Naar museum Boijmans Van Beuningen en Kunsthal Rotterdam met een stadswandeling toe

In plaats van mijn humeur tijdens een lange afstandswandeling langs de Limes van Leiden naar Woerden te laten drukken door regelmatige regen-, hagel- en natte sneeuwbuien, heb ik vandaag voornamelijk binnen doorgebracht. De agenda omgezet en naar Rotterdam afgereisd voor twee musea waar ik nog niet eerder geweest ben. Museumkaart en paraplu mee.

Vanaf het Centraal Station langs de Westersingel is het nog droog. Gevels en hoogbouw bekijken langs het Erasmuspad blijft intrigeren in de stad. Bij de Nieuwe Binnenweg sla ik af en zet de Paradijskerk, een oud-katholieke kerk op de foto. Hogeschool Rotterdam WytemawegDe Museumstraat zal de goede kant op gaan. Op de Rochussenstraat rechtsaf om de Hogeschool van Rotterdam vast te leggen, ook zo’n markant park. Dan loop ik het Museumpark op langs het Nieuwe Instituut en de oude ingang van Boijmans Van Beuningen. Het is 9.50u en zo heb ik nog even tijd wat meer te zien van de omgeving. Via de Arminiuskerk volg ik de Eendrachtsweg langs het water tot aan de Schiedamsesingel. Op de Westzeedijk gaat het alsnog stevig hagelen. Goed, dan dus eerst naar de Kunsthal.

Kunsthal

Alleen vallende katten komen op hun pootjes terecht in Kunsthal RotterdamDe Kunsthal heeft in zeven hallen tijdelijke exposities zonder eigen collectie te hebben. Elk bezoek zal dus een nieuw avontuur zijn. Streep 10u ga ik naar binnen om als eerste de tentoonstelling Kattenliefde: negen levens in de kunst te bekijken. Van haarscherpe kattenfoto’s, de niet zo warme liefde voor poezen van Pablo Picasso tot reclameposters voor banden, zelfplakkende enveloppen en melk waarbij poezen afgebeeld zijn.

Paul Delvaux kruisiging scene in Kunsthal RotterdamPaul Delvaux is een meester van de droom. In zijn schilderijen figureren vaak naakte vrouwen. Een verstoorde relatie met zijn moeder en een wankel huwelijk zijn debet aan deze obsessie. De Vlaamse schilder registreert in de 19e eeuw ook de opkomst van treinen en stations en prikkelt door allerlei religieuze voorstellingen als de kruisiging of laatste avondmaal met juist geraamtes te vullen. Leven en dood, vooruitgang en perspectieven op antieke taferelen kenmerken zijn schilderijen.

Fly away in Kunsthal RotterdamUit een privé collectie met meer dan 1400 uniformen van stewardessen is de tentoonstelling Cabin Crew: Fashion is in the air samengesteld. Leuk om te zien hoe de kleding in de afgelopen decennia veranderde, met opvallend mouwloze topjes in de jaren ’70, strak en donkerblauwe pakken bij Lufthansa tot de mooie Aziatische jurken. Veelkleurig is het zeker. “Ons” KLM personeel loopt er dan nog best saai bij, als je deze tientallen alternatieven ziet.

Een aantal moderne kunstuitingen dingt naar de Prix de Rome. Ik vind het vrij vermoeiend en ben rap door deze hal heen. De fototentoonstelling van Zak Waters van Britse duivenmelkers is rauw en contrastrijk. Het laat vooral de menselijke kant van deze sport zien in ordinaire dorpen en buurthuizen. Al met al vermaak ik me 70 minuten in de Kunsthal.

Museum Boijmans Van Beuningen

Het gevecht van messen museum Boijmans Van Beuningen RotterdamMuseum Boijmans Van Beuningen heeft zo’n 145.000 eigen stukken in de collectie, los van geleend materiaal of tijdelijke exposities die met werken van buiten zijn (aan)gevuld.  De veelheid en diversiteit van de tentoonstellingen maken geregeld schakelen noodzakelijk. Ik heb de oude ingang genomen en kan langs de Almanak Der Blaue Reiter uit de vroege 20e eeuw met kunstregels volgens Kandinsky c.s. naar de etsen van Rembrandt van Rijn. Mijn waardering voor deze gravures is weer gestegen.

Haast automatisch kom ik ergens in de De collectie als tijdmachine, soms vooruit, soms achteruitgaand. De bedoeling is een overzicht te geven vanaf de 15/16e eeuw via de Gouden Eeuw, het Impressionisme naar steeds meer abstracte werken uit de 20e eeuw, pop art en nieuwe manieren om zich uit te drukken uit de laatste decennia.

Wassalon Boijmans museum Boijmans Van Beuningen RotterdamBij Change the System zijn kunstenaars, wereldverbeteraars en vernieuwers elkaars vrienden. Bij Boijmans Wassalon kun je je wasje doen en onderwijl een gesprek met een vreemde aanknopen of een button beschrijven. De plastic soup wordt opgeruimd, nieuwe manieren van zandwinning gezocht, etc. Kunstenaars zijn hier regelmatig te vinden voor om met bezoekers te praten of te werken aan hun installatie. Van kunstenaars zelf is vandaag geen spoor te bekennen. Habakuk trein van Tal R museum Boijmans Van Beuningen RotterdamModerne kunst die me wel intrigeert is de overzichtstentoonstelling van de Israëlish-Deense Tal R. Ik bekijk een documentaire over de kunstenaar die op eigen wijze in het wereldje is beland en geheel eigen expressievormen zocht.

Change makers bloemenvaas museum Boijmans Van Beuningen RotterdamIn Sensory Spaces verbaas ik me over de lichttunnel, de uit smartphones en pc-onderdelen opgebouwde Delfts blauw gekleurde bloemenvaas. Je kunt luisteren, kijken naar lichtkunst of documentaires bekijken. Weer heel anders ingestoken zijn de Eenvoud en spiritualiteit van meubilair en design voorwerpen voor alledaags gebruik. Van stoelen en typemachines tot salontafels en lampen. IIn de kelder onder het restaurant is een collectie servies en keukengerei te zien uit allerlei windstreken aangevuld met stukken die winkels hier in de buurt verkopen. Oud en nieuw, Nederlands en Arabisch, van alles en nog wat.

Drieluik museum Boijmans Van Beuningen RotterdamDe zaal die aan Gehouwen, gesneden, geschonken is besteed, laat houtsnijwerk uit grote altaarstukken, luiken van hout en ivoor zien, zoals ik die een paar maand geleden ook in Lille in het Palaix des Beaux Arts kon bekijken. Bijna 2,5u ben ik zoet in het museum, voordat ik de frisse buitenlucht opzoek.

In 2019 zal het museum voor een aantal jaren dichtgaan in verband met grootschalige renovatiewerkzaamheden.

Stadswandeling

UItzicht vanaf Maritiem Museum RotterdamIk steek de Westersingel / Eendrachtsweg over de Witte de Withstraat in en volg deze tot het Maritiem Museum. Het hagelt en sneeuwt afgewisseld met droge momenten. Over de loopbruggen van de Leuvehaven ga ik naar Plein 1940 om Zadkine’s De Verwoeste Stad te fotograferen. Teruglopend naar de Wijnhaven leg ik de hoogbouw links en rechts vast. Bij de Oude Haven ga ik linksom via Blaak en Markthal langs de Laurenskerk en Delftsevaart naar de Meent en Lijnbaan om zo 13.55u bij het Centraal Station uit te komen. Mooi, want om 14.05u gaat er een intercity naar Zwolle.

Een aanrader voor de geïnteresseerde wandelaar in dit kader is trouwens de gids Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam. De wandelingen variëren in lengte van 8 tot 18 km. Alle wandelingen beginnen op een goed bereikbaar punt aan de rand van de Rotterdamse binnenstad. Vandaar slingeren ze door de boeiende buitenschil in de richting van de ‘Rotterdamse dorpen’: ooit gelegen in een landelijke omgeving, tot ze door de snel uitdijende stad werden opgeslokt .