Wandelen langs de hunebedden tussen Zuidlaren en Borger

Vandaag ga ik weer naar Drenthe voor etappes van de Loop langs de hunebedden. Ik wil de auto parkeren bij de P+R van Borger om met de Q-Liner 300 naar Zuidlaren te rijden, maar ik rijd per abuis de juiste afrit op de N34 voorbij. Even twijfel ik, zal ik dan bij de P+R van de N33/N34 bij Gieten de bus pakken of doorrijden naar de P+R Zuidlaren? Het wordt Zuidlaren. De zon komt mooi op en die gelegenheid wil ik liever wandelend benutten om foto’s te maken.

Zuidlaren – Schipborg – Anloo (10km)

Uitzicht op Drentsche Aa vanaf De SchipborgDe in de wandelgids beschreven route neem ik vandaag niet altijd letterlijk over. Er zitten wat aparte lussen in. Om het aantal kilometers binnen de perken te houden en soms gewoon mooie paden te pakken, start ik direct met een afwijking door aan de westzijde van de N34 te blijiven en het zandpad De Vledders te volgen door het natuurgebied Diepenveen. In omgekeerde richting heb ik hier gewandeld op de Loop van de Drentsche Aa. Voorbij de camping De Vledders bij een eigen natuurbad staat de uitspanning Drentsche Aa met uitzicht op de gelijknamige beek, hier ook wel Schipborgsche Diep genoemd. Handwijzer LAW en SP bij Schipborg - Drentsche AaDe LAW paden 9 Pieterpad, het in september officieel geopende 14 Groot Friesland Pad en SP 6 Drenthepad kruisen elkaar hier. Bij warmer weer en wat later op de dag is het hier altijd een gezellige boel. Nu kan ik in alle rust foto’s maken vanaf de brug en verderop vanaf de belvédère heuvel op het beekdal.

De Borgweg, later Schipborgerweg zijn verhard. Aan de rechterhand valt een imposant hekwerk op: nu de entree van Boerderij Schipborg, ooit de oprijlaan van landgoed De Schipborg. De zonsopkomst is zo fraai, dat ik mijn lol op kan met taferelen vastleggen. Van bijgevoerde paarden in de wei tot hekwerken die schitteren in de zonnestralen. Iets verder ga ik linksaf het bos in. Hunebed D7Daar ligt hunebed D7. Vroeger lag dit hunebed midden op de hei. De ooit boomloze vlakte is niet meer. De Strubben Kniphorstbosch is het plaatselijke bos nu, hoewel Staatsbosbeheer door bewust te kappen een opener landschap wil creëren.

Het pad gaat verder over de heide en zandpaden. Fotogeniek is de korte samenvatting.


Hunebed D8Het volgende hunebed D8 ligt ook in het bos. Uit onderzoek weten we dat in de buurt nog twee hunebedden moeten hebben gelegen. In de 19e en vroeg 20e eeuw namen plaatselijke boeren en andere belangstellenden voor de zwerfstenen het niet zo nauw met de cultuurhistorische waarde van de ooit allemaal onder een aarden grafheuvel verborgen hunebedden. Veel van de prehistostorische graven zijn leeggeroofd en ontdaan van (dek)stenen. Grafheuvel bij AnnenVia een tunnel onder de N34 kom ik in 2013 tot leukste dorp van Drenthe gekozen Annen. Aan de Zuidlaarderweg is hunebed D9 te zien. Direct aan de weg is bushalte Hunebed, de enige in het land met deze naam. Ik kom vandaag slechter bereikbare hunebedden tegen 😉

Achter de bebouwing langs en later langs de rand van het dorp loop ik naar de Anloërweg die onder de N34 doorgaat. Een ommetje over een zandpad brengt me op een grafheuvel en de achterzijde van recreatiepark Anloo.

Anloo – Eext – Eexterhalte (10km)

Magnuskerk AnlooIn Anloo volg ik het Lunenhof en Esweg in plaats van de beschreven route. Verderop zie ik een kerk die ik wil zien. Het is de Magnuskerk dat duidelijk een aantal keren is verbouwd aan de verschillende kleuren stenen en kleiner gemaakte vensters te zien. Op de plaats van een houten kerk werd in 1100 de romaanse Sint-Magnuskerk gebouwd en naar Magnus, de na een marteldood gestorven te zijn heilig verklaarde bisschop van Trani. De aartsbisschop van Utrecht sprak hier recht. Later hield de Etstoel, het hoogste Drentse rechtscollege, er zittingen. De zadeldaktoren is van de 12e eeuw, de spitse dakruiter is in 1857 geplaatst. Trapgevels kreeg de toren in 1894. Mijn vermoeden klopt dus.

Grafheuvel bij Anloo 1Genoeg bebouwing weer. Tijd voor het Evertsbos en het landgoed Ter Borgh. Stevig doorstappen met de kaart in de hand. Om bij hunebed D11 te komen moet ik een eindje westelijker zijn, geen straf met zicht op reeën en zonnestralen tussen de boomstammen en een aantal mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum).

Ik rust er na 14km wandelen ook. Het Pinetum Ter Borgh met een unieke collectie conferen laat ik vandaag zitten. Ik ben er al eens geweest. Teruglopend naar het punt waar de route in zuidoostelijke richting verdergaat, valt me de ene na de andere grafheuvel op aan weerszijden van de bospaden.

Op naar het volgende hunebed bij EextOp een es ten westen van het dorp Eext ligt hunebed D12. Een pad langs de akkers is de toegangsweg. In Eext zelf ligt hunebed D13 nog onder een grafheuvel.

De route gaat over de Stationsstraat naar het zuiden, de N33 onderdoor. Even van de weg af bij een grote parkeerplaats ligt het grote hunebed D14 Stemberg. Een klein kind mag van z’n vader proberen het hunebed om te duwen. Tja, dat lukt gelukkig niet. Camping de Schaopvolte met een stukje rails voor de deur in Eexterhalte (een rijksmonument!) ken ik van de in december 2014 bewandelde spoordijk tussen Stadskanaal en Assen.

Eexterhalte – Drouwenerveld – Borger (13,5km)

Steengoede wegwijzer bij buitencentrum StaatsbosbeheerVoorbij de rails ga ik het bos weer in. Ik kies opnieuw voor een afwijkende route om zo recht mogelijk bij het volgende hunebed uit te komen. De boswachterij Gieten-Borger is in keurige percelen verdeeld. Het grootste deel van de redelijke rechttoe-rechtaan weg van 6km is onverhard, later volgt een stuk keienweg naar het buitencentrum van Staatsbosbeheer met het bekende Boomkroonpad.

Hunebed D26 Drouwenerveld 2Een drie kilometer verderop naar het oosten in het Drouwenerveld ligt hunebed D26. Ik rust er kort en verbaas me over een stel Oosteuropeanen die de locatie heeft weten te vinden, even later gevolgd door een Nederlands paar, terwijl dit hunebed echt op een verlaten plek op een es ligt.

Van hier is het parallel aan de N34 over het Lunsveen doorlopen. Links en rechts is Queens Grass ingezaaid en zijn de velden strikt ‘verboden toegang’. Toegegeven, de akkers liggen er strak groen bij, als uit de kluiten gewassen gazons. Oh, juist van deze enorme grasvelden worden zoden gesneden en opgerold om elders in het land tuinen te vullen.

Ik pak De Koesteeg, een klinkerweg, in vroeger tijden bedoeld om vee naar het open veld te leiden, over de N34 heen naar de P+R en bushalte van Borger aan de provinciale weg. De 32,5km zit erop. Binnen 2 minuten komt een Q-Liner 300 voorrijden en kan ik mee naar Zuidlaren.