Ervaringen na een maand Amazon Prime

Op 8 november 2017 heeft Amazon stilletjes Amazon Prime beschikbaar gemaakt via de voor de Nederlandstalige markt geschikt gemaakte Amazon.de. In mijn RSS feed reader app Inoreader pikte ik het bericht van Emerce op. Ik was er blij mee en zal in deze post uitleggen waarom.

Wat biedt Amazon Prime?

Amazon Prime is een abonnement om het kopen van spullen te vergemakkelijken en een alternatief te bieden voor video on demand aanbieders als Netflix, online foto-opslag als Flickr, Google Photos en Myalbum. De eerste maand is gratis, tot en met maart 2018 wordt maandelijks €3,99 in rekening gebracht op je reguliere Amazon betaalmiddel, vaak een credit card, hoewel sinds kort ook iDeal wordt ondersteund. Vanaf april 2018 kost de dienst €4,99 per maand of €49 per jaar. Na bijvoorbeeld de VS, UK en Duitsland is Prime nu eindelijk ook voor Nederland, Vlaanderen en Luxemburg beschikbaar.

Vanuit de magazijnen van Amazon in Duitsland kan uitgeleverd worden naar jouw adres. Een miljoen van de populairste producten kan de volgende dag bezorgd worden. Nog eens een miljoen producten kan binnen twee dagen worden bezorgd.

De user interface van amazon.de is een vertaalde site. Dat is niet volledig gedaan. Het helpt als je dus ook nog wat Duits en Engels machtig bent.

  1. Gratis bezorging binnen 1 dag naar the Netherlands.
  2. Geniet van Amazon Originals op primevideo.com.
  3. Vroege toegang tot Lightning Deals met Prime: 30 minuten eerder toegang tot alle Lightning Deals.
  4. Twitch Prime: maandelijks gratis game-content en exclusieve kortingen.
  5. Prime Photos: veilige en onbeperkte opslagruimte voor foto’s

Het is nu ook mogelijk om op Amazon.de te betalen met iDEAL.

Ten opzichte van de Amerikaanse en Duitse Prime abonnementen zit er geen onbeperkt lezen in de kindle store bij, noch onbeperkt muziek luisteren via de Amazon Music collectie, online radio streamen of mp3 albums bemachtigen. Amazon Duitsland belooft wel de lokale propositie voor de Nederlandse markt uit te breiden. Spotify en Netflix zijn forse, zo niet oppermachtige concurrenten.

Amazon Unlimited Music is in december 2017 in Nederland en 28 andere landen als aparte dienst met eigen abonnementsmodel geïntroduceerd. Amazon Music Unlimited heeft in Nederland twee verschillende abonnementen. Het Individual Plan, één account voor al je apparaten voor 9,99 euro per maand en het Family Plan, met ‘alle voordelen van het Individual plan’ voor de hele familie (tot 6 personen) voor 14,99 euro per maand. Ik houd het op Spotify Premium.

Dankzij de stevige posiitie op de Nederlandse markt – wij weten de Duitse en Engelse online vestigingen van Amazon goed te vinden, zijn de marketinginspanninngen om dit voordeel-abonnement aan de man te brengen, beperkt.

Aanmelding, Prime verzending en Prime Video uitgeprobeerd

Ik had al een Amazon DE account. Met een paar klikken kun je je Prime abonnement (straks maandelijks opzegbaar) activeren. De artikelen die voor Prime verzending in aanmerking komen, staan met een Prime logo aangegeven. Verbaas je echter niet als je in de catalogus op amazon.de producten aantreft die niet naar Nederland verzonden worden, ongedacht of je nu wel of niet een Prime abonnement hebt. Het lijkt erg arbitrair wat wel en niet verzonden kan worden: het ene kledingstuk wel, het andere niet; veel electronica wel, maar ook heel veel niet.

Amazon Prime video 1Prime Video werkt online, of via de gelijknamige app op je smartphone. Je logt in met je Amazon credentials. Op de smartphone kun je de Amazon originals – eigen producties zoals bijvoorbeeld Netflix die ook heeft – gratis downloaden en offline bekijken. Online streamen kan op beide devices ook. Mocht je net als ik een Kindle Fire TV stick hebben, dan kan die ook overweg met het aanbod op Prime Video. Ik ben zelf geen filmkijker, laat staan binge watcher. Onze kinderen weten echter snel raad met deze mogelijkheden. Via een omweg – sideloaden van APK – kan Amazon Prime Video ook op Android TV beschikbaar gemaakt worden. Best wel een drempel als je spontaan een film wilt bekijken op je tv (tja, waarom veel mensen om me heen in de trein op hun 5″ schermpje turen en genieten van een film, is me een raadsel, zeker met enkele vrienden en bekenden die een volledige thuisbioscoop hebben aangelegd).

BusinessInsider heeft trouwens een goede vergelijking tussen Netflix, Videoland en Prime Video.

Waarom ben ik toch blij met Prime?

Amazon Prime Video 2Ik recenseer veel. Al jaren publiceer ik de boekbesprekingen op amazon.com, de Amerikaanse site. Van het een komt het ander. Leveranciers weten me steeds meer te vinden om nieuwe artikelen te testen en te bespreken. Verzending via amazon.com zit er tegenwoordig vanwege levertijd en douaneafhandeling niet meer in. Alternatief is dan Amazon UK of DE. De vaak Chinese leveranciers hebben daar geen enkel probleem mee, zo lang hun artikelen met aankopen en recensies maar onder de aandacht komen.

Korting of volledige vergoeding krijgen op een product in ruil voor een onbevooroordeelde mening is heel aardig, maar de verzendkosten worden doorgaans niet vergoed. En bij couponcodes geldt op Amazon, dat je er per bestelling maar één kunt gebruiken, anders dan bijvoorbeeld bij Bol.com. De verzendkosten van de regelmatige bestellingen koop ik met Prime dus maandelijks af tegen betaling van €4, Dat is een beste kostenbesparing. De andere diensten zijn dan mooi meegenomen.