ERA – The 7th Sword

      No Comments on ERA – The 7th Sword

Twee decennia geleden had het muzikale project ERA van de tegenwoordig in Londen woonachtige Franse componist en gitarist Eric Levi een eerste megahit Ameno en een self-titled debuutalbum. Nu is The 7th Sword, een zevende album uitgekomen met 9 liedjes, deels remixen, verrassende mashups met andere hits en meertalige nieuwe uitvoeringen. Het orkest is het London Symphonic Orchestra. Staar je verder niet blind op onzinnige kwalificaties als ‘new age music’, ‘licht klassiek’ of ‘Gregoriaans’.

In opener Hurricane is een Kyrie Eleison verwerkt in verder Engelstalig werk met koorzang en een lekkere beat. 7 Seconds ken je ongetwijfeld in de originele uitvoering uit 1994 van Youssou N’Dour en Neneh Cherry. ERA mengt hier het thema van de Carl Orff‘s Carmina Burana en Arabische en Franstalige teksten mee tot een overtuigende remake. Brian Lévi (de broer van, veronderstel ik) remixte Kilamandjaro tot een dirty synth pop track. Ameno is in The City remix present.

Engelstalige liedjes I Fall For You is een herkenbare ERA liedje met pseudo-Latijn als tweede taal. In het dansbare Something Exciting komen 20 jaar oude ERA liedjes voorbij. Agnus Deorem geeft een hoofdrol aan het English Chamber Choir onder leiding van Guy Preotheroe (ook de schrijver van de pseudo-Latijn liedteksten van ERA). Mijn #1 van het album is Nomen Adore, opnieuw een mix van 20 jaar oud ERA materiaal in een dampende synth pop beat en new wave gitaarpartij. De van Syrische Racha Rizk sluit in een soort Sarah Brightman setting af in I Believe. Een zegenbede met opdracht om liefde en zorg te delen. Het origineel was in 2009 een duet van Katherine Jenkins en Andrea Bocelli. Deze 2017 versie mag er ook zijn.