Een ronde door Stedelijk en Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch

Naast de uitgebreide stadswandeling door ‘s-Hertogenbosch en het zien van de film Loving Vincent is het vrijdag 22 december de gelegenheid twee musea te bezoeken. In 2008 ben ik eerder in het Noordbrabants Museum geweest; het Stedelijk Museum is nieuw. De twee musea zijn met eeen wandelgang aan elkaar verbonden kunnen dus in één moeite door bekeken worden. Heb je een museumkaart? Dan hoef je bij het Noordbrabants Museum niet in de rij, maar kun je bij één van de ingangen je kaart laten scannen.

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Het Stedelijk Museum is gewijd aan hedendaagse kunst en ontwerp. Het heeft een grote collectie keramiek en sieraden. In (slechts) twee tentoonstellingszalen is een deel geëxposeerd aan het publiek. Nu in december is dat StyleDrive en een 100-jaar viering van het werk van keramiek kunstenaar Ettore Sottsass.

StyleDrive expositieruimte Stdelijk Museum 's-HertogenboschDe opzet van StyleDrive is verrassend. Hoe breng je sieraden terug naar het publiek? Via de auto, status-symbool, heilige koe en pronkjuweel voor veel mensen. Ellie Uyttenbroek maakte een keuze uit de sieradencollectie van het museum en castte met haar lieftallige assistente verschillende gewone mensen en de auto’s waarin ze rijden. Zo ontstond een serie stijlprofielen die zij liet fotograferen door Otto Snoek.

Op enorme foto’s aan een soort bouwschutting is het resultaat te zien, terwijl de rockmuziek van Radio Veronica luid door de zaal dendert. In het midden van de ruimte zijn de gekozen sieraden in vitrines opgesteld, inclusief de prijskaartjes. Van buttons (€100) tot gouden pronkstukken van duizenden euro’s. En van Volkswagen Golf tot BMW7, Renault Kadjar tot Fiat 500 met Nederlanders van autochtone en allochtone komaf. Zo verbindt het museum de collectie met ons allemaal. Goed bedacht, knap uitgewerkt.

Theepot Stedelijk Museum 's-HertogenboschEttore Sottsass (1917 – 2007) was sinds 1947 actief in de toegepaste kunst. Hij liet zijn keramiekwerken inspireren door Indiase goden, vormen en functie. In de expositie over de fasen in de carrière van de nu 10 jaar geleden overleden kunstenaar zijn theepotten, moderne totems, bloemvazen en dergelijke te zien.

In een zijzaaltje is de solotentoonstelling van minimalistische sieraden van de Catalaanse ontwerper Marc Monzó te zien naast gebruiksvoorwerpen en objecten. Strakke lijnen, indrukwekkende curves en lijnen, verschillende materialen.

Noordbrabants Museum

In het museum zijn diverse originele schilderijen van Vincent van Gogh te zien in Het Verhaal van Brabant, meer specifiek in een paviljoen gewijd aan Van Gogh en zijn Brabantse periode in Nuenen. Recent was het museum in het nieuws door de aanschaf van schilderij Collse watermolen van Vincent van Gogh op een veiling in New York. Het is een van de weinige belangrijke werken uit de Brabantse periode van Van Gogh die nog in particulier bezit was. Op 16 december kon het publiek voor het eerst dit schilderij bewonderen. Ik ben 22 december mooi op tijd, denk ik maar. In Van Gogh doorgelicht wordt getoond hoe met bijvoorbeeld infrarood- en röntgenfotografie vijf werken van de schilder zijn onderzocht op gelaagdheid, veranderde compositie en originaliteit. De aan Loving Vincent gewijde expositie behandelde ik gisteren in een aparte blog.

Fototentoonstelling Tuin der Lusten Tim Walker Noordbrabants Museum 's-HertogenboschDe tentoonstelling Papieren juweeltjes van het Provinciaal Genootschap laat pentekeningen, getijdeboeken, kaarten en plattegronden, en prenten van vogels en andere dieren zien uit de collectie van het in 1837 opgerichte  Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant.

Mijn leeftijdsgenoot en internationaal vermaarde fotograaf Tim Walker (Guilford, 1970) kreeg in 2015 de opdracht van The Nicola Erni Collection om een serie werken naar keuze te maken. Tim Walker maakte zijn droom waar door De Tuin der Lusten (1495-1505) van Jheronimus Bosch van een modern fotografisch antwoord te voorzien.

Bovenaanzicht Tim Walker meets Jeroen Bosch Noordbrabants Museum 's-HertogenboschDit najaar toont Het Noordbrabants Museum als eerste en voorlopig enige museum dat de volledige reeks van 26 larger-than-life foto’s in de expositie Garden of Earthly Delights. Shona Heath, de vaste set designer van Tim Walker, heeft de ruimtes verder aangekleed met visuele elementen uit het schilderij: schelpen, spooky figuren, slangen en wijnranken. De foto’s zijn rauw, duister. De vernislaag op de enorme foto’s laat de modellen echt van het doek spatten. De spanning van naakt, schaamte, zonde en verleiding spreekt.

Toonzaal Noordbrabants Museum 's-HertogenboschNaast tijdelijke exposities toont het museum op de beneden- en bovenverdieping ook historische werken en vondsten in min of meer chronologische volgorde. Van opgravingen van Romeinse vazen en grafgiften, de samenwerking van Vlaamse en Brabantse handelslieden en kunstenaars sinds de Middeleeuwen, schilderijen van de Breughel & zn, landschappen, het Brabantse bedrijfsleven van de 20e eeuw (van Philips en DAF tot FAAM, Verkade en de intensieve varkenshouderij).

Al met al kun je hier prima een uur of drie bezighouden zonder over te lopen of alleen maar volgepropte zalen door te slenteren.