Dochter zoekt universiteit: Universiteit Leiden

De zoektocht naar een passende studie en universiteitsstad voor Henrïette brengt ons beiden zaterdag 24 februari 2018 in Leiden. De organisatoren staan ook hier één ouder of begeleider toe. We reizen met een seizoensretour per trein van Kampen-Zuid naar de Sleutelstad. Deze week wordt er tussen Zwolle en ‘t Harde en Kampen-Zuid aan het spoor gewerkt. De snelbus tussen Zwolle en bijvoorbeeld Kampen-Zuid kost een half uur reistijd extra. Dan is het handiger met de auto direct van Balkbrug naar Kampen-Zuid te rijden en op de P+R achter te laten.

De voorlichtingsrondes van de Universiteit Leiden zijn vooral in de middag en juist niet in collegezalen, maar in een paar kerken en de plaatselijke Stadsgehoorzaal. Het dagprogramma heb ik zelf aangevuld met een wandeling door de binnenstad en het bijwonen van een lezing van een promovenda in de Klinische Psychologie.

Stadswandeling – deel 1

Henriëtte in Tour de Tuk Tuk in LeidenOp het stationsplein biedt een student ons aan het stuk naar het centrum in een overdekte en afgesloten Tuk Tuk af te leggen. Desgewenst met deken over de benen. De jongen weet zijn gaspedaal te vinden en vertelt hondertuit over de bezienswaardigheden onderweg. We hebben nog ruim anderhalf uur de tijd en stappen aan Kort Rapenburg uit, de zitplaatsen snel vrijgevend aan andere belangstellenden. Molen De Valk LeidenIk neem Henriëtte mee op een wandeling door de binnenstad, eerst langs de Rijn en de Haarlemmerstraat. Dan naar de Nieuwe Beestenmarkt voor een close-up van Molen De Valk. Langs de Lammermarkt en Oude Vest zoek ik aan de Lange Mare een doorsteek om de Marekerk te kunnen fotograferen. Dat wordt de Koddesteek die op de Clarensteeg uitkomt. Hartebrugkerk LeidenHet Latijn ‘hic domus dei et porta coeli’ aan de gevel van de 19e eeuwse Hartebrugkerk is een mooie vertaaloefening. Dit is het huis van God en de poort naar de hemel. De lucht is helder blauw en dat levert mooie plaatjes op aan de Oude Rijn, de Breestraat en Rapenburg, de volgens Leidenaren mooiste plaatselijke gracht. Koud is het ook, dus gaan we nog vóór de lezing naar de verwarmde Pieterskerk voor een rondje over de informatiemarkt.

Informatiemarkt

Informatiemarkt open dag universiteit Leiden in PieterskerkDe Pieterskerk is het podium voor de informatiemarkt van de universiteit. Alle studierichtingen zijn met een stand rond het middenschip vertegenwoordigd. Studieboeken, programma’s om in te zien, studenten om mee te praten. In dat laatste heeft onze dochter vandaag geen zin. Haar studiekeuze is inmiddels wel duidelijk Psychologie. Het middenschip, waar studentenverenigingen, computers voor het maken van een studiekeuze en dergelijke te vinden zijn, mogen links blijven liggen. Wel kijken we nog even bij Geneeskunde en leg ik uit wat bijvoorbeeld Chinastudies voor nut hebben.

De rol van voeding bij agressie onder GGZ patiënten

Nienke de Bles wordt geïntroduceerd bij Soul and Brains in Old SchoolIn kunstgalerie, koffiebar, winkel en podium Old School aan de Kloksteeg buiten de Pieterskerk is het Soul & Brains met een dagdeel vol soulmuziek en aandacht voor wetenschappelijk onderzoek in een sandwhich formule. De jonge psychologe Nienke de Bles presenteert Agressie voorkomen met voedingssupplementen, kan dat? De problematiek van agressie in GGZ instellingen is zo serieus, dat je als psychologe hier concreet kunt bijdragen aan het (deels) oplossen ervan.

Op basis van eerdere onderzoeken is het vermoeden dat capsules met multivitaminen en visolie wel eens de compensatie voor een teveel aan suiker en tekort aan vitaminen, ofwel een ongezond voedingspatroon kunnen zijn. Registratie van geweldsincidenten door het verpleegkundig personeel en het beantwoorden van vragenlijsten over persoonlijk welbevinden van patiënten moeten helpen de conclusies te trekken. Het waarom en hoe van het onderzoek kan Nienke uitleggen. Resultaten zijn pas na een half jaar uitvoering van het veldonderzoek te interpreteren. Vragen uit de zaal en van de facilitator zorgen voor een levendige ‘nazit’.

Voorlichting Psychologie

Broodje gezond en zalm bij bakkerij Van Maanen LeidenNa een lunch bij Bakker Van Maaen – de broers Henk-Jan en Johan leiden als vierde generatie dit familiebedrijf dat intussen Hofleverancier is – lopen we naar de Hooglandse Kerk, waar zich honderden belangstellenden verzamelen voor de voorlichting van de internationale bachelor Psychologie. Uitleg over de inhoud van het vakgebied, de verschillende afstudeerrichtingen en een blik in de weekagenda van een student geven een indruk van deze studie.

Voorlichting Psychologie in Hooglandse kerk LeidenOpvallend vind ik zelf het grote aantal specialisatiemogelijkheden in de master (10), zeker een pluspunt van Psychologie hier. Er is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en expliciet oriëntatie op de arbeidsmarkt als onderdeel van de opleiding. Houding en werkzaamheden tijdens de studie (van commissiewerk tot vakgerelateerde hulpverlening) zijn belangrijk om snel na afstuderen een baan te vinden.

In Leiden kun je zowel de Nederlandstalige bachelor Psychologie als de International Bachelor Psychology volgen.

Stadswandeling deel 2

Toegang Burcht LeidenVanaf de Hooglandse of Sint Pancraskerk is het de Nieuwstraat uitlopen om de Burcht van Leiden te bezoeken. Ik ben er nog niet eerder geweest. Het is een bijzondere plek. De motte, een kunstmatige heuvel die vanaf de 9e eeuw is aangelegd op de plek waar de beide armen van de Rijn samenvloeien, is bebouwd met een 14e eeuwse ringvormige burcht. Zicht op Hooglandse Kerk LeidenDe 6 meter hoge muren die breed genoeg zijn om over te lopen, zijn nu ideaal voor een panorama over de stad. Het is er begrijpelijk druk met fotograferende toeristen en andere bezoekers.  We nemen de Koornbrug en lopen de Breestraat naar de Stadsgehoorzaal.

Voorlichting Sterrenkunde

Voorlichting Sterrenkunde in Stadsgehoorzaal LeidenElk bezoek aan een bachelor open dag van een universiteit kiest Henriëtte voor minstens één aparte studie om deze te verkennen en hopelijk af te strepen. Zo sneuvelden sinds Nijmegen al Criminologie, Biomedische wetenschappen, Fiscaal Recht en Sociologie. Vandaag is Sterrenkunde als alternatief voor het (eerder) betwijfelde duo Psychologie en Geneeskunde toegevoegd. Opvallend is, dat ook deze voorlichtingsronde honderden belangstellenden trekt. Hoewel Henriëtte met Wiskunde B en Natuurkunde in haar Natuur & Gezondheid profiel voldoet aan de ingangseisen, zijn de typische bèta-studenten niet haar ‘homies’.

De 3e jaars student legt keurig het programma uit, vertelt over de actieve studievereniging en toont een enthousiaste alumnus die bij de ESA aan het Gaia project werkt. Sterrenkundigen komen vanwege hun nog steeds brede, wetenschappelijke scholing, niet alleen bij onderzoeksinstellingen terecht, maar ook bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken of de ING Bank. Met een kopstudie kun je leraar Natuurkunde op een middelbare school worden. En dan is het unique selling point van een op zichzelf staande Sterrenkunde faculteit, waar andere universiteiten het als een onderdeel van Natuurkunde hebben georganiseerd, weer weg. Zilveren Kruis Achmea kantoor naast Leiden CentraalNa afloop treffen we in de hal van de Stadsgehoorzaal een klasgenote van Henriëtte en haar moeder. We praten even bij, drinken nog een kop thee en wandelen naar het station om de trein terug te pakken.

Hoewel de studierichting Pyschologie nu wel zeker is, rest nog de keuze voor de universiteit. Henriëtte wil de stad Nijmegen nog eens overdag zien. Ons bezoek aan de Radboud Universiteit was op een vrijdagavond in november 2016. Wordt vervolgd.