Concertverslag Symfo Classics – Sounds and Senses in Metropool, Hengelo

Het concept van Symfo Classics is een greep te doen in de schatkist van symfonische rock en deze als collectief van Nederlandse muzikanten en vocalisten als avondvullend programma te brengen. Concert Symfo Classics Sounds and Senses 4De eerste editie in 2017 zag ik eind december samen met Klazien in Hedon, Zwolle. Een tweede, geheel vernieuwde show ‘sounds and senses’ werd aangekondigd met al snel een concert in Metropool, Hengelo. Om zeker te zijn van een kaartje, heb ik 23 december vastgelegd. Pas veel later werd Hedon op 27 december a.s. toegevoegd aan de lijst podia dat Symfo Classics aandoet. Geeft niks, ook in Metropool is het goed toeven.

Henk-Jan te gast bij Symfo Classics Sounds and Senses 1In afwachting van het half negen te beginnen concert, kom ik in gesprek met een viertal Sallanders. Zij hebben naar eigen zeggen tweemaal een ronde door de zaal gelopen op zoek naar een fotograaf om hun ‘I was here’ moment vast te leggen. Ik maak enkele foto’s van hen. Zij bieden de direct aan ook een foto van mij te maken. Die aanbieding krijg ik niet elke dag. Wat schuchter stem ik in. De vrouwelijke helft van beide stellen stelt zich spontaan naast me op, “anders sta je maar alleen op de foto”. Leuk en zo makkelijk eigenlijk, contacten leggen. Ze tippen me het The Best of Britain initiatief, dat muzikaal nog sterker in elkaar zit dan Symfo Classics.

Concert Symfo Classics Sounds and Senses 9Gitarist Joost Vergoossen trapt om half negen af met de eerste riffs van Heat of the Moment, waar al snel Martin van der Starre aanhaakt voor de zang. Ja, er zijn toch wat parels uit de eerste show meegenomen naar de tweede concertreeks, zoals Kayleigh van Marillion, Firth of Fifth van Genesis, Divergence (origineel van Solution) met opnieuw een geweldige battle tussen Vergoossen en allesblazer Hubert Heeringa en tweede toegift, Yes’ Owner of a Lonely Heart.

Concert Symfo Classics Sounds and Senses 13Veel nieuw materiaal met stevige rock, zoals Falling In Between en Home of the Brave van Toto en het bijna een kwartier klokkende Shine On You Crazy Diamond pt 1-5 van Pink Floyd. John Wetton is een rode draad, met diens Rendezvous 6:02 voor UK en solowerk Battle Lines. Mister Symfo, Edward Reekers waagt zich achter de vleugel aan Leningrad van Billy Joel en Camel’s Drafted. Muziek is niet alleen luisteren en zien, ook voelen en beleven. Er komen extra pauken op het podium, Goldspot’s Come Talk To Me klinkt, net als Bruce Springsteen‘s Blinded By the Light. Het door Vergoossens aangepaste intro van A Wider Shade of Pale levert geen juiste reacties uit de zaal om een metershoge fles whiskey te winnen. Alleen mensen die vorig jaar niet naar Symfo Classics zijn geweest mochten antwoorden, anders had ik nu….met een fles whiskey gezeten, terwijl ik geen whiskey drink.

Concert Symfo Classics Sounds and Senses 18Vocaal zijn Martin van der Starre (duidelijk last van z’n stembanden, zo schor) en Cindy Oudshoorn regelmatig onzuiver en zitten ze buiten hun comfort zone. Bij het horen van My Immortal heb ik liever Evanescence zangeres Amy Lee en bij The Lamb Lies Down of Broadway Peter Gabriel. Dat Vergoossen prima speelt, blijft een feit. Toetsenist Werner van Gool heeft volgens mij moeilijker stukken dan vorig jaar te verstouwen, maar schittert in The Lamb Lies Down of Broadway, de strakke uitvoering van Land of Confusion (Genesis) en Owner of a Lonely Heart en Mr. Blue Sky (ELO), maar kan ook met Rendezvous 6:02 of Changes (Yes) prima uit de handen. De kit van drummer Sjoerd Rutten staat wat droog afgesteld en ik mis een echt vette drumsolo. Wat meer show en jus had Symfo Classics vanavond sowieso niet misstaan. Het blijft aan de brave kant. Desalniettemin 2 uur en 40 minuten volop genieten, meezingen waar bekend en klappen, stappen en meedeinen waar mogelijk.

En zoals gezegd kun je na de kerstdagen zelf in Zwolle genieten in  Hedon op woensdag 27 december a.s. Hieronder de setlist in lees- en luisterbaar formaat: sounds and senses.