peloton wandelaars op de eerste paar honderd meter in Vollenhove nog dicht bij elkaar. We passeren het Park Oud Ruitenborg, waar de ruïne van de Toutenburg (gebouwd rond 1500) te zien is. Mariakerk VollenhoveWe lopen om de Mariakerk langs. Anders dan je misschien vermoedt, is dit géén rooms-katholieke, maar Gereformeerde / PKN kerk. Aan de jachthaven heet het Aan Zee. Met de aanleg van de Afsluitdijk (1927-1932) en Noordoostpolder (1937-1942) is dat verleden tijd. Wat aan de oostzijde van de polder rest van de Zuiderzee, is het Vollenhoverkanaal tussen het Kadoelermeer en Vollenhovermeer.

Sybe de Jong met wandelmaat voor me op dijk naar BlokzijlMet alleen Sybe de Jong en zijn wandelmaat vóór me ga ik Vollenhove uit, de brug over het kanaal over de Noordoostpolder in en meteen rechtsaf de dijk op naar het noorden. Vijf kilometer doorstappen met uitzicht rondom. Welkom in Blokzijl, waar de organisatie in het centrum bij café Sluiszicht een rustpost had bedacht. Na 6km wandelen heb ik nog geen behoefte aan rust of een kop koffie. Veel achteropkomende wandelaars denken daar anders over, want daarna was het achter me ook meteen stil, geen enkele wandelaar meer te zien.

De bepijling in het centrum kan beter. De route gaat het voormalige Zuiderzeestadje snel weer uit, de Kuinderdijk op. Herinneringen aan de Mooiste wandeling van Nederland vanuit Kuinre komen boven, zeker in het buurtschap Baarlo waar ik na een overdosis asfaltwegen in 2010 op een brancard heb gelegen voor een gedegen blarenbehandeling. Sindsdien heet het Blaarlo voor mij. Henk-Jan groet u vanuit NederlandHet traject via de buurtschappen Nederland naar Kalenberg zat standaard in de Mooiste wandeling en op menig andere wandelroute hier in de omgeving. Natuurlijk maak ik een selfie bij het kombord,  begrijpelijk één van de meest gejatte plaatsnaamborden van ons land. In de bocht met de Veldhuisweg stuit ik op de groep wandelaars die ons vanaf Blokzijl op de dijk vooruit was gegaan. Ze lopen het LAW 8 Zuiderzeepad, maar juist hier kruist ook het LAW 12 Overijssels Havezatepad en dus komt het aan op goed interpreteren van de pijlen op de rood-witte LAW markering. Leunend tegen een rol riet pauzeer ik kort.

Nederland – Blokzijl (11km)

Rietkraag aan WeteringIn de zomermaanden verga je hier in de bossages tussen de trekgaten en rietvelden van de muggen, nu is het rustig. Bij Kalenberg eens niet linksaf, maar rechtsaf langs het water en de rietsnijders. Wetering is het volgende buurtschap, dat vier kilometer lang achter de op het gelijknamige water georiënteerde huizen niet echt avontuurlijk is. De routebouwers zijn duidelijk op de fiets bezig geweest vandaag. Het is tekenend, dat mijn wandelbroek na afloop geen enkel spatje modder heeft gevangen en niet de was in hoeft. Dat is echt uniek!

Burgemeestersbank in centrum BlokzijlAan de overzijde van de N333 / Blokzijleweg gaat het door het buurtschap Muggenbeet. Een café, camping en een paar boerderijen om op het fietspad langs de N333 weer drie kilometer door te mogen stappen tot in Blokzijl. Daar rust ik iets vóór café Sluiszicht op de burgemeestersbank met uitzicht op de haven.

Blokzijl – Sint Jansklooster (11km)

Watergemaal AF Stroink tussen Blokzijl en VollenhoveDe bepijling houdt direct voorbij de Stadsgracht op. Ik pak OSMAnd erbij om de Zuiderwalstraat en Zuiderzeeweg die op de routebeschrijving staan genoemd te lokaliseren en help mezelf zo weer op weg. De Zuiderzeeweg is autoluw, maar weer drie kilometer rechttoe-rechtaan op asfalt tot bij de Ettenlandsche Kolk. Het uitzicht op het Watergemaal AF Stroink, een nog altijd in bedrijf zijnd gemaal uit 1919 dat in de Vollenhoofsedijk ligt, vergoedt veel. Een fietspad parallel aan de dijk brengt me naar Moespot, het volgende buurtschap op de route. Zoveelste brandje in rietvelden - hier in MoespotHier is de 15km en de 40km route samen.

Een paar wandelaars die de 15km doen, haal ik in op de Leeuwte, een interessant weggetje op een stuwwal met veel oude, rietgekapte boerderijen, veel ervan met beschilderde staldeuren. Daarachter de rietvelden richting Giethoorn. Her en der zijn brandjes gesticht om snoeiafval te verbranden. En omdat het amper waait, staat menig buurt hartstikke grijs van de rook. Het zal je buurman maar zijn, terwijl jij je was buiten wil drogen deze zonnige zaterdag. Bij de entree van Natuurmonumenten bezoekerscentrum De Wieden rust ik weer kort.

Sint Jansklooster – Vollenhove (9km)

Henk-Jan groet u vanaf bezoekerscentrum De Wieden Sint JanskloosterIets verderop ga ik via een tunnel de N762 Flevoweg onderdoor, Sint Jansklooster in. Ik ben er al wel vaker geweest. De organisatie heeft Het Wapen van Utrecht (aparte naam trouwens hier in de Kop van Overijssel) als rustpunt bedacht. Tja, ik loop door. Monnikenmolen Sint JanskloosterDe Monnikenmolen uit 1857 schittert tegen de strakblauwe lucht, waarna dikke rookwolken volgen aan de Halleweg, waar afval uit de volkstuinen worden verbrand. Havezate Sint JanskloosterTjonge, dan zowaar even van het asfalt af om over de zandpaden van Landgoed Oldenhof en het gelijknamige kasteel te wandelen. De lol is snel over, want aan de overzijde van de N331 / Open Swolle wacht eerst de Wendeler Bentweg en daarna een flink stuk (vijf kilometer) dijk langs het Kadoelermeer en Vollenhoverkanaal. Bekende omgeving en door met een boog om Vollenhove heen te lopen met de finish in zicht is niet motiverend.

Bij een akker waar de geoogste uien op hoopjes liggen zie ik een wandelaar letterlijk van het paadje gaan en scharrelen tussen de uien, terwijl z’n vrouw toekijkt. Als ik het stel in Vollenhove passeer opent hij zelf maar: “U heeft me zeker net wel gezien? Onze uien zijn net op en deze lagen er zo uitnodigend bij.” “Tot elke wandelaar dat vandaag doet. Dan heeft de boer geen uien meer om te verkopen.” Hoe praat je recht wat krom is. Kerk VollenhoveVollenhove heeft een mooi centrum en TIGO wil de wandelaars er echt doorheen hebben. Prima plan. En zo gaat het langs de haven, kerken en park naar de Burght terug. In 6 uur en 13 minuten ben ik rond. Sybe en z’n maat komen net naar buiten, als ik m’n GPS logger uitzet. Er hebben vandaag 299 wandelaars meegedaan.

Zie ook: