Suzanne Weusten – Hoe we onszelf voor de gek houden: ABC van denkfouten

Psychologe Suzanne Weusten kreeg het idee voor een alfabetische ordening van denkfouten in 2012. De rubriek ABC van denkfouten verscheen in 26 wekelijkse afleveringen in de Volkskrant van augustus 2012 tot maart 2013. In juni 2013 verscheen het gelijknamige boekje, dat me onlangs opviel bij de bibliotheek als ‘nieuwe aanwinst’. Het is een vermakelijke, herkenbare reeks drogredenen, shortcuts die onze hersenen nemen in de voorkeur voor een gemakkelijke weg, herhalen wat we (denken te) weten en trucjes om risico’s te mijden. Van selectieve waarneming, cognitieve dissonantie, information bias tot magisch denken, verloren-kostenfout en zero risk bias. Weusten geeft bij elke denkfout praktische voorbeelden, de bijbehorende psychologische onderzoeken en verklaring voor het optreden. Ons vooringenomen brein houdt ons vaker voor de gek dan je denkt.

Over de auteur

Suzanne Weusten (1953) is psycholoog en publicist. Ze is oprichter van De Denkacademie, de opleidingentak van De Argumentenfabriek, en geeft trainingen in helder denken en argumenteren. Daarnaast recenseert ze non-fictie op het gebied van psychologie en filosofie voor de Volkskrant en voor SkiprZe is programmamaker bij Human. Het tv-programma Dat Had Je Gedacht (uitgezonden op vier donderdagavonden op NPO2 in november 2017) is gebaseerd op haar nieuwste boek: Wij zijn slim

Na haar studie psychologie aan de Radboud universiteit doceerde ze dit vak in het hoger onderwijs. Medio jaren tachtig maakte ze de overstap naar de journalistiek. Ze was adjunct-hoofdredacteur van Intermediair en FEM en hoofdredacteur van Psychologie Magazine, dat onder haar leiding transformeerde van populair-wetenschappelijk blad naar publiekstijdschrift, de oplage verdubbelde en werd uitgeroepen tot Tijdschrift van het Jaar.

Van 2003 tot 2009 was ze lid van de hoofdredactie van de Volkskrant, waar ze onder andere verantwoordelijk was voor de zaterdagkrant en het personeelsbeleid. Ze publiceerde veel over emotionele intelligentie, psychologie en leiderschap. In deze periode was ze namens het Genootschap van hoofdredacteuren lid van het bestuur van de Raad voor de Journalistiek.