Wandelen langs de Limes van Bunnik naar Kesteren

Vandaag zet ik de Limeswandeling voort met de dagetappes 7 en 8, van Bunnik naar Kesteren. Voor de gelegenheid gebruik ik een met korting via Vakantieveilingen gekochte NS dagkaart. Ik stap ‘s morgens om 7.23 in Ommen op en heb in Utrecht geluk. Anders dan de NS reisplanner aangeeft, heb ik net overstaptijd genoeg om de aansluitende sprinter naar Bunnik te nemen in plaats van een half uur later. Bijna in BunnikEn zo kan ik om 8.50u de GPS logger op het Stationsplein aanzetten. Eén waarschuwing vooraf. Mocht je net als ik de routebeschrijving die op Limeswandeling.nl staat willen volgen, besef dat deze op de computer is uitgewerkt en niet het resultaat is van nalopen ‘in het veld’. Ik ontdek vandaag op teveel punten de bij deze werkwijze ingeslopen fouten: ter plekke niet aanwezige straatnaamborden of nummers van provinciale wegen, van Google Maps / OpenStreetMap in het echt afwijkende straatnamen (Rijndijk in plaats van Rijnbandijk op de elektronische kaarten tussen Bontemorgen en Kesteren) en niet-bestaande straten (Groenestraat in Maurik).

Bunnik – Wijk bij Duurstede (22,5km)

Jaagpad langs Kromme Rijn BunnikAls ik de bebouwing van Bunnik verruil voor het Jaagpad langs de Kromme Rijn is het me duidelijk. De Limeswandeling zal waarschijnlijk tot Wijk bij Duurstede hetzelfde traject volgen als het Kromme Rijnpad, dat ik in maart 2015 hier vanaf Utrecht komend liep. Dat kan ook beter de enkele instructie in plaats van tweederde A4 vol vage en onjuiste aanwijzingen zijn. De blauwe markeringspalen van het Kromme Rijnpad zijn keurig en overal duidelijk te vinden. Langs dit Jaagpad gaat ook het SP13 Utrechtpad en op diverse stukken één of meer Klompenpaden.

Kasteel Beverwoud tussen Werkhoven en CothenDe neerslag van de afgelopen tijd heeft het zand en gras langs het jaagpad veranderd in modder en glibberige ondergrond. Een paar maal ga ik bijna onderuit. De blauwe wandelbroek wordt bruiner en bruiner en ook de wandelschoenen vragen na afloop van de tocht om een harde borstel.

Vergeleken bij twee jaar geleden is het pad bij de passage van de A12 gelukkig weer direct langs de rivier in plaats van een fietspad langs de N229 en een eindje om via de Singel van Odijk. Het kasteel Beverweerd en bijgebouwen staan er nog verwaarloosder bij, jammer toch. Ik rust kort, zittend op de rugleuning van een wandelbankje om zo weinig mogelijk van mijn zitvlak nat te krijgen in de aanhoudende regen, op de hoek van de Jachtrustlaan en Broekweg aan de oostzijde van de Kromme Rijn. Voor de voorbijkomende fietsers ben ik een wat vreemde verschijning deze morgen. Nee, dit is niet het weercijfer 7 dat voor wandelen rond Bunnik gisteravond nog bij weeronline stond aangegeven. Met regelmatig de poncho over de winterjas hoop ik niet helemaal kletsnat aan te komen.

Welkom in CothenNa een kleine 15 kilometer wandelen kom ik in het Brienkneuter dorp Cothen, waar nu al de carnavalswagens door de straten gaan. De routebeschrijving is niet aangepast op de nieuwbouw rond de Riederwaard en Bloemenwaard. Ik focus me op de genoemde molen, dat wandelt makkelijker. Dat is de laat 19e eeuwse korenmolen Oog in ‘t Zeil die letterlijk de wind in de zeilen heeft. Sinds 1936 draait de molen op motorkracht, een soort hulpmotor voor de wind dus. De molen is sinds 2005 eigendom van het Utrechts Landschap. Vrijwilligers malen er wekelijks graan tot meel voor de liefhebbers. Kasteel Rijnestein Cothen voorzijdeEen slinger om de Kromme Rijn voert langs de voorzijde van de 13e eeuwse ridderhofstad, kasteel Rhijnestein, dat sinds 1810 als woning van de familie Van Beeck Calkoen in gebruik is. Het oude poortgebouw van vóór 1361 is overigens het enige element van het bouwwerk, dat resteert uit vroeger tijden..

Het Zandpad langs de kerk en fruittelers is modderig. Aan de andere kant van de N229 brengt de Groenewoudseweg me weer dichterbij de Kromme Rijn. Bij de Langbroekseweg steek ik weer over, over voetpaden door de parken aan de rand van de bebouwing van Wijk bij Duurstede. En dan zowaar een afwijking van het Kromme Rijnpad: de Limeswandeling neemt de binnenstad van Wijk bij Duurstede mee. Kerk Wijk bij Duurstede

De Grote of Johannes de Doperkerk op de markt is sinds 1580 een protestantse kerk. De toren is uit 1486 en het interieur is 16e eeuws. Het orgel binnen is één van de oudste van ons land. De aanwijzingen voorbij de Markt en Grote Kerk kloppen niet. De poort in de Peperstraat komt uit op een doodlopend hofje ,niet de Mazijk, zo ontdek ik met wat andere wandelaars die ook komen teruglopen. Thuisgekomen zie ik dat de afslag rechts tegenover het Kerkstraatje bedoeld was. Ik loop nu door de Peperstraat naar de Oeverstraat, Dijkstraat en Lekdijk. Het fietspad onderlangs de dijk, het Vrouwepoortpad leidt naar het veerpont over de Lek. In afwachting van het pont eet ik een volgende bol en drink ik wat. Vanaf hier is de omgeving nieuw voor me.

Wijk bij Duurstede – Kesteren (23,5 Km)

Veerpont Wijk bij Duurstede - Rijswijk komt eraanEen automobilist biedt me op het pont een lift aan. Ik vertel hem dat ik door wil naar Kesteren, maar dan wel per benenwagen. Toch aardig aangeboden. DE €0,60 voor een overtocht als voetganger is trouwens ook prima. Het fietspad naar de Rijnbandijk, waar een paneel uitleg geeft over het voormalige fort Levefanium ter plekke. De winterdijk langs de Nederrijn is de eenvoudige routeaanwijzing voor de komende tijd. Huis aan kolk vijver RijswijkRechts het dorp Rijswijk. De Limes bij Eiland van MaurikWaar aan de linkerhand het recreatiegebied Eiland van Maurik begint, staat een informatiepaneel over het in de Romeinse tijd ergens in de huidige uiterwaarden en plassen langs de rivier gelegen castellum Mannaricium.

Als het dorp Maurik echt in beeld is na 29km wandelen, gaat de route van de dijk af, door de dorpskern. Bij een zorgcentrum aan de Saffatinstraat vraag ik een voorbijgangster naar de Groenestraat uit de routebeschrijving. Zonnestralen en blauwe lucht op Groene Laantje MaurikDie bestaat niet, de boomsingel voorbij het water wordt in de volksmond het Groene Laantje genoemd en is onderdeel van Klompenpaden. Ah, dan zal het wel de bedoelde ‘straat’ zijn. Wauw, stukjes blauwe lucht en een beetjes zonneschijn aan de hemel! Droog over de 2,5km lange Buitenweg / Wielseweg tussen de fruittelers en boerderijen door naar de Rijnbandijk. Op de rugleuning van een wandelbankje bij de Veerweg (Amerongen ligt aan de overzijde van de Nederrijn) rust ik na 33km.


Zicht op Rijndijk voorbij BontemorgenRuim 5km Rijnbandijk liggen achter me, als ik bij het buurtschap Bontemorgen de slingerende Rijndijk langs de Oude Rijn neem. De regen wordt weer zwaarder. De drooggewaaide jas wordt zo weer nat. Met de poncho op stap ik door langs het dorp Lienden en het buurtschap Aalst. Waar de dijk uitkomt op de Cuneraweg / N233 van Rhenen naar de aansluiting op de A15 bij Ochten, sla ik af, ga onder de provinciale weg door. De Limeswandeling gaat hier meteen weer linksaf om de Rijnbandijk te vervolgen. Zelf steek ik Kesteren door. Het dorpscentrum bestaat uit een dorpshuis, PKN gemeente, een christelijke basisschool en daarnaast een Hervormde basisschool, ook wel bijzonder in 2018. Verderop zie ik nog wat straten met winkels, maar in het gure weer is het begrijpelijk niet gezellig shoppen.  Na 45,9km wandelen kom ik om 16.15 bij het station. Stationsgebouwen KesterenIn de agenda had ik rekening gehouden met de 16.56 Arriva trein naar Arnhem, maar op deze koude zaterdagmiddag was een 16.26 trein ook welkom geweest. Eenmaal in het uur gaat hier een trein. En dus dribbel ik wat heen en weer, doe rek- en strekoefeningen, nu met de handschoenen aan, om mezelf zo warm mogelijk te houden. Een beker koffie en twee nieuwe mueslibollen bij de Broodzaak op Arnhem Centraal smaken prima. De tweede helft van Wij zijn slim en andere dwaalwegen van de hersenen lees ik tot Zwolle helemaal uit. In Ommen aangekomen is de Superb bedekt onder een laag sneeuw. Hmm, ook dat had ik wandelend over me heen kunnen krijgen. Al het ongemak is relatief 😉