Susanne Sundfør – Music For People in Trouble

Stond Ten Love Songs (2015) nog vol met radiopotente liefdesliedjes, is de sfeer op Music for People in Trouble heel wat melancholieker, de muziek akoestischer. Weg synths, binnen die steel guitar, kerkklokken, akoestisch gitaar en piano voor Mantra en Reincarnation. In de aanloop naar de release van het album deelde de Noorse singer-songwriter Susanne Sundfør liedjes die haar inspireerden op een Spotify afspeellijst. Haar reizen, fotografie en het lezen van Lawrence Krauss’ A Universe from Nothing (met nawoord van Richard Dawkins) en Robert Bly‘s News of the Universe (1980) bezorgden haar – anders dan de totstandkoming van Ten Love Songs – geen depressie, maar aanknopingspunten om rauwe emoties en het zoeken naar veranderingen, opvallende momenten vast te leggen vanuit een godloos iets-uit-niets paradigma. Niet verwonderlijk dat haar tagline online nu I’m as empty as the earth is. Producer Jørgen Træen zet in de vierde track, The Sound of War, een synthesizer soundscape in. Het is een intermezzo, overlopend in de gesproken overdenking alias het titelnummer. Samples en geluidseffecten als een modern hoorspel. “We don’t do life, life does us.”, waarna de akoestisch gitaar plukken de draad oppakt voor een minuut luistermuziek met dwarsfluit erbij.

De pianoballad Bedtime Story, met fraai klarinetspel van Jesse Chandler vraagt: “And when the nights are cold and strange and all the birds are gone. And all the oil’s been spilt, and left us on this Earth alone. I’ll think about the time you reassured me you were mine. Oh, what is love but a frail little dreamcatcher?” Een herkenbare Sundfør melodielijn is Undercover. Wat zwaarder en donkerder is No One Believes in Love Anymore. Een vertelling opent The Golden Age. Afsluiter Mountaineers is een samenwerking met John Grant. Zijn sonore galm doet me denken aan de opener van een doorsnee Wovenhand (David Eugene Edwards) song. Eerst luisteren voordat je blind met een opvolger van Ten Love Songs of een verlenging van Sundfør’s samenwerking met Röyksopp, Hypertext en M83.
[spotify spotify:album:2ZAJbXL1xXF5JpmmjikGHa ]