Loop langs de hunebedden van Emmen naar Meppen

Ik ga vandaag verder op de Loop langs de hunebedden. Om vanmiddag met de bus terug te kunnen komen in hetzij Emmen of Coevorden parkeer ik ‘s ochtends de auto op de P+R van station Coevorden en stap er met veel scholieren op de Arriva Vechtdallijnen trein van 8u naar Emmen. Om de route op te pakken in de Emmerdennen volg ik vanaf het station eerst de rood-gele markering van het Drenthepad door en langs de villawijk en al snel de bossen tussen het stadscentrum en de oostelijke wijken Emmerschans en Emmerhout in.

Hunebed D46 Angelso-NDe hunebedden D46 en D47 liggen in de jaren ’60 wijk Angelslo. Het mos op de stenen, maar evengoed aan de gevels en daken van de huizen en flats hier. Geen luxe dat her en der gevelvoegrenovatoren, schilders enzo aan het werk zijn. Midden in een woonwijk liggen betekent ook blootgesteld worden aan vandalisme. Het had in 1997 weinig gescheeld of de D47 was weer onder het zand verdwenen. Met twee van elders gehaalde dekstenen werd het gehavende hunebed opgeknapt en voor de toerist zichtbaar gehouden.

Hunebed D45 Emmerdennen 2Langs de rand van Cluster 2 en 1 van Angelslo en de Emmerdennen wijk ik wat af van de officiële route die nog wat extra van de door houtvesters vernielde bospaden meepakt. Ik passeer het Scheperziekenhuis, dat vorige week in het nieuws kwam door de tijdelijke sluiting van de kraam- en kinderafdelingen vanwege te weinig personeel. Bevallingen moeten maar even in Coevorden of Stadskanaal gebeuren. Een kilometer verderop in de Emmerdennen ligt hunebed D45. Bij dit twee na grootste hunebed van Nederland rust ik even. De eerste 9km zit erop.

Wandelbank XXL voor Wildlands EmmenRecht door het bos kom ik heel toepasselijk uit op de Boslaan bij het station Emmen. Aan de overzijde van het spoor volg ik de Drenthepad markering weer. De beschreven etappe pakt nu de hunebedden in het noorden van Emmen mee. Die heb ik de vorige keer al gezien, en wil dus graag direct naar Westenesch. In het centrum van Emmen is de weekmarkt. Achteraf gezien mis ik de doorsteek Westenesscherstraat. Meer op goed geluk loop ik namelijk richting de entree van Wildlands Adventure Zoo. Ruim vóór openingstijd staan al twee Jehova’s getuigen klaar met hun tractaten. Ik volg de Hondsrugweg, maar begin te twijfelen over de route naar Westenesch. OSMAnd erbij. Goed, de Ermer- en Schapenveenweg aanhouden, achter de parkeerterreinen van de dierentuin langs, door het waterwingebied.

Hunebed D42Westenesch is een brinkdorp. Aan de rand van de bebouwing met voornamelijk oude boerderijen ligt het hunebed D44. Dit exemplaar op een boerenerf aan de Oude Schietbaanweg is het enige hunebed in particulier bezit. De Schietbaanweg ging vroeger gewoon rechtdoor, maar nu moet ik een – weliswaar droge – sloot overspringen, voorzichtig de drukke N381 kruisen en dan nog een sloot om het vervolg naar het Landschapsbosch naast de voormalige schietbaan te kunnen betreden voor weer een hunebed. Hunebed D42 heeft in de loop van de tijd een boom tussen de stenen zien opgroeien. Op de weg terug het bosje uit vind ik een verpakking van een Bijtje Deventer Koek. Dat plastic gaat mee, dit keer kan ik het niet laten liggen.


Oranjekanaal bij WestereschDe Sluisvierweg – net als in de Dedemsvaart waren de sluizen in het Oranjekanaal van Klazienaveen naar de Drentse Hoofdvaart genummerd – komt uit op een brug over het kanaal. Aan de westzijde neem ik afwisselen het geafalteerde fietspad of de zanderige rijbaan voor auto’s. Een eind verderop, de N381 ditmaal onderdoor, gaat het 3km langs een bomensingel en een sloot tot aan Het Haantje met een bos, waar ook weer veel gekapt is. Wandelbankjes zijn er in geen velden of wegen te bekennen. Vlak voor de fietstunnel onder de N381 naar Noord-Sleen rust ik daarom op een steen. Juist dan roept een vader met dochters vanaf zijn fiets me toe: “Zo kom je er niet!”.

Hunebed D50 1In Noord-Sleen ben ik op het Drenthepad ook geweest. Nu op een koude, grijze winterdag is er weinig te beleven. Via de Tuinweg en Groningerweg kom ik bij de Hunebedweg – haast vanzelfsprekend doodlopend – om verderop de tweeling hunebedden D51 en D50 te zien.  D51 is klein en gehavend, de wat noordelijker gelegen D50 is groot en heeft op wat andere dagen blijkbaar de belangstelling van moderne astrologen (new age adepten volgens Gerrit Jan Zwier).

Kerk ZweelooDe slinger heen en weer door de boswachterij Sleenerzand voor hunebed D49 laat ik rusten. Het hunebed heb ik op het Drenthepad al gezien. Ik ga langs het fietspad aan de Zweeloërstraat rechtdoor tot het De Wheem wordt. Vanaf dat punt gebruik ik de route van de Loop… weer dat parallel aan de doorgaande weg een bomensingel en zandpad neemt. Het grafveld van de prinses van Zweeloo wordt uitgelegd. Daarna kan ik de 12e eeuwse kerk van Zweeloo (vrolijk gememoreerd door Vincent van Gogh aan zijn broer Theo) bekijken.

Kerk De Drieklank AaldenActief luisteren en een telefoongesprek voeren met één van m’n medewerkers en navigeren gaat niet samen. Ik zeg wel vaker dat multitasken niet bestaat. Ik mis zo de afslag naar links richting beekdal van de Aalderstroom, maar vermaak me langs de Hoofdstraat in Aalden ook prima. Veel bedrijvigheid, opeens een achthoekig kerkgebouw in een zijstraat zien. En dus afslaan om de Gereformeerde Drieklank kerk te fotograferen. Bij een bakker kun je naast verse koffie ook hunebedjes krijgen. Jantina Helling molen AaldenIk ga nog even bij de beltmolen Jantina Helling aan. Grappig: Google Maps vermeldt het verlengde nog steeds als Molenwijk, terwijl het Mr. H. Grebbepad over een es naar voorzitter van het Drentse Fietspad (1970-1987) is genoemd. Een kilometer verder steek ik af langs een akker om 14u op de driesprong bij de entree van het dorp Meppen uit te komen. Hier is ook de bushalte Driesprong. De 25 naar Coevorden komt om 14.19u vóór de 27 naar Emmen. Dat is makkelijk. Het aparte aan de volgende etappes van de Loop langs de hunebedden is, dat 61km (!) geen enkel hunebed te zien zal zijn. Pas bij de Havelterberg weer.