Ruitenberg & Merit Roodbeen – Griekse en Romeinse Mythen en Sagen

De collectie Griekse en Romeinse Mythen en Sagen is een prettig leesbare navertelling van een groot aantal mythen en sagen van de voornamelijk Griekse godenwereld en helden. Scheppingsmythen, de huishouding van oppergoden Zeus en Hera, gevolgd door verhalen over Pallas Athene, Apollo en Artemis, Aphrodite, Hermes, Poseidon en Hades, Dionysos, Demeter en Persephone, Hypnos en Tanathos. Van de Olympos en de aarde ben je dan in het dodenrijk beland.

Een trio andere Griekse goden: Ares, Hephaistos en Aiolos worden geïntroduceerd, waarna de verering van de Romeinse goden Vesta, Laren, manen en penaten, en Janus wordt belicht. Dan is het hoog tijd voor bekende heldenverhalen, zoals Herakles, Perseus, Oidipous, Daidalos & Ikaros, en Jason en het Gulden Vlies. De Trojaanse Oorlog en de omzwervingen van Odysseus, materiaal waar je in de bovenbouw van het gymnasium toch zo een aantal jaren zoet mee bent met vertalen, is nu lekker weg te lezen op een zomerse middag.

Tegen het einde komt de held Aeneas en Romulus en Remus voorbij. Rome wordt gesticht, waarna een paar verhalen over de staatsinrichting van het Romeinse koninkrijk tot de stad in 509 voor Christus een republiek werd.

Handig als je weer eens een museum met klassieke kunstwerken bezoekt, of wilt naslaan waar ook alweer Artemis om vereerd werd, of wat Sirenen doen. De vertaling uit 2000 is voor uitgever Verba in 2016 bewerkt door Merit Roodbeen.