Loving Vincent in ‘s-Hertogenbosch

Het bezoek aan ‘s-Hertogenbosch vrijdag 22 december staat niet alleen in het teken van wandelen door de binnenstad en bezoek van musea, maar ook het zien van Loving Vincent over de laatste 6 weken van het leven van Vincent van Gogh. Ik zag in de herfstdagen dat ik langs Brusselse metrostations reisde regelmatig reclame voor de film gemaakt worden. Eind november kijkend waar de film (nog) draait, zag ik een interessante combinatie in ‘s-Hertogenbosch tussen museum en film.

Frames Loving Vincent 2Loving Vincent, een Brits-Poolse productie, is de eerste volledig geschilderde animatiefilm ter wereld. Het project werd gesteund door het Pools Filminstituut en de herscholing van professionele olieverfschilders naar animatieschilders werd gedeeltelijk gesponsord via een Kickstarter crowdfunding campagne in 2012 die £53,292 opbracht. Een team van 115 kunstenaars schilderden in de stijl van Vincent van Gogh animaties voor de scenes die grotendeels gebaseerd zijn op bekende schilderijen die wereldwijd in musea hangen. Je kunt je voorstellen welk monnikenwerk het is om 65.000 frames te schilderen om te komen tot een 90 minuten durende relaas over de mogelijke doodsoorzaken van de schilder die in de zomer van 2017 eindelijk live ging. Artiesten die per dag één frame kunnen klaarkrijgen tot en met vlugge vingers die bedreven de beweging in makkelijker scenes tot uitdrukking brengen.

Mystery Board Loving Vincent in Noordbrabants Museum 's-HertogenboschWas het zijn waanzin? Nam Vincent het op voor zwakke dorpelingen en werd het hem betaald gezet? Klopt het verhaal van zelfmoord wel? Want had hij dan niet het pistool op zijn hoofd in plaats van buik gericht? Wie had belang bij de dood van die rare Hollander? Makers Dorota Kobiela en Hugh Welchman brachten, geïnspireerd door het film noir genre Van Goghs meesterwerken tot leven en de kijker existentiële vragen meegeven. Armand Roulin is in de film de detective die tal van personages ondervraagt in de hoop de ultieme whodunnit rond Vincent van Gogh te beantwoorden. Ik zal niet teveel verklappen, maar geef toe bij Starry, Starry Night in de uitvoering van zangeres Lianne Le Havas de tranen in m’n ogen had na anderhalf uur indringender wordend per aspera ad astra.

Een van de vele frames in Loving Vincent Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch“Starry, starry night
Paint your palette blue and green
Look out on a summer’s day
With eyes that know the darkness in my soul
Shadows on the hills
Sketch the trees and the daffodils
Catch the breeze and the winter chills
In colours on the snowy linen land

Now I understand
What you tried to say to me
How you suffered for your sanity
How you tried to set them free
They would not listen, they did not know how
Perhaps they’ll listen now.”

Complimenten ook voor de filmmuziek van componist Clint Mansell (ooit leadzanger en gitarist in de Britse band Pop Will Eat Itself).
[spotify spotify:track:77cmucJre6pRJ4nwayN1pE ]

Filmposters Loving VincentHet Noordbrabants Museum heeft Loving Vincent opgepakt voor een gelijknamige tentoonstelling over de creatie van de film, de keuzes voor het script, de weggelaten scenes en de originele schilderijen die horen bij de verhaallijn. Uitgelegd wordt hoe bewust regen is weggelaten, de dag in nacht veranderde, of juist andersom. Je ziet hoe acteurs in de rol kruipen van de geschilderde personen uit de portretten van Van Gogh en zo de schilders een vertrekpunt gaven voor de uit te werken animaties. Flash backs zijn in zwart-wit geschilderd, trouw aan de film noir, maar ook handig als er geen originieel schilderij bij bedacht hoefde te worden.

Setareh Goodarzi op Loving Vincent werkstation Noordbrabarnts Museum 's-Hertogenbosch 2Op donderdag tot en met zondag is de Nederlands-Iraanse kunstenares Setareh Goodarzi op een werkstation live aan het schilderen aan een scene die de film niet haalde, maar wel een goed beeld geeft van de bewerkelijkheid van deze manier van animeren. Ze spreekt voldoende Nederlands om je vragen te beantwoorden.

Nog tot en met eind januari 2018 kun je tentoonstelling bezoeken. Handig is om meteen een combiticket met de in de Verkadefabriek draaiende Loving Vincent film te kopen. Museumkaart houders hoeven alleen een filmticket via de site aan te schaffen. Let op: de filmzaal in de Verkadefabriek heeft slechts 90 zitplaatsen en vol = vol.