Wandelen-tag

      2 Comments on Wandelen-tag

Waarom wandel je?

Ik vind wandelen een mooie manier om in beweging te zijn, te genieten van de natuur, foto’s te maken, onderweg te luisteren naar muziek of juist mijn hoofd leeg te maken. Met de doorgaans 40+ kilometers routes die ik loop moet je het echt leuk vinden, anders ben je het snel zat. Onderzoeksresultaten die ‘bewijzen’ dat wandelen minder blessuregevoelig is dan hardlopen of andere sporten, je levensverwachting verhogen, bijdragen aan fitheid, etc. zijn aardig in de marge, als steuntje in de rug.

Wandelen geeft me de kans op allerlei bekende of onbekende plekken te komen. Het geeft een ander perspectief. Vanuit de trein of auto besef ik dat ik op paden in of achter de bossen, geluidswallen of de geplaveide (asfalt)wegen heb gewandeld en weet hoe het er daar uitziet. Ik wil me wandelend laten verrassen.

Wanneer wandel je?

Henk-Jan in PieterburenIk heb op werkdagen een doorgaand zittend beroep. Ja, ik loop veel van en naar het station, op hoog tempo door de gangen van kantoren, maar lange afstandswandelen is wat anders en is in principe elke zaterdag mijn agendavulling. Ik begin dan het liefst zo vroeg mogelijk, bij zonsopgang, in alle seizoenen. Dat georganiseerde wandelingen pas enkele uren later, bijvoorbeeld om 8.30 of 9u starten, vind ik dan zonde van mijn tijd. Een enkele keer valt een meerdaagse ook op zondag. Dan sla ik bij uitzondering de samenkomst in de eigen gemeente een keer over. De 5+ vaak nachtelijke Kennedymarsen die ik jaarlijks loop zijn van vrijdag op zaterdag of – voor mij opnieuw uitzonderlijk – van zaterdag op zondag. De start is dan om 22 of 23u. Ik loop dan ‘s nachts door en ben rond het middaguur bij de finish, 80km verderop.

Ik heb mijn nachtrust nodig. Dat betekent ‘s middags voorafgaand aan een Kennedymars vrij nemen en slapen. Op de avond na een Kennedymars gaat het licht na het schrijven van het verslag voor mijn blog het licht letterlijk en figuurlijk uit. Ik slaap dan gerust het klokje rond en sta fit weer op. De stramheid is dan vaak al uit de benen. Schrik niet, als je de middag of avond erop een post van een 10km hardlopen van me voorbij ziet komen.

Waar wandel je het liefst?

Henk-Jan liep de Tocht om de Noord 2017Nederland is prachtig. Elke provincie heeft z’n charme en afwisselende landschappen. Ik woon in Balkbrug, in het noorden van Overijssel, pal tegen Drenthe aan. Op zichzelf is dat al een schitterende omgeving om te wandelen: akkers en weilanden, vergezichten, heide en zandverstuivingen, voormalige veengronden en in de jaren ’30 van de 20e eeuw als werkverschaffing aangelegde bossen, de Ommerschans, gemarkeerde routes van het wandelnetwerk Overijssel en het Maarten van Rossumpad binnen een straal van 10-15km. Vanuit Balkbrug heb ik heel veel in Drenthe, Overijssel, Groningen, Flevoland en Gelderland gewandeld. Met de auto houd ik een maximum van ongeveer een uur reistijd aan. Dan bereik je bijvoorbeeld Gaasterland, de Drents-Friese wouden, de Fivelboezem, Oldambt en het Westerkwartier, maar ook Gelderland boven de grote rivieren en heel Overijssel.

Voor wandelingen in Utrecht, Zuid- en Noord-Holland of het zuiden van Gelderland maak ik gebruik van NS Seizoensretour, dagkaarten of 2x enkele reisaanbiedingen via HEMA, Kruidvat, Spoordeelwinkel of Treinreiziger.nl. Zodoende kan ik ook delen van een Lange Afstands Wandelpad (LAW), een Groene Wissel, route uit een wandelgids, of een zelf uitgezette route wat verder weg doen. Als we in het buitenland op vakantie zijn, wandel ik graag (alleen) vanuit ons vakantiehuis in de directe omgeving. Ook lange stadswandelingen vind dan geweldig om de plaats te verkennen.

In alle nuchterheid: lang alleen ben je in ons land niet heel lang ­čÖé

Wandel je samen of alleen?

Henk-Jan bij finish Kennedymars Haaksbergen 2017Ik vind het heerlijk rustgevend om alleen te wandelen. De zelf uitgezette routes wandel ik alleen. Een paar keer per jaar gaat Klazien mee. Dan houd ik me qua tempo wat in, maar heb de gezelligheid van haar. Georganiseerde tochten geeft de kansen met andere wandelaars in ongeveer hetzelfde tempo op te lopen en bij te kletsen. 40km wandelaars bij de FLAL of WS78 tochten vormen een eigen wereldje. Hetzelfde zie je bij een Kennedymars. Ik hoef niet per se elke week met dezelfde mensen op stap.

Je moet er wel tegen kunnen om vele uren alleen te zijn. Uitzichten, muziek, verwondering en toevallige ontmoetingen onderweg zijn de waardevolle compensatie. Ik groet de mensen die ik tegenkom, of het nu wandelaars, hondenbezitters, hardlopers of fietsers zijn. Hoewel we als noorderlingen de naam hebben stug te zijn, valt me juist op dat veel mensen in Utrecht en Noord-Holland niet teruggroeten. Inwoners uit de noordelijke en oostelijke provincies, maar ook rond Rotterdam groeten juist wel allerhartelijkst en zonder onderscheid tussen bekenden en onbekenden.

Wat is voor jou het perfecte wandelweer?

Selfie Henk-Jan op verregende Fivelstadtocht 2017 bij GodlinzeAlleen bij verwachte zware regenval ga ik er niet op uit. Dat is gelukkig een uitzondering in Nederland, maar wel de reden dat ik zaterdag 30 september 2017 deze blog schrijf.

Op het weer kun je je kleden. In de winter draag ik een thermo-hemd of lange onderbroek onder mijn wandelbroek en functioneel loopshirt en jas. In de zomermaanden zie je me in een korte wandelbroek en shirt.

Ik heb het al snel warm als ik doorloop. Een muts en handschoenen voor de echt koude wintermorgens, een regenjas of poncho voor de regenbui onderweg. Soms heb ik pech en regen ik kletsnat tot op het vel, een andere keer geniet ik van de doorbrekende zon en rits ik de pijpen van m’n broek af en doe de jas in de rugzak.


Perfect wandelweer is voor mij droog en zonnig, 15-20 graden met een lichte bries.

Wat neem je mee tijdens jouw wandeling?

Selfie Henk-Jan in UithuizermeedenOver de kleding heb ik het hiervoor al even gehad. Voor de 40km tochten draag ik een rugzak met 4-5 halve literflessen vruchtensap of vitaminewater van de Lidl of Aldi. Verder gaan er 2 stuks fruit en 4 belegde bollen brood mee. Ik rust om de ongeveer 10km (anderhalf uur) wandelen, drink dan een halve liter en eet een bol. Ik snoep eigenlijk helemaal niet meer onder het wandelen.

Bij een Kennedymars draag ik een heuptas met 2 halve liters en 2 bollen. De verzorging op een Kennedymars is over het algemeen zo goed, dat je de rest aan eten en drinken van de organisatie krijgt aangeboden. De regenjas zit in de rugzak, de poncho in de heuptas.

Ik heb een i-GotU 820 GPS logger die het een Kennedymars lang (13-15u wandelen) kan volhouden bij me, net als een Canon compactcamera en mijn smartphone. De beste camera is het model dat je echt mee hebt. Mijn digitale spiegelreflexcamera is me veel te zwaar om mee te nemen.

Als de i-GotU de satellieten niet kan vinden – dat gebeurt soms – pikt Endomondo op de smartphone de signalen vaak wel op. Dan log ik de track met de smartphone. Een power bank is mee voor reserve, oortjes als ik muziek wil luisteren.

Wat is jouw wandeltempo?

Selfie Henk-Jan langs graanakker heuvelHet tempo stijgt in de loop van de jaren. Vijf jaar geleden vond ik 5,5km/u normaal, nu wandel ik tussen de 6-7km/u. Het tempo is enorm afhankelijk van de hoogteverschillen, drukte onderweg en de omgeving. In de bebouwde kom (stoep op, stoep af, uitkijken bij oversteken, ….) gaat het minder hard dan op een polderweg. Stukken strand of zandverstuiving betekenen 2-4km/u.

Ik zet de GPS logger niet uit of op pauze bij de rusten. Hoewel mijn rusten kort (5 minuten) zijn, geldt aan het eind van de wandeling de tijd tussen start en einde als de gelopen tijd en daarmee de (automatisch) bepaalde snelheid over het hele traject.

Op welke schoenen wandel je?

Selfie Henk-Jan langs Waal buiten RijsoordMijn enkels hebben de neiging, zeker bij vermoeidheid later op de dag, naar binnen te zakken. Voor de onverharde paden en in herfst, winter en lente, draag ik bij voorkeur steivige, hoge wandelschoenen. Bij Kennedymarsen over asfalt en in de zomermaanden draag ik lage wandelschoenen. Modellen van Hi-Tec, maar ook Mountain Peek van Scapino bevallen me goed.

Ik ben namelijk ook wel weer zo’n zuinige Hollander, dat ik niet meer dan ÔéČ100 voor een paar schoenen wil betalen. Met de 2.000 kilometers die ik jaarlijks loop, moeten schoenen toch (voor het gevoel) regelmatig vervangen worden. Ik heb een tijd met inlegzolen op gel-basis gelopen, maar de laatste paar jaar niet meer.

Wandel je het liefst verhard of onverhard?

Henk-Jan en Klazien met poncho op weg naar BeavoirIk wandel het liefst onverhard. Geef mijn voeten grofweg een wandelpad van de hand van Rob Wolfs met een zandpadgarantie van 75% of hoger. Een goed uitgezette route heeft afwisseling in ondergrond. Want ook bospaden met veel wortels, eikels en takken op de grond zijn voor vermoeide voeten geen pretje. Op hoge schoenen een tocht van 40+km op asfalt doen is garantie voor blaren op m’n voeten, welke sokken, balsems, pleisters, etc. ook als voorzorgsmaatregel zijn genomen.

Wanneer is een wandeling voor jou geslaagd?

Henk-Jan bij achterzijde Ch├óteau de VersaillesEen wandeling is geslaagd, als ik ben verrast. Nieuwe plekken gezien, nooit eerder gelopen paden heb gehad, een stad of streek ontdekt hebben, geeft een kick. De hoeveelheid gemaakte foto’s van een wandeling zegt veel over de bezienswaardigheden onderweg, in elk seizoen. Zeker, bomen vol in het blad zijn mooier fotograferen dat de verstilde landschappen in de winter.

Het gaat me dus niet (primair) om de snelheid, het willen winnen. En toch….bij een Kennedymars richt ik me (on)bewust wel op vorige eindtijden. Er is een reden om mee te doen aan de PR Kennedymars in Hengelo ­čśë

Geef de ÔÇťWandelen-TagÔÇŁ door

Met gestrekt been de vakantie inVind je de Wandelen-Tag ook leuk om in te vullen? Dan kan je bovenstaande vragen gebruiken en beantwoorden in een eigen blog. Oh, en de foto’s bij deze blog heb ik bij wandelingen in het afgelopen kwartaal gemaakt.

Links: