Jarno Duursma – De digitale butler: kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie

Engelstalige populair-wetenschappelijke en trend-watching artikelen over kunstmatige instelligentie met verwante onderwerpen als machine learning, robotics, chatbots en virtual assistants, zijn er genoeg. Het VPRO programma Tegenlicht besteedt regelmatig aandacht aan met name de etische, sociologische en filosofische kanten van deze onderwerpen. Een leesbaar, samenvattend Nederlandstalig boek van dit aandachtsgebied anno 2017 is er nu ook met De digitale butler: kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie van trendwatcher Jarno Duursma.

Als onderdeel van mijn doctoraal Bedrijfskunde – Bestuurlijke Informatiekunde had ik begin jaren ’90 al het vak kennissystemen. Daarna volgde ik een gelijknamig vak aan de Open Universiteit. Rule-based kunstmatige intelligentie is niet nieuw. We leerden als studenten zelf regels uitprogrammeren en er klonken toen ook al geluiden van banen die verloren dreigden te gaan. Nu, 25 jaar later hebben we veel krachtiger processoren in computers, zijn we ver voorbij het punt dat supercomputers afrekenden met schakers en Go-spelers. Kunstmatige intelligentie zit in de Alexa cilinder die ik bij Amazon kan bestellen, de spraakherkenning in m’n Superb, op m’n Windows 10 pc en voorbij het ‘OK Google’ commando op m’n smartphone. Digitale butlers noemt Duursma deze ondersteunende rollen die succesvolle uitwerkingen van machine learrning teweeg hebben gebracht.

Quantum computing staat nog steeds aan de vooravond van doorbreken en stabiel worden. Uitdagingen en risico’s rond privacy, de honger naar big data en de gevolgen van beslissingen die software autonoom neemt en ongelukken veroorzaken. China stoomt op in het onderzoek naar en toepassen van kunstmatige intelligentie. Met de centrale overheid als inmenger in privacygevoelige gegevensstromen is er geld en mandaat zat. In Europa zijn we veel voorzichtiger en kunnen we om die reden wel met chatbots verzekeringspremies laten uitrekenen of een contact center benaderen, maar net geen gebruik maken van de Echo.

De Digitale butler wijst op toekomstige toepassingen van kunstmatige intelligentie en de impact op de arbeidsmarkt. Als generatie geboren na 1970 gaan we nog veel beleven op dit vlak. Een inspirerend, actueel werk dat prettig leest en evenwichtig beschouwt. Aanvullende informatie, zoals naslagwerken, volledige bronnenlijst en verdieping is te vinden op jarnoduursma.nl/butlerbookmarks.

Ik heb een recensie-exemplaar van uitgeverij Haystack gekregen. Mijn persoonlijke, onafhankelijke recensie is een modern ruilmiddel ;).