Midge Ure – Orchestrated

      No Comments on Midge Ure – Orchestrated

Nadat Midge Ure een paar maal de Duitse Schiller had geholpen Let It Rise voor diens album Atemlos, trad hij 8 juli 2014 met Schiller op met het Symhhonic Pop Orchestra op in de open lucht bij de Gendarmenmarkt in Berlijn voor de opname van Symphonia, het live album rond Opus, een synth pop meets classical music album uit 2013. Naast Let It Rise mocht Midge met orkest en band Vienna uitvoeren. Misschien is dat wel de vonk geweest die in december 2017 Orchestrated, een reimagined collectie van vertrouwde Ultravox hits en solonummers uit de lange carrière van de Brit, heeft opgeleverd. Ty Unwin, schrijver van film en tv-muziek, produceerde met Midge Ure in 18 maanden tijd – tussen alle optredens door – de collectief van rijk georchestreerde arrangementen en filmische soundscappes.

Naast een krachtige uitvoering van Vienna (origineel in 1980 opgenomen, in 1981 werd het een wereldhit) vind je natuurlijk Dancing with Tears in My Eyes, Hymn en Breathe. Het menselijke element met een groot orkest verrijkt de liedjes die destijds als pop song of met toenmalige techniek uit synthesizers werd getoverd.

Death In the Afternoon, The Voice en Lament zijn er, net als het up-tempo Reap the Wild Wind, If I Was en Man of Two Worlds. Opvallend: geen liedjes van zijn 2012 album Brilliant. Eén nieuw liedje, Ordinary Man, een slepend relaas over verlangen en afscheid nemen, past goed in de verzameling coherent geproduceerde muziek met genoeg eigens voor elk liedje om onvergelijkbaar met de andere te zijn. Orchestrated is een conceptalbum zonder minuut verveling.