Blauwvinger wandeltocht rond Zwolle

Het programma voor vandaag heb ik al een paar keer omgegooid. Van de Maarten Luther Wandeltocht in Amerongen (60km, tot ik vorige week ontdekte dat je dan tweemaal exact dezelfde 30km route loopt) naar twee lussen uit de wandelgids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug bij Leersum tot het besef dat een zeer intensieve werkweek een rustiger zaterdag verdient. En zo slaap ik vanmorgen uit (jawel, tot 7u), was de auto, en rijd dan op m’n gemak naar het Wandelhonk van de 50-jarige Zwolse Wandelverenigingen aan de Veemarkt voor de 2017 editie van de Blauwvinger wandeltocht. De parkeerwachters dirigeren mijn Superb naar de directeursplaats van Flynth, dat net als andere jaren dit weekend het parkeerterrein openstelt voor wandelaars. Heb je na het lezen van het verslag om de route zelf te gaan wandelen, kan dat zondag 5 november met een start tussen 9 en 11 uur ‘s morgens ook. De Blauwvinger wandeltocht is namelijk op 4 en 5 november 2017 te wandelen.

Veemarkt – Agnietenberg (10km)

Aan Blaloweg komt Hornbach - grootste bouwmarkt van ZwolleInschrijven binnen gaat soepel. Tientallen mensen zitten er al op de wip om in de benen te gaan. Even voor 9u krijgen we de routebeschrijvingen en stappen we het gebouw uit. De i-GotU GPS tracker heeft moeite met het oppikken van het GPS signaal. Ik schakel snel over naar Endomondo op de smartphone. Het dijkje achter de WRZV-hallen langs, dan aan de voorzijde van de sporthal c.q. kerkzaal van de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ), een lokale mega church. Tussen de Katwolderweg en Blaloweg wordt gebouwd aan de grootste bouwmarkt van Zwolle, de in het voorjaar van 2018 te openen vestiging van Hornbach.

Blauwvinger wandeltocht bij brug over AaHet Zwarte Water over bij scheepsmotorenbouwer en indoor skihal Leenman en over de dijk langs de rivier verder. Met een aantal mannen ben ik doorgaans een 40km loper en met onze snelheid is het in het begin van de wandeltocht vooral mensen groeten en inhalen. Met de 7 graden vanochtend heeft menig seniore wandelaar de handschoenen aan. Geeft niks, er is ruimte genoeg en ieder mag lekker in zijn/haar eigen tempo wandelen en kleding uitkiezen. Het ommetje door het Westerveldse Bos, een voormalige vuilstort (1934-1989) in een noordwestelijke uithoek van Zwolle, is een verplicht nummer op veel Zwolse wandeltochten. Ik dub zelf op een wat avontuurlijker variant, bijvoorbeeld zoveel mogelijk slingeren door het naastgelegen Park Westerveld. Over de Kolksteeg loop ik naar de Wijde Aa, een in de Aa uitgegraven recreatieplas om zand te winnen voor de bouw van de aangrenzende wijk Aa-landen.

Langeholte in herfstkleurenDe 25km route gaat over het voetpad linksom langs de plas en dan over de Brinkhoekweg naar het buurtschap Langenholte en de dijk langs de Vecht naar de Agnietenberg. Zowel koeien als paarden staan me nieuwsgierig aan te kijken en mogen als dank op de foto. Hardlopers weten deze paden ook te vinden. De grijze luchten – vanochtend op weg naar Zwolle regende het zelfs even – maken plaats voor zonneschijn.

De ‘berg’ over hoor ik de stembegeleiding van Endomondo aangeven dat er 10km op zit. Ik pauzeer even op een picknickbank. Zie ik bij het verderlopen dat om de hoek in het theehuis Agnietenberg een ‘officiële’ rustplaats is ingericht.

Agnietenberg – Dieze-Oost (10km)

Herfstplaatje in Aa-landen aan AaVroeger hadden we een puzzel van de provincie Overijssel met de toenmalige steden, dorpen en buurtschappen. Het was de tijd dat de Noordoostpolder nog bij Overijssel hoorde (1962-1986). De plaatsen ten oosten van Zwolle intrigeerden, want je had Berkum Brinkhoek, Berkum Bruggenhoek en de leukste, Berkum Poepershoek.

De route vandaag gaat tussen Brinkhoek en Bruggenhoek door: villa’s, sportvelden, manege en in de woonwijken opgenomen boerderijen. Dan volgt een doorsteek van Aa-landen Oost naar het park Aa-landen langs de Westerveldse Aa. De kortere afstanden komen hier bij elkaar. Langs de noordzijde van Aa-landen gaat het naar de Holtenbroeker Football Club Storica. Op de omliggende velden wordt vooral hockey gespeeld deze zaterdagmorgen. Tja, op 15km lopen heb ik eigenlijk geen behoefte aan een rust en ga direct het sportpark weer af de route in tegengestelde richting tot aan de plas bij Potmarge en Tjariet.

Kleurig transformatorhuis ZwolleDe routebouwer laat me door de groene longen van de Aa-landen lopen. Voet- en fietspaden in oostelijke richtingen tot opnieuw aan de Westerveldse Aa. Langs de oevers van deze stroom is best een Loop van de Westerveldse Aa te ontwikkelen, zoals in Drenthe de Loop van de Drentsche Aa is gemaakt. Iets voor op de Wunderlist. De Reggelaan over en de paden achter woonwagens aan Glanerbeek langs om weer op de Brinkhoekweg uit te komen en de voetballers op sportterein De Pelikaan te passeren.

Monument gefussilleerden 2e Wereldoorlog langs snelweg A28Op de hoek Haersterveerweg / Meanderpad zie ik een monument voor in zeven 1944 gefusilleerde verzetsmensen. De plek is de voormalige schietbaan Berkum. Hoewel ik al heel veel kilometers in Zwolle heb gewandeld zie ik ook vandaag weer veel nieuws.

De snelweg onderdoor wacht ik even bij de verkeerslichten op de Kranenburgerweg. Twee andere snelle jongens passeren me, ze hebben naar eigen zeggen het einde al in zicht zo langs de autoboulevard van Zwolle, de Oude Meppelerweg tot de Ceintuurbaan. De voet- en fietstunnel scheelt deze drukke verkeersweg oversteken. Nee, geen rust bij de McDonald’s, maar direct rechtsom langs de Anthonie Heinsiusstraat de groene zone tussen de wijk Dieze-Oost en de snelweg A28 door. Prachtige herfstkleuren, waarvan ik na 20km wandelen toch echt even in rust van ga genieten, een tweede krentenbol en halve liter sap nuttigend.

Dieze-Oost – Veemarkt (4km)

Deel Achmea PwC pand in ZwolleTot aan de Rembrandtlaan is het doorstappen. Van het verkeer op de snelweg hoor ik niets. De hoge, roestbruine stalen geluidsmuren zijn toch ergens goed voor. Gek genoeg ben ik ook nog niet eerder in de Nijverheidstraat geweest, tussen het Cibap, vakschool voor verbeelding en de snelweg. Aangekomen op de Burgemeester Roelenweg gaat het linksom, de snelweg onderdoor en langs het Achmea / PwC kantoor.

Dit gebouw is in 2007 opgeleverd en verving destijds de kantoren aan de Zwartewaterallee en Dokter Stolteweg in Zwolle en maakte de flink verbouwde vestiging aan de Werkhorst in Meppel – van 1995-1999 werkte ik in deze 3 panden voordat ik naar Capgemini overstapte – overbodig. In 2019 vertrekt Achmea helemaal uit Zwolle om de werkzaamheden verder te concentreren op de campus in Apeldoorn-Zuid. Genoeg werkgelateerde beslommeringen.

Parkeergarage Pannenkoekendijk ZwolleBlijven opletten: het pijltje na kantoor is naar rechts – ik zie even later vanuit de auto veel wandelaars rechtdoor lopen – langs het Zwarte Water om de gebouwen van de Dimence groep heen naar de Pannenkoekendijk, waar enkele jaren geleden de nieuwe Pathé bioscoop, een DEEN supermarkt en parkeergarage – de laatste in opvallend gele bakstenen gehuld – is gebouwd. Het laatste stukje gaat door de wijk Kamperpoort, waar gedateerde kantoorgebouwen, nieuwbouw met bestaande woningen is gemengd, naar het Wandelhonk aan de Veemarkt terug.

Het uitzicht hier zal de komende jaren ook flink veranderen. De IJsselhallen aan de overzijde van de straat gaan na 2023 gesloopt worden. De gemeente Zwolle wil een kleinschaliger evenementenhal terug, de rest van de terreinen zijn bedoeld voor woningen. Of het markante thuishonk van de Zwolse wandelverenigingen blijft bestaan, is een interessante vraag. Wie het weet, mag het zeggen.