FLAL Kerkdorpen wandeltocht rond Tietjerk

Donderdagavond was ik met tientallen andere voorlopers van het in ontwikkeling zijnde Pronkjewailpad door de provincie Groningen in Bedum. Vrijdag nam ik de Loop langs de hunebedden tussen Emmen en Meppen in Drenthe. Toeval of niet: vandaag is Friesland aan de beurt. De FLAL organiseert vanuit Tietjerk een kerkdorpentocht. Een beroemde karakterisering van het Friese landschap is dat ongeacht waar je bent wel ergens een kerktoren aan de horizon te zien is. De proef op de som met 460 andere wandelaars!

Wandelaars FLAL Kerkentocht in TietjerkIk moet om 7.45u eerst het ijs van de autoruiten krabben. Via de N377-A28-N381-N356 rijd ik vlot via Drachten naar Burgum. Daar stuurt het navigatiesysteem me de autoweg af. De ‘oude’ N356 wordt sinds kort omgebouwd. En dat betekent wat extra ommetjes in Burgum om verderop in Hardegarijp rond de Rijkstraatweg hetzelfde te beleven. De nieuwe, 2×2 rijbanen vers van asfalt voorziene N356 (‘centrale as’) en N355 (de EU sponsorborden staan in de berm) had ik beter kunnen volgen….als ik het geweten had. Voor de terugweg.

Relive ‘FLAL Kerkdorpentocht’


Dorpshuis Yne Mande TietjerkParallel aan het laatste stuk N355 voor Tietjerk zie ik het peloton 35km lopers al tegemoet komen. Sybe de Jong gaat traditioneel op kop. Ik parkeer m’n auto in een woonwijk – de grote parkeerplaats van natuur- en cultuurpark Vijversburg is al vol – en wandel naar dorpshuis Yn é Mande in een voormalige boerderij. Het is er een drukte van belang, een goed teken. Folkert Heida schiet me meteen aan, gevolgd door nog een FLAL vrijwilligster in Pronkjewailpad t-shirt die me donderdagavond in Bedum had gezien. Dat ik met Rik Jan Luiting na 21u weg moest om de trein naar Groningen en vervolgens Hoogeveen te halen, vond ze jammer. Als ze het eerder had geweten, had ik mee kunnen rijden naar Beilen. Bedankt en wie weet een volgende keer bij een FLAL wandeltocht, Tocht om de Noord of Pronkjewailpad etappe in 2018.

Zonsopgang langs N355 bij TietjerkMet een 35km routebeschrijving start ik om 9.17u, terwijl buiten de boerderij de 25km lopers zich verdringen om een routebeschrijving voor hun tocht. Aan de Boslaan houden twee andere wandelaars me aan. Ze volgen m’n verslagen en vragen waar ik ook alweer woon. Voor hen is het een thuiswedstrijd. We gaan naar Griekenland en Turkije, zo beloven ze. Echt tijd om door te praten is er niet, want de 25km route gaat na het sportcomplex Tietjerk linksaf en de 35km rechtsaf. Ik zet de gisteravond met uplifting vocal trance gevulde Spotify afspeellijst aan en zet de pas erin parallel aan de autoweg. Bij het nieuwe Rietveld aquaduct ga ik ook onder de N355 door. Dat er een strooiwagen voor me uit rijdt, is geen luxe. De asfaltwegen zijn verraderlijk glad.

UItzicht in polders rond OosterdijkDe zonsopkomst over de polder is geweldig! Tot zover ook het alleen wandelen. Waar ik op de Slachtedijk rechtsaf naar de Oosterdijk mag, komt vanaf de andere kant op de Slachtedijk een grote groep 25km wandelaars tegemoet. Het geeft de komende tijd allerlei mensen om naartoe te lopen en zo mijn tempo lekker hoog te houden. De Oosterdijk slingert naar het noorden. Via de Nieuwlandsweg en Ottemaweg langs een natuurgebied naar de Halligenweg. Geologisch MonumentBij de afslag naar het geologisch monument Mûnein staat een handvol wandelaars te zoeken naar juiste route, hoewel er links en rechts wel pijlen staan. De eerder met een bord aangegeven routewijziging houdt vlak voor dit punt op. De routebeschrijving lijkt door het geologisch monument te gaan, maar daar staan ook weer pijlen terug. Ik vermoed dat de oorspronkelijke route door de weilanden rond de Bouwepet bedoeld was. Niet te lang over discussiëren, de Halligenweg weer op en verder!

Tot ziens in MolenendOver binnenwegen, bospaden kom ik Molenend in. Bij het plaatselijke dorpshuis is een eerste rustpost na 9,5km wandelen. De voor €1 verkochte koffie vul ik aan met een mueslibol en eigen sap. Aan de oostkant bij een haventje verlaat ik het dorp weer en word welkom geheten in Roodkerk. Ah, daar is ook het natuurgebied Griekenland en Turkije. De familie Van Sminia heeft met de opbrengst van Griekse en Turkse staatsobligaties de bosjes laten aanleggen, oorspronkelijk voor het hakhout. Via de bospaden gaat het in westelijke richting. Landhuis De KlinzeVanaf de Zwarte Singel wandel ik door het landgoed De Klinze langs het gelijknamige landhuis. Meulen & Baarsma prijkt op de gevel, een verwijzing naar de nieuwe eigenaren van het landgoed, Dirk en Pauline van der Meulen-Boomsma van de beddenzaken Meulen & Baarsma. In Oudkerk is een goed bewaard gebleven dorpskern. Bij het fotograferen van de 12e eeuwse Pauluskerk barst een eerste regenbui los. Achteromkijken is er een volledige regenboog zichtbaar aan de hemel. Op het Eysingapad parallel aan de Marwei / N361 gaat de capuchon op en af.

Kerk Oenkerk 2Aangekomen bij de Rode Singel, de entree van het landgoed Stania State, schijnt de zon alweer. Het park met de slingerpaden, bruggen en prachtige uitzicht op het landhuis is volgens een sticker een ‘moai plak om te tútsjen’. Ik heb een vermoeden, dat Google Translate bevestigt: ‘mooie plek om te zoenen’. Tip van de dag voor verliefde stellen.

De Marwei over gaat het een eindje door een drassige landbouwweg. De 25km lopers mogen in het zicht van de Mariakerk van Oenkerk linksaf, en ik dus rechtsaf naar het westen.

Uitzicht op WynsDe Wynzerdyk is 4 kilometer lang een typisch kuitenbrekend FLAL pad: gras, modder, plassen, glibberig, heen en weer van de linker- naar de rechterkant uitproberen waar je het makkelijkst overeind blijft. Aan het eind check ik bij wandelaars of er nog eens een rust aankomt. Ja, in Lekkum, nog 4km verderop. Fors, om 16km tussen de enige rustposten te hebben.

Walk on waterWyns ligt aan de Dokkumer Ee. Waar anderen doorlopen, fotografeer ik de 12e eeuwse Sint-Vituskerk. Een veerpont kan je overzetten, waarna het nog maar 2,4km naar Bartlehiem is. Onwillekeurig denk ik dan meteen aan een brug en de Elfstedentocht. Overigens is het rood-geel gemarkeerde Elfstedenpad vandaag een trouwe metgezel, ook op dit asfaltbetonnen fietspad parallel aan de watergang. Het 19e streekpad van het land volgt zoveel mogelijk de Elfstedentocht route en werd 11 oktober 2017 officieel geopend.

De Achmea toren is al kilometerslang een ijkpunt aan de horizon. En dan het dorp Lekkum met een kerk en dorpshuis. Binnen neem ik een tomatensoep en praat bij met Wybe de Jong die net als zijn wandelmaten zich vandaag met een kerstmuts heeft uitgedost. Als hij weg is, spreekt een andere wandelaar me aan. Als ik te schaapachtig terugkijk, vraagt hij ‘kun je it net verstaan?’ Deels wel, deels niet. Waar ik weg kom? Balkbrug, in het noorden van Overijssel. Ah, dat verklaart het, met een ondertoon ‘goed volk’.


Je eigen Scandinavisch huis in Blitsaerd LeeuwardenJe zit hier aan het noordwesten van Leeuwarden. Op voormalige weilanden is hier de woonwijk Blitsaerd gebouwd en deels nog in ontwikkeling. Het lijkt alsof elke bewoner hier een eigen unieke Scandinavische houtskeletwoning mag neerzetten….pal naast die van de buren. Dan wonen de Zweden zelf doorgaans toch echt verder van hun buren, terwijl dat hun noaberschap niet hindert.

Routewijziging FLAL vanwege teveel modderDe routebouwers hadden de groenstrook tussen de bloemkoolwijk Camminghaburen en de Groningerstraatweg / N355 in gedachten voor opnieuw een typisch FLAL stuk. Het was blijkbaar té drassig, en dus mag ik de rand van de bebouwing over tegelpaden en stoepen volgen. Voorbij het Alddeel begint het natuur- en recreatiegebied De Groene Ster. Golfterrein, diverse (zwem)plassen en voor de wandelaar gewoon weer 4km doorstappen over – verrassend – asfalt zonder nadenken. Het dorp Tietjerk kent net als de andere dorpen onderweg duidelijk een probleem met hondenbezitters. Resultaat FLAL KerkentochtOnderweg heb ik inmiddels borden met ‘dikke bult, baas z’n schuld’, ‘minder lol met een hondendrol’, ‘verboden voor hondenpoep’ en varianten erop gezien. Even verderop zie ik het dorpshuis weer, meld me om 14.45u af bij de organisatie die me graag over twee weken terugziet. Op 30 december is de Duinen en Kikkers-wandeltocht in Appelscha. Ik ben erbij, en jij? Ik zal m’n wandelbroek wassen en de schoenen borstelen om er dan weer tip-top uit te zien 😉

Zie ook: