Dochter zoekt universiteit: gammawetenschappen in Utrecht

In de zoektocht naar een studie, passende universiteit en stad ben ik vandaag met Henriëtte (nu 5 gymnasium) naar de Bachelor Open Dag op de Universiteit Utrecht. Ze heeft deze vrijdag geen lessen; haar docenten wel. Dat geeft de mogelijkheid de eerste van twee dagen dat de faculteiten van de Utrechtse universiteit de deuren opent te benutten. We zijn zeker niet de enigen als we het doel hebben om 9u aan te schuiven bij het eerste college. Geen file in de TMC-lijst, maar toch vanaf Soesterberg stapvoets rijden neemt de speelruimte weg. Verkeersregelaars leiden de stromen auto’s en fietsers op de campus in goede banen. Net voor 9u parkeren we de auto in de garage van de Cambridgelaan en stappen door naar het Hijmans van den Bergh gebouw.

Geneeskunde

De blauwe collegezaal zit al vol. We kunnen aanschuiven in de rode collegezaal ernaast, waar op het scherm de presentatie van Geneeskunde uit de andere zaal via video te volgen is. De opbouw van het curriculum en de ruimte die studieverenigingen invullen voor de resterende tijd wordt uit de doeken gedaan. Opvallend is de verhouding colleges / zelfstudie van 30/70. In het 3e Bachelor jaar is al wel een co-schap periode ingelast, naar verluidt uniek voor opleidingen Geneeskunde. Er is plek voor 304 eerstejaars en dus wordt er geselecteerd aan de poort. Een kennistoets, non-coginititieve toets, cv en motivatie en daarna pas de VWO 5 cijfers zijn bepalend voor een plaatsingsbewijs. Het onderdeel cv en motivatie klinkt hier een stuk geruststellender dan in Rotterdam.

Na drie kwartier stapt het gehoor resoluut op. Plenair vragen stellen zit er niet in. Dat kan natuurlijk buiten op de informatiemarkt wel. Henriëtte is niet heel enthousiast over de presentatie. Een kop thee of beker water nemen ook. Henriëtte gaat met een groep mee voor het 2e onderdeel, een workshop geneeskundige vaardigheden. Terwijl ze bloed prikt, reanimeert en bloeddruk opneemt, bekijk en fotografeer ik de architectuur van dit nieuwe gebouw binnen en buiten. Henriëtte komt opgetogen terug van de workshop. Staying Alive (wie heeft het verzonnen?) moet je zingen als ritme voor het reanimeren en een ader aanprikken om bloed af te nemen is niet gemakkelijk. Dat weet ik uit ervaring bij de tientallen bezoeken aan Sanquin Bloedbank voor bloed- of plasmadonatie.

De Nieuwe Stijl

Hijmans van den Bergh gebouw Universiteitsweg Utrecht 2Hier en op vier andere plekken in het Utrecht Sciencepark vindt de expositie De Nieuwe Stijl plaats. Dit jaar vieren we 100 jaar De Stijl, de kunststroming rond Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. De Stijl kunsenaars waren de game changers van hun tijd. Zij zorgden voor vernieuwing en vooruitgang. Datzelfde beogen de wetenschappers en onderzoekers. Tot en met 15 december 2017 brengt de expositie de hoog architectonische waarde van nieuwe gebouwen, kunst en wetenschap en het eeuwfeest van De Stijl samen.

Psychologie

Welkom bij Psychologie Open Dag Universiteit UtrechtWe lopen naar het Educatorium voor een introductie van de Bachelor opleiding Psychologie in een enorme collegezaal. Circa 500 eerstejaars stromen in Utrecht in, waarvan 85% vrouw. De verhouding college / zelfstudie is hier 50/50. Het aanbod in vakken en specialisaties, ruimte voor minoren of buitenland, is indrukwekkend. Vooraf had Henriëtte enkele vragen, zoals het verschil tussen een psychotherapeut en klinisch psycholoog. Net als ik haar buiten de collegezaal aanspoor de vragen te gaan stellen, vangt een vrouw deze op. Het is een schot in de roos. Ze doceert in de klinische psychologie, heeft overzicht van het curriculum en ook een 50% praktijkaanstelling elders op de campus. Henriëtte wordt uiigebreid bijgepraat over de kansrijke combinatie van klinische psychologie met neurologie (‘neuro’ voor intimi) en de post-doctorale studies die nodig zijn om je als psychotherapeut te kunnen vestigen. De klinisch psycholoog blijkt een managementfunctie te zijn. De docente moedigt dochterlief aan vooral aandacht te schenken aan de verschillen in sfeer, werkvormen bij het onderwijs en de specialisatie-/keuzemogelijkheden. Het onderwijs is op alle universiteiten van goed niveau.

Pauzeren en spazieren

Casa Confetti Heidelberglaan Utrecht De UithofWe voegen de daad bij het woord. Eerst eten we meegenomen brood en een verse kom soep in het restaurant onderin het Educatorium. Met nog drie kwartier over lopen we een ronde over de campus om sfeer te proeven, beeld te krijgen bij bus- en tramverbindingen en de lokale voorzieningen. Het David de Wiedgebouw (Farmacie), Van Unnikgebouw waar ik in 1988 zelf een voorlichtingsdag bijwoonde, en het Casa Confetti gaan op de foto.

Sociologie

Welkom op Open Dag Sociologie Universiteit UtrechtIn het Marinus Ruppert gebouw – deze panden aan de Leuvenlaan ben ik op weg van en naar de Capgemini campus aan de Daltonlaan net voorbij de A27 in Rijnsweerd talloze keren gepasseerd – gaan we voor een derde vakgebied naar de collegezaal wit. Een veel kleiner onderkomen voor een relatief dunbevolkte studierichting. Bij Sociologie starten elk jaar 70 studenten. De docent helpt ons dieper in de middagdip met een saai verhaal. Matching komt niet aan de orde, veel tijd wordt besteed aan welke vraagstukken sociologie nu eigenlijk adresseert. Met de Masters wordt erkenning gescoord, de baangarantie is er, maar niet (meer) de belangstelling van mijn dochter. Elke Open Dag leidt tot minstens één studie die het zeker niet wordt. Ook belangrijk om te weten.

De rondleiding in een studentenkamer laten we schieten. De nacht was na de propaganda avond van het Gymnasium Celeanum erg kort.

Conclusie

David de Wiedgebouw Utrecht De UithofNiets is definitief, maar momenteel staat Psychologie op 1, gevolgd door Geneeskunde. We hebben voor de komende maanden nog Groningen en Leiden op de agenda staan. In de auto terug naar Balkbrug worden de gemiddelde kamerprijzen en vindbaarheid ervan in universiteitssteden vergeleken.