Mijn Bijbel met 6 gratis Nederlandse bijbelvertalingen voor je smartphone of tablet

Op 9 januari 2018 lanceerde het Nederlands Bijbelgenootschap de nieuwe bijbelapp Mijn Bijbel (iOS, Android). Met de gratis app kun je offline in zes NBG-vertalingen de Bijbel lezen, teksten zoeken.

  • Nieuwe Bijbelvertaling 2004
  • Bijbel in Gewone Taal 2014
  • Groot Nieuws Bijbel 1996
  • NBG-vertaling 1951
  • Statenvertaling 1637
  • Fryske Bibel 1978

Screenshot Mijn Bijbel app 3Standaard zijn de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) en Bijbel in gewone taal (BGT) geïnstalleerd. Als je meer vertalingen wilt downloaden, moet je eerst een account op debijbel.nl aanmaken of inloggen met je bestaande account. Waar je op debijbel.nl ook met Google of Facebook credentials kunt inloggen, kan dat mobiel niet. De app neemt de route buitenom en laat je inloggen op de mobiele site van debijbel.nl en neemt de credentials over in de app.

Screenshot Mijn Bijbel app 1Kies dan in het menu voor vertalingen of klik op de afkorting van de bijbelvertaling, in eerste instantie NBV. In het rijtje met vertalingen moet je eerst Download bij de betreffende vertaling aangeven. Het vinkje naast de vertaling selecteert de vertaling die in het leesvenster wordt getoond.

Zoeken gaat eenvoudig. De resultaten kun je op boek (op volgorde bijbelboeken) of relevantie tonen. Bij het lezen worden alternatieve vertalingen van de grondtekst met aanklikbare praatwolkjes aangegeven.

Verschillen met andere Bijbel apps

Screenshot Mijn Bijbel app 2Je hebt geen boekenlegger functie, Strong’s concordantie, woordenboek Grieks of Hebreeuws of leesgeschiedenis tot je beschikking, zoals wel in de Online Bijbel app (Android, iOS) van Importantia / CrossLink. Online Bijbel biedt verder meer gratis of betaalde inhoud (commentaren, bijbelvertalingen en theologische verhandelilngen). Zie voor een uitgebreide test mijn blog uit 2015. In Online Bijbel heb je géén Bijbel in gewone taal of Fryske Bibel.

Royal Jongbloed, uitgever van Bijbels in Nederland, biedt nog steeds een Android app met de Bijbel in gewone taal aan voor €15,99. Die kun je je dus besparen. De uitgever heeft in de Play Store ook een app met de Statenvertaling, Met deze app is het maken van aantekeningen of widget voor een tekst van de dag wel ondersteund. Een dergelijke app met de Herziene Statenvertaling kost je €6,99.

Populair is ook de Lifechurch Bijbel app (heb ik zelf ook voor de overstap naar Online Bijbel jarenlang gebruikt. De Lifechurch app heeft als Nederlandse vertalingen Het Boek, NBG-vertaling 1951, Statenvertaling en de BasisBijbel. Nog niet rechtenvrij zijn heeft als niet-uitgever van een Bijbelvertaling terecht niet zomaar de mogelijkheid content gratis beschiikbaar te stellen (lees: kopiëren en distribueren). Lifechurch heeft wel boekenleggers, leesplannen, zoekgeschiedenis en een community van andere lezers. Stichting Basisbijbel heeft een gratis app met de BasisBijbel vertaling.