Under Armour onder de loep

      No Comments on Under Armour onder de loep

Bij de Samsung Gear Fit 2 (pro) zorgt de Gear Fit plugin voor de Bluetooth connectie en registreert Samsung Health applicatie de activiteiten die de sensoren in de smartphone zelf en op de Gear Fit wearable gemeten worden. Toen ik de Gear Fit 2 activity band kocht, werd ik getipt om niet Samsung Health, maar Under Armour Record te installeren. Gear Fit 2 Pro bezitters hebben nog meer apps uit de UA stal tot hun beschikking.

Na een aantal weken op Samsung Health gedraaid te hebben, trok ik de stoute schoenen aan en installeerde Under Armour Record, benieuwd naar de meerwaarde.

Under Armour?

Ja, als je naar UnderArmour.nl surft, denk je in eerste instantie een online kledingwinkel te bezoeken. De zaak adverteert zichzelf als ‘s werelds grootste fitness community. Endomondo, de applicatie die ik al jaren gebruik voor de registratie en delen van sportieve activiteiten als hardlopen, wandelen en fietsen, is onderdeel van Under Armour. Het logo is van een gestylde e onlangs naar een UA omgezet. In dezelfde applicatiefamilie horen Map My Run, Map My Walk, Map My Fitness en Map My Ride thuis.

Het is een wat dysfunctioneel gezin, want Endomondo kan ook GPS tracks vastleggen, maar ook meer typen sport dan dat jij in een dag geperst krijgt. En dan is er ook nog My Fitness Pal. In plaats van één krachtige alleskunner lijken er wat gezinsleden met een aantal talenten onder de wapenen geroepen te zijn en gebruikers moeten verleiden mee te doen.

De gezinsleden communiceren ook niet echt lekker met elkaar. Zo werden de gegevens die mijn mijn Smartphone in Endomondo heeft geregistreerd niet uitgewisseld met Under Armour Record en vice versa. Het zou zo mooi zijn geweest….

Beslag op gegevens

Het gaat bedrijven als Samsung en Under Armour (“connected fitness”) om de gegevens van gebruikers. De hardware, of dat nu een smart TV, smartwatch of wearable is, is een middel, geen doel. Als je in Samsung Health het tabblad Together opent en “meer leuke functies wilt gebruiken” en Together wilt starten, vraagt de applicatie toestemming om SMS’jes te lezen en te verzenden en om telefoonoproepen te mogen lezen en doen. Waarom? Om de gegevens van mijn contactpersonen!

Bij het testen van Under Armour Record gebeurt hetzelfde. Als één van de eerste meldingen krijg je het verzoek in te stemmen met vastleggen van je sportieve gegevens in Google Fit. Google Fit? Ja, ook al gebruik je voor Samsung Health een eigen database en heeft Endomondo er ook één. Het rapporteren van en notificaties krijgen over je eigen beweging wordt zo drievoudig uitgevoerd. Je zou geen tijd meer overhouden om te gaan sporten. De tweede nauwe band die opvalt, is die met Facebook. Of Under Armour in ruil voor makkelijk inloggen met je Facebook credentials al je contacten en berichthistorie mag gebruiken. Nou, nee, dan log ik zelf wel in via een andere methode.

Ik snap best dat als je (nog) geen wearable hebt, je Google Fit zou kunnen gebruiken om bewegingsdetectie met je smartphone te doen. Under Armour heeft ook eigen devices, zoals de UA Band, UA Heart Rate, UA Scale en UA Healthbox.

In mijn setup wil Under Armour de gegevens uit Samsung Health lezen. Die applicatie geeft al dag- en weekoverzichten van mijn slaappatroon, gewicht, afgelegde afstanden met wandelen, fietsen en hardlopen, aantal beklommen trappen. De koffie- en waterinname meet ik niet. Ik kan adviezen krijgen, doelen stellen en aanscherpen.

Op de Gear Fit 2 heb ik een Endomondo applicatie draaien die zonder smartphone GPS tracks kan vastleggen en sportactiviteiten kan tracken en syncyhroniseren met mijn Endomondo account via een Wifi verbinding. Om bovenop Samsung Health een applicatie te zetten die exact dezelfde gegevens gebruikt om dezelfde activiteiten net wat anders te presenteren, en me te stimuleren nog meer te bewegen, voegt niets toe. In Samsung Health heb ik de Together modus niet geactiveerd. Ik hoef mijn beweging door de dag heen niet te projecteren of vergelijken met andere Gear Fit bezitters.

De wat onbeheerste greep in mijn gegevens en redundante functies leidden binnen no time to deïnstalleren van Under Armour.