Dochter zoekt universiteit: Rijksuniversiteit Groningen

Mijn eigen alma mater, de Rijksuniversiteit Groningen, mag niet ontbreken in de serie open dagen van universiteitssteden die ik met Henriëtte aandoe op de zoektocht naar haar vervolgstudie en plek om na het gymnasium te gaan wonen. De vele jaren dat ik het magazine Broerstraat 5 voor alumni krijg, leidde bij Klazien bij het zien van Straks student, het magazine voor studiekiezers tot een automatische pilootreactie: ‘zal voor Henk-Jan zijn’. Nee, met Radboud Universiteit Nijmegen is Groningen de enige universiteit tot nu toe die een magazine vooraf toestuurt voor de inschrijvers van de open dag voor bachelor studies op vrijdag 2 februari.

Henriëtte op Akerkhof Groningen 1De universiteit ziet leerlingen met hun ouders graag met het openbaar vervoer komen. Een OV Dagkaart voor de bussen vanaf de P+R terreinen in Haren, Hoogkerk, Meerstad naar en in de stad Groningen is gratis te verkrijgen. De auto blijft daarom in Haren achter. Met vele tientallen andere belangstellenden proppen we ons in de 2e bus die voorbij komt zetten naar Stad. En ja, dat betekent met toestemming verlof van Gymnasium Celeanum. De decaan moedigt juist aan open dagen te bezoeken, zolang deze toetsen niet in de weg staan. Gemiste lessen of huiswerkopdrachten moeten wel zelf ingehaald worden. Van de normaal 25 leerlingen bij Management & Organisatie zitten er vanochtend 7 in de klas; de rest is ergens in Groningen aan het stappen. Maximaal drie presentaties, dus ditmaal geen vreemde studie als mogelijke afvaller.

Algemene presentatie in Pathé

Voorlichting voor foreign students in Pathé bioscoop Gedempt Zuiderdiep GroningenDe Pathé bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep is de eerste stop. We manoeuvreren tussen de kartonnen met popcorn en blikjes frisdrank naar zaal 4 waar we beseffen de algemene presentatie  van 10-11u op het ticket staat aangekondigd als “All about studying in Groningen, accommodation and admission (foreign students only).” Verengelsing (vreselijk wordt trouwens) van de Nederlandse universiteiten is één ding, maar dit gaat wat verder. Martinikerk vanaf Grote Markt GroningenVolgens de presentatoren is beheersing van het Nederlands totaal niet nodig tijdens je studie. We hebben zelf onze twijfels, zitten minder in over de collegegelden voor EU citizens en non-EU citizens, of de gevolgen voor Britse studenten na de Brexit maart 2019. Gestoffeerde kamers via de SSH gaan waarschijnlijk ook aan Henriëtte voorbij. Ze sprokkelt haar meubilair en bestek liever bij elkaar bij de Xenos en Søstrene Grene, blijkt later vandaag.

Voor de rest een ook voor Nederlandse aankomende studenten een informatieve sessie rond huisvesting, online aanmeling, decentrale selectie, financiën en mogelijkheden voor part-time werk naast de studie.

Binnenstad

Harmoniegebouw Oude Kijk In 't Jatstraat GroningenTot 14u hebben we vrije tijd en ik leid Henriëtte graag rond in het centrum van de stad waar ik zelf gestudeerd en 5,5 jaar gewoond heb. De Herestraat bewaren we voor het eind van de middag. Eerst de gezellige Folkingestraat met kleine winkels, waar we bij het Kadocafé (veel thee, we nemen er twee mee) en Just In Beer (yes, weer een nieuwe Maallust, ditmaal de Pauper, gescoord) bezoeken. Ja, er zit een Albert Heijn in de Korenbeurs en op heel veel meer plekken in de binnenstad. Ik laat Henriëtte het Akerkhof (hé, die zit toch in Monopoly? Ja), het Lage der Aa en de Westerkade zien. Op de Vismarkt halen we druiven en verruilen de regen voor een uitgebreide gang langs literatuur, YA en populaire boeken in Boekhandel Van der Velde.

Gevel aan Oude Ebbingeestraat GroningenDe Oude en Nieuwe Ebbingestraat, de Violenstraat tot de Nieuwe Kijk In ‘t Jatstraat. In het Muntinggebouw en Heymansgebouw aan de overzijde is de faculteit Psychologie gevestigd. We lopen de Oude Kijk In ‘t Jatstraat af, de Kromme Elleboog in en belanden uiteindelijk bij The Smooth Brothers in de Zwanestraat voor een lunch met belegde broodjes, muntthee en warme chocolademelk met rockmuziek uit de 60’s en 70’s als achtergrond. Even later wipt Aurelia met een Romereis 2014 sweater van het Zwolse Gymnasium Celeanum – Henriëtte krijgt bij haar Romereis in maart een eigen sweater met naam van hetzelfde Zwolse gymnasium – binnen met wat vriendinnen. Elkaar misschien kennen van gezicht jaren geleden is nog geen motivator meteen in gesprek te gaan. Het is zo wel een kleine wereld. Eigenlijk hopen we m’n zoon Johan met vrienden die gisteravond naar Groningen zijn gereden voor een avond (en nacht) plus overnachting bij een in Groningen studerende makker uit Balkbrug nog in het wild te zien. Hij laat zich niet zien, jammer. Broodje bij Smooth Brothers Kromme Elleboog Groninegn
De EXPO (ja, ook die winkel bestaat nog altijd) en Søstrene Grene voordat we ons aansluiten bij de wachtenden bij de bushalte richting de medische faculteit. We kunnen het eindje naar de Antonie Deusinglaan ook lopen, maar zo’n overvolle bus hoort nu eenmaal ook bij Groningen. En dat ik juist op dit ritje Thomas W. de Boer, docent Bestuurlijke Informatiekunde in mijn universitaire jaren (1989-1993) zie, maakt de wereld klein.

Voorlichting Geneeskunde

Versluis starting his trial lecture on gynaecologyOok de voorlichting Geneeskunde in de Keuning Room is geheel Engelstalig. Een minicollege van gynaecoloog Marco Versluis over de vier fasen van bevalling om een indruk te geven van de interactieve onderwijsstijl bevat aanschouwelijk onderwijs met hulp van drie leerlingen over de kanteling die een foetus moet maken van baarmoeder naar opening van de vulva om fatsoenlijk geboren te worden.

Medical Students association singingVervolgens uitleg over de structuur van de bachelor en masteropleiding en een flinke dosis ontnuchtering over de decentrale selectie (kans 1 op 3 dat je aan rangnummer onder de 450 krijgt met uitzicht op plaatsing), duur van de studie en de belasting van het beroep als (huis)arts. Mocht iemand nog het stereotype beeld van de blonde arts met blauwe ogen, de local hero van een doorsnee ziekenhuisserie op TV als realiteit zien, vergeet het! De medische faculteitsvereniging Panacea presenteert zichzelf zingend op de muziek van Wavin’ Flag.

Academiegebouw GroningenEnne, voor je master moet je als buitenlandse geneeskundestudent vloeiend Nederlands kunnen praten. Het werd gebracht alsof er in de master tijd geen patiënten genoeg meer zijn die hun ziekte of aandoening in de weekopening kunnen komen toelichten in het Engels. Ik denk in de praktijk van de Nederlandse ziekenhuizen met Nederlandse patiënten aan de directe omgang met mensen: in het Nederlands. Nuchter, de aanwijzingen duwen Henriëtte steeds verder richting Psychologie. Met het volle kwartier uitloop bij Geneeskunde – wat jammer van die boodschap over professionaliteit van op tijd komen en gaan – wandelen we terug naar het centrum.

Voorlichting Psychologie

Welcome to Psychology introduction in Academiegebouw Rijksuniversiteit GroningenIn het historische Academiegebouw (wat doen de Friese pompeblaren in het wapen? Dat stelt de Ommelanden naast de Stad voor, dank aan Wikipedia, ik had het niet meer paraat) is de andermaal in het Engels verzorgde presentatie over Psychologie in Groningen. De keuze is reuze qua richtingen in de master-fase. Profielen van een neuropsycholoog, HR consultant en wetenschappelijk onderzoeker worden eruit gelicht.

Een expat dochter vertelt over haar ervaringen als psychologie studente, waarna een minicollege over motivatie en zelfbeheersing rond de beroende Marsmellow test. We mogen met Mentimeter op de mobiel vragen beantwoorden die als live scores in de presentatie worden verwerkt.

What do you need to study successfullyEn dan is het zo weer 17u. een dag vol indrukken. Ja, de stad is gezellig en leuk. De voorkeur gaat wel uit naar een Nederlandse context voor de studie psychologie of geneeskunde. Engelstalige boeken en buitenlandse studenten zijn prima, maar de omgangstaal is nu nog bij voorkeur Nederlands.

We hebben op 24 februari a.s. de Open Dag van de Universiteit Leiden nog tegoed. En ook dat is een gezellige stad vol historie. De studie en stad is nog niet bepaald. De zoektocht wordt vervolgd.