EgoIggo brengt Android TV naar less than smart televisie

De aanbieding van de Chinese leverancier een EgoIggo S95X set-top box voor Android TV te testen, heb ik uit nieuwsgierigheid aangegrepen. Sinds december 2011 heb ik een Boxee box om de digitale wereld van MP3’s (muziek) en MP4’s (films), online applicaties als Spotify, Youtube en TuneIn naar de 20e eeuwse wereld van een hi-fi installatie en televisie in de huiskamer te brengen. In de loop van de tijd nam het gebruik van de Boxee Box af vanwege de opstarttijd en de andere gebruikers van de televisie in de huiskamer. Dan even Spotify luisteren op de laptop terwijl je toch aan het werk of schrijven bent, is dan net zo makkelijk.

Wat is Android TV?

Setup S95X 2Android TV is een speciale Android-versie voor gebruik op (grote) televisieschermen en monitoren. Android TV is sinds 2014 op de markt, sindsdien geïntegreerd in smart TV’s van bijvoorbeeld Sony, Sharp en Philips, maar ook als set-top boxes beschikbaar voor andere schermen. De paar tientjes die een set-top box je telvisie tot ‘smart TV’ maken is een schijntje in vergelijking met de prijs die voor een ‘echte’ smart TV gevraagd wordt. Als je dan toch zo graag Netflix in de huiskamer wilt kijken op je TV….

Naast content van bijvoorbeeld Google Muziek en Films die overigens minder opdringerig worden getoond als bij Boxee Box of Amazon’s Fire TV stick, kun je content streamen van bijvoorbeeld Netflix of NPO. Op een smart TV kun je ‘in-app’ schakelen van de televisiekanelen en EPG naar de Android voorzieningen. Op een ander scherm zul je van device (Android TV set-top box naar box van je TV aanbieder – denk aan Ziggo, Telfort of XS4all) moeten schakelen.

De EgoIggo S95X

EgoIggo unboxedDe EgoIggo S95X die voor 33 UK pound wordt verkocht is een plat kastje, ongeveer een kwart van de grootte van de Boxee Box met aan de binnenkant een Amloggic 2.0 GHz, Quad core ARM Cortex-A53 CPU, Mali-450 penta-core, 750MHz+(DVFS) GPU, 8GB flash RAM geheugen en 1GB SDRAM op een DDRIII printplaat. Android 6.0 is voorgeïnstalleerd. Let op, dat als je het apparaat net als ik via Amazon UK koopt, je er een UK stekker bij krijgt. Een €3 reisstekker die de UK plug naar onze Nederlandse stekker omzet bij een PlentyParts achtige winkel lost dit op.

Setup S95X 1Aan de buitenzijde van de plastic box zitten een optische audio, HDMI, Ethernet, 2 USB poorten en een SD card slot. Als je televisie of computer monitor een vrij HDMI slot heeft, kun je aan de slag. Een HDMI kabel en een afstandsbediening zijn meegeleverd. Twee AA batterijen moet je zelf hebben en in de afstandbediening doen.

Opstarten en de eerste configuratie is secondenwerk. Je kiest of je een 24-uursklok wilt hebben, stelt de tijdzone in en de taal voor de configuratie. Als je een Ethernet kabel uit je modem of netwerk gebruikt plug je die in, anders kies je een WifI netwerk en logt daarop in. Dan ben je al klaar voor gebruik.

Setup S95X 4Aanvullende configuratie is standaard Android, zoals je dat op je smartphone of tablet gewend bent. De taal van het user interface kun je dan bijvoorbeeld op Nederlands zetten. Gebruik van externe bronnen, zoals een media center, externe harde schijf of de USB devices zijn aan te geven, net als één of meer (Google) accounts die je op de EgoIggo wilt gebruiken.

Setup S95X Spotify is readyHet aantal voorgeïnstalleerde apps is beperkt tot Youtube, Netflix, een muziek- en videospeler. Voor de rest heb je de vrijheid via de Play Store die applicaties te downloaden en installeren die je zelf wilt gebruiken. Ik heb direct Spotify en TuneIn geïnstalleerd. Een en ander werkt prima. Na inloggen op bijvoorbeeld je Spotify account heb je de afspeellijsten en historie direct beschikbaar.

Je kunt Android TV ook via een gesproken zoekopdracht bedienen. Op de afstandsbediening of in de set-top box is echter geen microfoon ingebouwd. Google verstaat je dus niet. Spraakgestuurd zoeken is natuurlijk veel sneller dan bij elkaar klikken van letters en cijfers op een on-screen toetsenbord. Wat dat betreft was de achterzijde van de afstandsbediening van de Boxee Box met een volwaardig toetsenbord best een pluspunt. EgoIggo verkoopt wel los een minitoetsenbord, dat met zowel de set-top box als een Raspberri Pi te gebruiken is.

Voor mij minder interessant is de optie met Google Play Games multi player games kunt spelen, waarbij Android games via de eigen smartphone of tablet bediend kunnen worden en op je Android TV getoond worden. Voorlopig hebben we nog wat andere game consoles in huis.

Setup S95X Youtube playbackEen Chromecast waarmee content van apps op je smartphone of tablet naar de tv kunt streamen is beperkter dan Android TV. Denk aan de volwaardige media center functionaliteit, de te koppelen USB devices of SD card. Ook is de ondersteunde resolutie (tot 4K) veel beter met een device als de EgoIggo S95X.