Fik Meijer – Via Appia : met Horatius langs de koningin der wegen

De Via Appia, waarover Romeinse troepen na hun overwinning op vreemde volken Rome binnenkwamen, spreekt tot de verbeelding. In april hoop ik zelf een stuk over de koningin der wegen. Fik Meijer heeft zelf geprobeerd het traject van de bekendste van alle Romeinse wegen van de Italiaanse hoofdstad naar de havenstad Brindisi aan de Adriatische Zee terug te vinden en af te leggen. Het grootste deel van de 569km deed hij zelf per auto, overigens. Leidraad is het reisverslag in de vijfde Satire uit 37 voor Christus van de dichter Horatius. In het in oktober 2017 verschenen Via Appia : met Horatius langs de koningin der wegen neemt Meijer de lezer mee in deels (klassiek) reisdagboek, geschiedenisles, klassieke literatuur en kunstgeschiedenis. Er is aandacht voor de vele monumenten langs de Via Appia, zoals graftomben, bruggen, aquaducten, mijlpalen, kerken en catacomben. Er is ook bewondering voor de Romeinse bouwkunst, het grillige landschap waar de Via Appia stukje bij beetje is aangelegd en de veranderingen ten opzichte van beschrijvingen van de weg uit de achterliggende eeuwen.

Weinig mensen zullen na het lezen echt de wandelschoenen en rugzak pakken om het hele traject zelf te gaan wandelen. De hoeveelheid details en uitwijdingen is zo groot, dat zeker in de laatste paar honderd kilometer beschreven Via Appia het meer van hetzelfde wordt. Fik Meijer herhaalt me net teveel. Pluspunten zijn de vele foto’s die beeld bij het verhaal geven. Zelf merkte ik bij het lezen de behoefte om Google StreetView erbij te openen. Interessant relaas en inkijkje in de totstandkoming en levenscylus van de Via Appia.

Over de auteur

Fik Meijer (1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Na twaalf jaar als leraar werkzaam te zijn geweest in het voortgezet onderwijs en het hbo maakte hij in 1980 de overstap naar de Universiteit van Amsterdam. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat.

Aanvankelijk publiceerde Fik Meijer vooral over de late Romeinse republiek, later ook over de zeegeschiedenis van de Grieken en de Romeinen. Ook vertaalde hij teksten van Griekse en Latijnse auteurs, waaronder Gregorius van Tours, Flavius Josephus (samen met Marinus Wes) en Paulus Diaconus (samen met Ted Meijer). De laatste vijftien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder GladiatorenPaulus en Twee steden. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs, de onderscheiding voor een classicus die op voortreffelijke wijze de oudheid onder de aandacht van een groot publiek heeft gebracht. Zijn nieuwste werk heet Jezus en de vijfde evangelist.