FLAL Rondje Siegerswoude wandeltocht

Voor het Rondje Siegerswoude vandaag heb ik afgesproken met Friese Lange Afstand Lopers (FLAL) bestuurslid Folkert Heida samen te wandelen. Hij moet wandelaars inschrijven voor de start en mogelijk nog als oversteekhulp beginnen. Dat geeft mij de kans later via de N48-A28-N381-A7 naar het Groningse Marum te rijden en me om 9.10u glimlachend tussen al voor routebeschrijvingen dringende 35km wandelaars te persen richting de de zaal van Ons Centrum naast de bakstenen kerk van de Protestantse Gemeente Marum-Noordwijk.

Marum – Bakkeveen (12,5km)

PKN Ontmoetingskerk MarumFolkert maakt zich bij het zien van me pardoes vrij van zijn verplichtingen, zodat we eerder dan verwacht om 9.20u kunnen vertrekken. Winterjas, thermohemd en handschoenen aan. De temperatuur ligt 1,5 graad onder het vriespunt. Voor de paden onderweg betekent dit uitkijken voor gladheid. De cafĂ©rusten zijn dan een meevaller. Warm worden we wel van het lopen. Ik heb vaker in en rond Marum en Jonkersvaart gewandeld, maar in de kleine, mistige wereld vandaag ziet het landschap er toch anders uit. Selfie Henk-Jan met rijp in Nanninga's Bos 1De rijp op de takken en bladeren, maar ook op mijn hoofd intrigeren. Folkert denkt dat het mijn ‘echte’ haarkleur is. Zelf houd ik het op ‘mannelijke rijpheid’ 😉

Landelijke paden op houtsingels langs de Pierwijk en Willemstad (in het grensgebied van Drenthe, Groningen en Friesland liggen veel meer boeiende straten en buurtschappen als Canada, Amerika en OostindiĂ«). Aangekomen bij de Jonkersvaart hebben we al heel wat 25km lopers ingehaald. We blijven aan de rand van Nanninga’s Bos en komen bij de Gravenland Wijk. Halverwege de Bremerweg passeren we de provinciegrens tussen Groningen en Friesland. In de bossen tussen de Bakkeveense Duinen en de Slotplaats in Bakkeveen is het rustig. Nog maar zelden halen we een wandelaar in. Bij de eerste rust in cafetaria De Dolk in Bakkeveen smaakt de koffie prima. Er zijn 470 wandelaars op de been, zo krijgt Folkert door.

Bakkeveen – Siegerswoude (10km)

Brug in 't Oude BoschTe lang stilzitten is niet handig bij deze temperaturen. Buiten gekomen merken we weer snel hoe koud het is. Zon krijgen we niet te zien, bossen wel, zoals ‘t Oude Bosch en de Freulevijver in Wijnjewoude. We passeren het Alddjip en lopen langs verharde wegen naar het over verschillende kernen verspreide dorp Siegerswoude. Welkom op verkeersplein SiegerswoudeDaar ligt net als voor de Hessel Mulertbrug over de Vecht in Ommen een verkeersplein zonder markeringen, verkeerslichten of -borden. In de praktijk betekent dat het recht van de sterkste, in het ontwerp iets als ‘the wisdom of the crowd’. Ik stamp hier dus ook gewoon dwars over het plein, benieuwd of het aankomend autoverkeer zich naar me voegt. Gelukkig wel 😉 In het dorpshuis Uthof naast de voormalige openbare basisschool (in 2012 gesloten) is warme thee welkom.

Siegerswoude – Marum (15km)

Nepbrug SiegerswoudeVanaf hier lopen de 25 en 35km lopers dezelfde route over het Foarwurk langs de in 2014 vanwege een te gering aantal leerlingen gesloten School met den Bijbel, de dwars door het dorp lopende grens met Groningen over via een ‘nepbrug’ over een gedemnpt stuk van de Wilpstervaart. Siegerswoude gaat hier over in De Wilp. Het gemarkeerde Rondje De Wilp voert ons achter een sportvelden langs, opnieuw langs houtsingels naar het noorden. Er volgt weer een stuk bos met modderpaden. De blauwe wandelbroek wordt per kilometer bruiner, maar zijn wasmachines voor uitgevonden. Fout Zweeds ontwerp in MarumEenmaal in de bebouwde kom van Marum valt ons het ratjetoe aan huizen en bouwstijlen op die pal naast elkaar zijn neergezet. Ik neem bij cafĂ© De Vlieger in Marum een plaspauze, terwijl Folkert buiten even met bekenden praat. Verder rusten we er niet, maar pakken de laatste 8km direct door. De ene na de andere 35km loper passeren we nu ook. Het zigzaggen ten zuiden van het dorp dient om de kilometers vol te maken. Echt interessant is het uitzicht aan de rafelranden van de bebouwde kom en op de landelijke wegen niet. Schoenen en wandelbroek na rondje SiegerswoudeTegen 15.10u zijn we terug bij de kerk in Marum en leveren we onze deelnamepasjes in. De vandaag voor een eerste grote tocht aangetrokken nieuwe Neoker wandelschoenen hebben geen blaren opgeleverd. Toch zou ik er geen hele Kennedymars op durven lopen. Als tweede paar mee of juist voor een eerste helft moeten ze voldoen.

Zie ook: