1e Winter Kennedymars Hengelo – 20e Kennedymars volbracht

Jarenlang waren de na 2016 gestaakte Kennedymars Winterswijk – Arnhem eind februari, de Waterpoortloop in het 2e en de Kennedymars Klarenbeek in het 4e weekend van maart de eerste kansen voor Kennedy walkers. Peter Levink, de organisator van de Kennedymars Hengelo in juni en de Kennedymars PR jacht in april nam de gok en organiseerde voor vandaag de 1e Winter Kennedymars. In eerste instantie was er plek voor 150 deelnemers, eind december 2017 werd het maximum verhoogt naar 200.  Peter Levink spreekt Kennedy walkers toe in ATC'65 kantineBij aankomst vrijdagavond laat in de kantine van voetbalvereniging ATC’65 aan de Hengelose Torenlaan was het druk, veteranen met bijvoorbeeld 25 of zelfs 225 Kennedymarsen werden gehuldigd – altijd een moment van reflectie hoeveel jaar men dan georganiseerde marsen moet volbrengen – en wat tips voor de route in het pikkedonker. De westerstorm van donderdag heeft ook in Hengelo zichtbare sporen achtergelaten.

Vier rondes van 10,2km in het donker

Deelnemers Winter Kennedymars Hengelo bij startOm de logistiek zo eenvoudig mogelijk te houden en zo min mogelijk vrijwilligers ‘s nachts in te hoeven schakelen, heeft Peter Levink ervoor gekozen vier rondes van elk 10,2km vanaf het sportpark, door het natuurgebied rond de Kleigaten van Rientjes, over fietspaden over en onder de snelweg A1 en door woonwijken heen te leiden. Daarna een verwarmde partytent buiten op het plein voor de kleedkamers en de mogelijkheid om bij de eigen sporttas te kunnen.

Ik ga vandaag weer eens met Marjolein Wouters op stap. Qua tempo zijn we aan elkaar gewaagd en er is altijd genoeg om over te praten. Om middernacht geeft Peter het startsein. Van de grote groep dicht op elkaar lopende mensen is bij het bereiken van de Houtmaat al weinig meer over. We zijn op de eerste ronde massaal – de route van de Kennedymars in juni in gedachten – een ronde om de kleigaten gaan lopen, terwijl Peter ons in zijn intro nog zo had opgedragen dat niet te doen. Met z’n allen hebben we zo een anderhalve kilometer meer dan nodig gewandeld. Met de kilometer wordt het rustiger om ons heen en zo langzaam, maar zeker ontstaat een groep wandelaars die we ook de rest van de mars passeren en weer tegenkomen bij de rustpunten, of andersom.

Rust na nachtelijke 10km lussen Winter Kennedymars HengeloOp straat trekken we belangstelling van voorbijgangers. Begrijpelijke vragen waarom mensen midden in de nacht gaan wandelen, succeswensen, tot uitnodigingen van beschonken jongens op welk 06 nummer we hen zouden kunnen bereiken op WhatsApp, Facetime, etc. We zijn allebei voorzien van een partner en hebben geen behoefte aan een onbekende Hengelose jongeman. De route heeft bekende delen uit de zomerse Kennedymars, de PR jacht in april, maar ook een uitbreidingen aan de oostelijke zijde met een lange fietstunnel onder de snelweg door en een lus door de wijk Hasselo. De zaklamp hoeft alleen bij de kleigaten aan om de omgevallen boom te ontwijken en de slingerende paden daar te kunnen blijven volgen.

De verzorging met limonade, warme chocolademelk, bouillon, broodjes, vulkoeken en chocoladekoeken en komkommer was goed. Alleen de dropjes (zoet) en Tucs (zout) miste ik. De 10km stukken zelf kunnen we met een looptempo van zo’n 6,5km/u vlot afwerken. Wel nemen we 10-20 minuten per keer voor de rust. Om kwart voor zeven komen we binnen na de laatste ronde. Eerlijk is eerlijk: dan ken je het traject ook wel. Mijn hoge Peak Mountain wandelschoenen wissel ik voor mijn lage Hi-Tecs. De scheuren in het bovenwerk van de Peak Mountains zijn vannacht zover open komen te staan, dat mijn sokken nat zijn en voeten koud, geen goed recept voor nog bijna 40km wandelen op een wintermorgen. Bij het wisselen in de kleedkamer spreekt een Groningse wandelaar me aan. Hij heeft me vorige week zien wandelen in Westerbroek op de heenweg naar de 2e verkennning van het Pronkejwailpad tussen Kolham en Groningen. Tjonge, wat een kleine wereld toch.

Een ronde van 38,8km overdag

Molen Saasveld 50km rust Winter Kennedymars HengeloTegen kwart over zeven starten Marjolein en ik aan de grote ronde. Deze volgt het parcours van de Kennedymars in juni richting Saasveld. We zien een wandelaar op de automatische piloot in het bos rond de Molenven teruglopen naar de route die nu tocht buiten het bos om naar de Bornsestraat gaat. Na 10km wandelen staat een vrijwilligster bij de molen van Saasveld onder een partytent fruitdrank en stukken banaan en sinaasappel uit te delen. Het is guur en een aantal uren alleen staan kan geen pretje zijn.

Kerk Saasveld Winter Kennedymars HengeloDe route gaat verder langs de rand van het dorp Saasveld met de Sint Plechelmus kerk achter de haag, bekende stukken van de Kennedymars, het Monnikenspoor, Twentepad en Twentse Kruistochten over onverharde fietspaden, deels door het bos en over de essen de ene na de andere beek overstekend. Opvallend veel bomen zijn omgewaaid, soms aan de rand van een perceel, soms ook midden tussen andere bomen, aan bomensingels of met asfalt uit een fietspad en al. Marjolein passeert gevallen boom Winter Kennedymars HengeloMarjolein moet na 55km vanwege spierpijn lossen. Ik loop alleen verder, maar zet wel direct de Kennedy’s Marching On afspeellijst in Spotify aan als mentale ondersteuning. Rust Deurningen binnen Winter Kennedymars HengeloNet buiten de kern van Deurningen is de rustpost voor de 60 en 70km ingericht. De bonnen voor soep (tomatensoep of snert) en een versgebakken broodje hamburger (één van de sterke verzorgingspunten van de Hengelose Kennedymars) kunnen hier gebruikt worden. Op de 60 kies ik voor snert, een paar bollen met ham en kaas erbij en wat fruit.

Henk-Jan rond 55km wandelen Winter Kennedymars HengeloDan vlot weer in de benen. Met deze kou en met al 60km in de benen moet ik niet te lang stilzitten. Afkoeling en stijve spieren zijn dan niet te vermijden. De volgende lus gaat om het recreatiegebied Het Hulsbeek heen. Voor de wandelaars zijn hier diverse routes in het Wandelnetwerk Twente uitgezet, zie ik groen-witte markeringen van het nieuwe Rondje Oldenzaal, het rood-geel gemarkeerde streekpad Twentepad en rood-witte LAW 3 Marskramerpad.

Waar ik zelf opvallend deze keer geen last heb van de man met de hamer – vannacht heb ik wel uitgebreid lopen geeuwen, een middagslaap op vrijdag van half één tot half vier compenseert niet alle gemiste slaap – passeer ik diverse wandelaars op deze etappe die er duidelijk meer moeite mee hebben. Aan de zuidzijde van de zwemvijvers haalt één van heb me echter toch weer op hoog tempo in. Gangbaar beeld stormschade onderweg Winter Kennedymars HengeloOp het 70km punt hoor ik de uitleg. Eén van de dames in een groepje vond dat deze man moest laten zien wat hij waard was en Henk-Jan als in te halen doel moest halen. Zo gezegd, zo gedaan. En ook op deze lus lijken de laatste kilometers naar de rust zo lang…

Ik kan het tempo nog altijd hoog houden. Lekker in de maat van de muziek van bijvoorbeeld Depeche Mode, Sophie Ellis-Bextor, Natasha Bedingfield, The Echoing Green of ELO lopen, stimuleert zeker.

Waar Cora Spruit met haar wandelmaat ons eerder vandaag structureel vóór bleef, kan ik hen en ook andere wandelaars op de laatste etappe als haasjes gebruiken, ‘rustig’ naartoe lopen en passeren. En nee, het is nog steeds geen wedstrijd. Op het sportpark in Hengelo komt Peter Levink me tegemoet, schiet foto’s en feliciteert me alvast, Om 13:43 zet ik er een punt achter. Geen finish-banner ditmaal boven de ingang, wel een oorkonde en medaille om in de kantine af te halen.

Oorkonde Winter Kennedy Mars HengeloWachtend op mijn beurt voel ik me heel licht worden in het hoofd, duizeligheid steekt de kop op, heel onwennig. De vrijwilligsters hebben me door, bieden meteen een stoel aan, regelen bekers water en dwingen me het ene na het andere dropje uit de bak op tafel te eten. Na enkele minuten is het goed genoeg om naar de auto te gaan. In mijn sporttas heb ik twee mueslibollen en drinken. Met de bollen en een halve liter vitaminedrank op voel ik me weer goed, maar schrikken was het wel. Een warme douche thuis, droge en warme kleren aan en de bezwete en vuile wandelbroek, trui en lang thermo ondergoed de was in. Deze winterse Kennedymars, mijn 20e Kennedymars in totaal, is me goed bevallen. Nu twee maanden qua 80km tochten wachten tot Klarenbeek. Ach, en in de komende weken zijn er nog zoveel andere mooie stukken van Nederland te verkennen in wat kortere wandelingen 😉

GPS logs verdwenen….en terug!

De opgenomen GPS track is bij het inlezen in @Trip PC op de computer verloren gegaan. Ik hoefde geen foto’s te geotaggen, maar had niet door dat dat betekent, dat de ‘trip’ niet bewaard wordt, terwijl de gegevens op de GPS logger wel gewist werden. De routes die je hierboven ziet, zijn de ingetekende routes van de kleine en grote ronde van Peter Levink. Cora Spruit regelde voor mij haar track die ik dan kon bewerken tot in elk geval de juiste eindtijd en toevoegen van de hele ‘workout’ aan Endomondo. Met diverse challenges om tot 2018km te komen dit jaar en daarvoor in de Facebook groep wandel1000km (nu 3861 leden!) de vorderingen te delen, wil ik deze 83km niet missen. Bij het importeren van de ‘move’ van Cora in SportAnalyzer, het collega programma van @TripPC zag ik 22 januari tot mijn verrassing wel mijn eigen log van zaterdag staan. Hieronder het resultaat.


Zie ook: