Mijn ervaringen met Android 8.0 Oreo op LG Nexus 5X

De uitrol van Android 8.0 Oreo op Google’s eigen of endorsed toestellen zoals mijn LG Nexus 5X is sinds september gaande. Direct na de zomervakantie werd ik vanuit Capgemini en klant gewaarschuwd, dat de beveiligde applicatie containers voor email, kalender en contactpersonenbeheer, respectievelijk BlackBerry Work en Mobile@Iron nog niet Android 8.0 compatible waren, maar dat is sinds half september ook geregeld. Enkele weken onderweg met de nieuwste Android versie heb ik de recensie van Jared Newman op FastComany erbij gepakt. Ook Newman heeft een Nexus 5X en is behoorlijk tevreden. Ik verklap meteen maar dat de veranderingen niet schokkend zijn en soms goed verborgen. Ik had een overzicht als deze nodig om te ontdekken wat er gewijzigd is of nu mogelijk.

Positieve indrukken

  • Android toont nu notificaties in groepen. Dat maakt de rij notificaties bij het ‘s morgens aanzetten van de telefoon of weer eens inschakelen van Wifi of mobiele data een stuk overzichtelijk. Het salvo aan piepjes en belletjes wordt niet minder.
  • Android toont in het notificatiescherm welke applicaties op de achtergrond worden uitgevoerd. Dan kun je ze stoppen, als je dat wilt.
  • Picture in picture: anders dan bij een televisie bedoelt Google hier de mogelijkheid verschillende applicaties tegelijk te kunnen uitvoeren en de UI te tonen. Je kunt een Youtube film bekijken èn een berichtje typen. Goed voor je concentratie….
  • Op herkenbare structuren in tekst van een bericht, zoals een telefoonnummer of adres kun je nu tweemaal tappen om functies als bellen, locatie op Maps weergeven te activeren.

Negatieve indrukken

  • Anders dan Jared ben ik over het geheugenbeheer ontevredener sinds de uitrol van Android 8. De Facebook en Instagram applicaties, zijn duidelijk niet geoptimaliseerd voor Android 8 (ondanks de automatische updates die meermalen per week over m’n toestel worden uitgestort) en ook Google’s eigen Chrome browser loopt regelmatig vast en dat vooral als ik de applicatie niet actief gebruik.
  • Niet alle Android 8.0 features zijn op alle toestellen beschikbaar. En soms is het puzzelen. Ik dacht met de automatische activering van Wifi bij een bekend access point een handige functie gevonden te hebben. Thuis werkt dat helaas niet. De functie Turn on wifi automatically wordt niet getoond. Ook de notificatie bolletjes bij applicaties worden niet getoond bij Wunderlist, Instagram, WordPress iconen.

Met een aantal kleinere verbeteringen rond geheugenbeheer en swipe mogelijkheden is dat ‘m al weer. Mocht je op een ouder Android toestel toch de Oreo interface willen draaien, download dan de Pixel Launcher. En bij het afronden van deze blog wordt Android Oreo 8.1 aangekondigd. Android Planet beschrijft de belangrijkste verbeteringen sinds 8.0.