FLAL Duinen en Kikkers wandeltocht rond Appelscha

Duinen en kikkers horen bij zand en water, droog en nat. Wat zou de overhand hebben vandaag met de verwachting tot aan het middaguur in de regen te wandelen? “Is het niet toch handiger om te keren?” denk ik een paar maal op de A28 op weg naar Appelscha. Hoeveel wandelaars trekt de FLAL deze zaterdag? Bij binnenkomst in het steakhouse en bowlingcentrum Pruim na 8.30u zit de zaal al vol. Ik ben dus niet alleen zo gek, want ik zie weer genoeg bekenden van eerdere wandeltochten.

https://twitter.com/JenJdeVries/status/947009591266684929

Appelscha – Canada (16km)

FLAL Duinen en Kikkers wandeltocht Appelscha golfbaan resortStreep 9u gaan we op pad met paraplu op, anderen voorzien van regenbroek, handschoenen en zeiljacks. Van het dorp Appelscha zie ik nagenoeg niets. De route gaat direct in zuidelijke richting door het bos, langs de vakantiehuizen aan De Valuwe en over het terrein van golfclub De Hildenberg. (Vakantie)huizen in boerderij- of landhuisstijl staan hier aan straten tussen de greens en holes op de buitenplaats Hildenberg. Met regelmatig twee auto’s voor de deur wordt er ook permanent bewoond in plaats van alleen de jaarwisseling gevierd.

Bospad op Duinen en Kikkers wandeltochtLangs het Bosbad Appelscha, de vakantieparken Hildenberg is op camping De Roggeberg een stempelpost na 8km. Ik ben dan al het merendeel van de wandelaars voorbij. Het is nog te vroeg om te rusten en dus stap ik door de Bosberg op, de N381 over en vanaf Oude Willem de bossen weer in. Uitkijktoren AekingerzandDe miezerregen met wind maken jas en broek al snel kletsnat. Veel wandelaars heb ik niet meer om me heen. Wiebe de Jong en Folkert Heida zijn achter me. In het Aekingerzand passeer ik nog twee wandelaars op de grens van Friesland en Drenthe bij de uitkijktoren. Ik loop om de Kale Duinen heen om na ruim 16km bij eethuis Aekingerzand me te melden op de rustpost. Even de jas uit en koffie, lekker!

Canada – Canada (10km)

FLAL Duinen en Kikkers wandeltocht Appelscha kruist houtvestersDe routebouwers hebben een lus rondom het Aekingermeer (in de volksmond en op de officiële recreatieplasborden ‘Het Canadameer’) aangekondigd. In het begin trekt de route inderdaad even langs de recreatieplas, om vervolgens het slingerpad door het open veld ten noorden van de plas te nemen en daarna de bossen er omheen tegen de klok in te verkennen. Vanochtend heb ik al een bosbad gezien, hier zijn de bospaden bosbaden geworden vanwege de regen en de diepe sporen die houtvesters onlangs hebben achtergelaten. Drassig is één ding, meters verderop door achtergelaten takken en hakhout moeten banjeren om überhaupt verder te kunnen op de route is heel wat anders. FLAL Duinen en Kikkers wandeltocht in CanadaIk ben benieuwd naar de ervaringen van andere 35km lopers. Zelf heb ik lange benen en sjouw desnoods dwars door het bos. Toch heb ik op deze etappe serieus overwogen de snelste weg naar Appelscha op OSMAnd te bekijken en de betreffende routebouwer aan te raden een volgende keer bij het uitzetten van de pijlen in zo’n verwoest bospadencircuit toch echt een alternatief te markeren.

Eenmaal weer op het pad langs Canada wordt het eindelijk wat droger. Na 26km wandelen ben ik terug bij het eethuis. Binnen en buiten op het terras zit het dan vol met wandelaars. De gure wind is gaan liggen en zo vind ik het buiten op een stoel ook wel even prettig te rusten.

Relive ‘FLAL Duinen en Kikkers wandeltocht rond Appelscha’

Canada – Appelscha (8km)

Boom in AekingerzandDe laatste etappe is grotendeels droog en gaat door de bossen rond het Aekingerzand buiten de de buurtschappen Terwisscha (hier is het Bezoekerscentrum Drents-Friese Wold gelegen) en Aekinga langs, de N381 onderdoor tot de uitkijktoren bij de Boerestreek opvalt. Kikkers op wandeltocht 3Onderweg haal ik veel 25km wandelaars in. Een paar kilometer voor het einde haal ik nog de lange knul met emblemen van Kennedymars en andere lange wandeltochten op zijn tweedelige legerpukkel in. Hij liep vanochtend nog in vol tempo vóór ons uit, maar is het tempo nu kwijt. En na de duinen in het Aerkingerzand zie ik nu ook de houten kikkers rond de Bosberg. Bij het afmelden zie ik 339 wandelaars op het bord staan. Twee weken geleden in Tietjerk bij zonnig weer waren dat er 460. Het effect van aangekondigde regenbuien is dus ook bij de FLAL merkbaar.

Zie ook: