Zoon zoekt HBO: Toegepaste psychologie bij Saxion Hogeschool Deventer

Waar mijn blog serie ‘dochter zoekt universiteit’ nog enkele jaren zal meegaan voor twee dochters die beide met twee jaar leeftijdsverschil vanaf het gymnasium een vervolgopleiding en onderwijsinstelling moeten kiezen, ben ik met onze zoon Johan misschien sneller bij het eindpunt. Voor het seizoen 2018-19 moet vóór 1 mei 2018 een keuze gemaakt zijn. Startpunt voor hem is de MBO-4 opleiding webontwikkelaar bij Landstede Groep in Zwolle, voor nieuwe scholieren tegenwoordig Applicatie- & mediaontwikkelaar geheten.

In de ICT kun je op MBO 3/4 niveau verder kiezen uit:

  • Medewerker Beheer ICT
  • Netwerk en mediabeheerder
  • ICT-beheerder

Wil je hogerop, kun je naar een HBO ICT / Informatica opleiding kijken, Hogeschool Windesheim in Zwolle is voor ons het dichtstbij, maar ook Hanzehogeschool in Groningen, Stenden Hogeschool in Emmen of Saxion Hogeschool in Deventer of Enschede is goed te doen. Voor zowel de beheer- als ontwikkelkant geldt dan, dat je de MBO nog eens dunnetjes overdoet. Voor instromers van de HAVO is leren HTML/CSS of PHP programmeren, de basis van netwerktopologieën, databases en de opbouw van een computer misschien nog nieuw, maar na 3 jaar MBO wil je echt verder. Ik kon Johan dan ook lange tijd begrijpen, dat hij geen zin had in een HBO en liever geld wilde verdienen met zijn inmiddels gestarte eigen bedrijf Aralis Webdesign voor website ontwikkeling.

Buiten bestaande kaders

En toch trok een HBO, al was het maar om het werk- en denkniveau aan te kunnen tonen en kansen in de toekomst op werk te vergroten. Voor en met m’n zoon ben ik gaan kijken naar HBO opleidingen die vanuit een ander vakgebied de kruisbestuiving met ICT maken, zoals je dat op universitair niveau ook ziet vanuit de medische wetenschappen of mechanica. Dat bleek nog lastig te zijn. Waar zoek je op? Als invalshoeken als game design, media, creativiteitWe kwamen onder meer uit op Toegepaste psychologie met uitstroomprofiel Gedrag & Technologie: interactie mens & machine, cognitieve psychologie, functieleer, usability design, serious gaming en ethiek. Dat gaf een klik. Toegepaste psychologie kun je bijvoorbeeld in Deventer, Dordrecht, Leiden, Nijmegen en Groningen, of op afstand bij NTI, studeren, maar het op techniek gerichte uitstroomprofiel is uniek.

Zus & zo

Facade Saxion Hogeschool Handelskade DeventerMijn zus Lieske werkt en doceert al een decennium aan Saxion Hogeschool in Deventer op het vlak van psychodiagnostiek. Rechtstreeks haar vragen naar de achtergrond van de vernieuwende insteek van Toegepaste psychologie was makkelijk. Ook tijdens de Open Dag afgelopen vrijdagmiddag was eerstehands informatie erg nuttig. We hebben gekeken naar de invulling de voltijds opleidingn, maar ook bij de Saxion Parttime School. De opzet daarbij is een in 5 studiepunten grote modules heel flexibel je eigen studieprogramma uitstippelen en doorlopen. Je zou dan met één 2e helft middag + avond contactonderwijs en vooral de praktijkopdrachten bij de eigen werkgever uitvoeren, de HBO bachelor in 2,5-3 jaar kunnen halen.

Bij het voltijds onderwijs zijn 1-2 dagen zonder contactonderwijs. De beperkingen van je eigen bedrijf voor web design voor het uitvoeren van praktijkopdrachten en stage gaven de doorslag dan toch voor de voltijds opleidingsvorm te gaan. De volgende stappen zijn een meeloopdag en proeflessen volgen. Bij Human Factors, de Vereniging voor Ergonomie vond ik een interessant overzicht met verwante bachelor en master opleidingen. Wellicht later bij de keuze voor een minor of verder.