Wandelen in Vechtdal tussen Ommen en Junne

Vandaag geen Bossche 100 of FLAL Marenland wandeltocht bij het Groningse Winsum, maar een wat kortere wandeling tussen andere afspraken in de agenda. Dichtbij huis is er ook veel moois. Deze keer zet ik de auto net buiten Ommen bij wereldrestaurant Lindenberg, waar ook een startpunt van het wandelnetwerk Vechtdal is. Het leuke van het knooppunten wandelnetwerk is, dat je eindeloos kunt combineren. Hoewel ik best bekend ben in de omgeving en er al veel wandelkilometers achter de rug heb, bevat de combinatie van paden vandaag nieuwe elementen.

Rad Hessenwagen OmmenTussen het Varssenerveld en het Wolfsveld liggen diverse bossen die uitnodigen om te dwalen. Afwisseling is er zeker. Aan het begin van de Hessenweg Oost en Sluijerweg is er de blik op kasten van huizen, vroege hardlopers en fietsers op hun ATB. Deze keer laat ik het Ommerbos letterlijk links liggen. Ik ontdek een in 2014 vervaardigd kunstwerk van Guido Geelen: een ingegraven wagenrad dat verwijst naar de historie van de hessenwegen. Hessenwegen zijn oude handelswegen die je in het oosten en noorden van Nederland vindt. We drijven namelijk al eeuwen handel met onze oosterburen. De etymologie kent diverse sporen naar de oorsprong van de hessenweg: handelsweg, paardenweg en hessenwagen.

Relive ‘Rondje Ommen – Junne’


Routepaal ArriërvlierHet volgende blok tussen Arriërveld en Arriërvlier is omgebouwd tot Golfterrein en country club Hooge Graven. Ik blijf op de Hessenweg, waar aan de linkerhand vervolgens de natuurbegraafplaats Ommen beoogd is. Het perceel oogt als nog recent onderhanden genomen door houtvesters. Ik verlaat de Hessenweg voor wat slingers door het bos. Een enkele haas, wat houtzagers en fietsers, voor de rest vooral de natuurlijke tweets van vogels. Hoge GravenWat ik niet wist, is dat de Hooge Graven ook een watergang is, die de wijken in het voormalige verveningsgebied tussen Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg met de Vecht verbindt. De oranje route in het bosperceel De Kleine Wolf is niet goed bepijld. In plaats van een paar kilometer verderop, sta ik eerder dan verwacht weer voor het toegangshek van het landgoed.

Ik wil achter de camping De Kleine Wolf langs, maar het bos gaat verderop zonder hek of verbodsbord over in de bebouwing op landgoed De Hongerige Wolf. Tja, en dan kun je aan de andere kant bij de Coevorderweg wel een ‘alleen toegang voor bewoners van…’ neerzetten, maar dan ben ik het bungalowpark al door.


Vecht bij stuw JunneDe Wolfsvelder Waterleiding gaat over de grens van het bos bij Stegeren en de akkers van Het Vlier. Bij de stuw van Junne wordt gewerkt aan Ruimte voor de Vecht. Eén parallel tak is al klaar met een extra brug, vistrap en dergelijke. Aan een tweede wordt nu gewerkt. Voorbij de stuw neem ik direct de afslag rechts, de Koedrift in plaats van naar de boerderijen van Junne door te lopen. Wandelbank op Waterschapsheuvel JunneHet geeft me de gelegenheid eens de Waterschapsheuvel te beklimmen en het wandelbankje op de top met uitzicht op de rivier te fotograferen. Het waterschap heeft de heuvel gevormd met keien en rivierklei dat bij een eerder Ruimte voor de Rivier project is vrijgekomen. En natuurlijk is er de knipoog naar Waterschapsheuvel, de Nederlandse vertaling van Watership Down (1972) van Richard Adams, een in de onderbouw van mijn VWO-jaren nog verplichte kost bij Engels.

Zicht op zandverstuiiving bij BeerzerwegDit stuk van de route is onderdeel van het Pieterpad en Vechtdalpad. De dijken, zandwegen en beboste heuvels volgen de zuidoever van de Vecht richting Ommen. Stil is het er vandaag niet, want ook hier zijn mannen met motorzagen in de weer om bomen in kleine stukken te krijgen. De zandpaden zijn door de houtvesters en neerslag in zware mud trails veranderd. Dan even een stukje langs de Beerzerweg die parallel aan de Vechtdallijn loopt. Ik haal een jongeman met felblauwe koptelefoon op in die klassieke muziek aan het fluiten is en met z’n handen duidelijk intensief betrokken is bij wat hij hoort. Ik pauzeer even verderop bij landgoed De Stekkenkamp op een wandelbankje langs het fietspad. Ik heb door de bomen Ommen al zien liggen. Gevoelsmatig schiet het lekker op.


Edith Hof OmmenHet buurtschap Zeesse en de Oude Vechte passeer ik op weg naar de Vechtbrug in Ommen zelf. Ik heb de gele route op het oog door de wijken Laarakkers en Dante.

De Action, sinds kort in een nieuw pand aan de Markt, moet ik sowieso vanmiddag nog in voor 5 pakken printpapier. Ik kan straks de auto nemen, door Ommen rijden en op de Markt parkeren. Henk-Jan met doos printpapier door OmmenIk besluit meteen maar naar binnen te gaan en de doos afwisselend onder de linker- en rechterarm, op m’n schouders de laatste kilometers als extra belasting mee te nemen.

In Dante wordt oud papier opgehaald. De vrijwilligers die met de vuilniswagen meelopen, kijken me verbaasd aan. Nee, dit is voorlopig nog geen oud papier en wil de doos nu nog niet kwijt 😉 Het stuk gele route / Maarten van Rossumpad langs het water in Dante en vanaf de oostkant op het Ommerkanaal en Hessenweg West uitkomen is nieuw voor me. En zo beëindig ik behoorlijk bezweet na een kleine 4,5u en  26,5km wandelen bij het Varssenerveld.