Een wandeling door Park Lingezegen tussen Nijmegen en Arnhem

Ik benut weer eens een NS seizoensretour (tip: nieuwe seizoensretours à €11 worden weer verkocht) om aan de wandel te gaan. Vandaag ‘trein’ ik naar Nijmegen om terug te wandelen door het landschapspark Lingezegen naar Arnhen. Ik maak daarvoor gebruik van het Doornikpad, een NS wandeling van Nijmegen naar Elst en de NS route Park Lingezegen tussen de stations Elst en Arnhem. Onderweg kom je ook regelmatig gekleurde markeringen van Park Lingezegen te voet tegen, de plaatselijke tegenhanger van Utrecht te voet. Bovenstaande routes zijn niet met één van deze gekleurde markeringen bepijld. Ervaring spreekt hier, want ik heb zo vandaag wat meer dan gepland van het landschapspark gezien 😉

Het Landschapspark Lingezegen kun je het best karakteriseren als een initiatief om het rap verstedelijkte gebied tussen Arnhem en Nijmegen met groeikernen rond Lent, Elst en Arnem-Zuid een groene long te gunnen. Lokale landerijen, cultuurhistorische schatten en heringericht landschap met dijken, waterbergingen, fiets- en wandelpaden, uitspanningen, bezoekerscentra en informatiepanelen maken dit ‘park’ compleet. Aan de Nijmeegse kant hindert het geluid van de schepen op de Waal en het treinverkeer, langs de A325 draagt het lawaai van de auto’s ver. Stil en eenzaam ben je er amper, maar een park moet ook gebruikt worden…

Nijmegen – Bemmel (9km)

Zekkenrollers moeten keren naar station NijmegenBij aankomst in Nijmegen regent het serieus. Ik zet de capuchon op en doe de regenhoes om de rugzak. Zakkenrollers worden gemaand om te keren en niet naar het centrum door te lopen. Ik had geen plannen bij anderen in de zakken te voelen en loop door. In het Kronenburgerpark doet een sportgroepje moedig push-ups in het natte gras. Openbaar toilet is bij Nijmeegse hoerenbuurtIk steek het Joris Ivensplein over en moet lachen om de verwijzing naar rechts van het openbaar toilet. De rode verlichting van de prostitutiekamers aan de Nieuwe Markt brandt ook vanochtend zo na 9u alweer uitbundig. Ik ben in Deventer in de Emmastraat tegenover de Bokkingshang, daar de hoerenbuurt, opgegroeid en ken de behoeften van mannen bij het zien van ‘raamwerkers’.

Deze boerderij blijft hoog en droog staan in LentHet Kartuizerhof door, schuin de Veemarkt over en aan de Waalkade de Snelbinder op, oftewel het fietspad langs de spoorbrug over de Waal.  Voorbij de Spiegelwaal ga ik de trap af naar de Oosterhoutsedijk, waar me een boerderij op een enorme sokkel opvalt. Public art rond de hoog en droog bewaard gebleven miniatuur boerderij is fotogeniek. Ik klim niet opnieuw naar boven om het fietspad naar station Nijmegen-Lent te volgen, maar neem de Parallelweg.

Tegenover de neogotische kruiskerk van architect Gerard te Riele ga ik linksaf over de Griftdijk langs de N325 tot de fietstunnel bij het station en Van der Valk hotel. Aan de andere kant van de provinciale weg is het oude gedeelte van het dorp Lent. In 1977 heb ik vanaf het al genoemde huis aan de Emmastraat in Deventer de opnamen van A Bridge Too Far op gezien. De Waaloversteek die de geallieerden maakten werd echter hier in Lent gefilmd. Ik volg de Park Lingezegen te voet pijlen door het dorp naar de Bemmelsedijk en Lentse Warande.

Welkom in DoornikNet als op andere plekken langs de Waaldijk markeert een witte paal de gemeentegrens. Van Doornik is sinds een dijkdoorbraak echter niets meer over. Het Kasteel Doornik werd in 1823 door brand verwoest. Het Fort Lent staat nog wel fier overeind. Het wijnhuis is nu gesloten. Ik volg de Waakdijk. Bij Strand Spronk had ik volgens de kaart naar links gemoeten. Ik loop op de pijlen en die gaan juist bij de Defensiekade door de uiterwaarden, een begrazingsgebied met een kudde koeien. Voorzichtig navigeren tussen de dieren door dus. Ik steek de dijk over, de Bemmelse Waard in. Het pad is smal en dichtgegroeid met brandnetels, distels en ander struikgewas. Wandelbankje aan dijk BemmelVandaag heb ik een lange wandelbroek aan, maar dit pad wil je ook in hartje zomer niet in de korte broek belopen! De watervogels schrikken collectief van mijn passage. Kletsnat kom ik aan de andere kant van de kolken De Strang etc., en paden aan de Waaldijk waar een ronde betonnen wandelbank een mooi punt aan de rand van Bemmel is om even te pauzeren.

Bemmel – Arnhem-Zuid (13km)

Sculptuur 25 jaar Bemmelse DweildagIn de pauze heb ik op OSMAnd gecheckt hoe ik door Bemmel heen weer op de route kan komen. Ik heb de GPS track van de beide etappes in de applicatie geladen, maar wil niet continu met een smartphone in de hand wandelen. De dweildag is in dit Betuwse dorp een happening zo te zien. De plaatselijke rooms-katholieke kerk is nu Theaterkerk. Zou de Divina Commedia er al opgevoerd zijn? De A15 is hier nog maar een tweebaans provinciale weg om een kilometer oostelijker op de N839 uit te komen. Dat ik op de naastgelegen Betuwelijn geen trein zie passeren, zal toeval zijn 😉

Welkom op park BredelaarIk volg de berm van de lokale wegen De Plak, De Vergert en Breedlersestraat die opvallend veel verkeer te verwerken hebben. Park Bredelaar (kom, proef en beleef) ga ik in. Op deze plek zijn bij opgravingen spullen uit de Romeinse tijd gevonden. Over de archeologische vindplaats is een hectare groot verhoogd plateau aangelegd met een uitkijktoren, paden en een grote moestuin. Ik ga verder naar het westen, waar het Rijnwaalpad de snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen is. In de routebeschrijving staat dat dit in 2015 geopende fietspad de eerste in zijn soort is. Die eer komt echter de F35 fietssnelweg tussen Enschede en Nijverdal toe.

Bij Intratuin pompoen snijden in de herfstvakantieIk kruis de A325, glimlach om de uitnodiging om voor €14,95 High Tea bij de Intratuin (branchevervaging), desnoods volgende week pompoenen te komen snijden in de herfstvakantie (als tuincentrum wat logischer aanbod). Dan volgt een stuk door de nieuwe wijk Westeraam. Het laatste stukje van de officiële route van het Doornikpad naar station Elst om over dezelfde weg terug te komen op de NS Wandeling Park Lingezegen sla ik over. Gallo-Romeinse tempel in Elst WesteraamHier zijn opgravingen gedaan bij het bouwrijp maken. De resten van een natuurstenen Gallo-Romeinse tempel werden blootgelegd. Een natuurstenen plateau op het Tempelplein geeft nu de grootte aan. Straatnamen ter plekke zijn toepasselijk Forum en Basilica gaan heten. Verder is dit stuk woonwijk niet interessant.

Brug De Oude Tol over de LingeAangekomen op de Rijksweg Noord, de oude verbinding tussen Arnhem, Elst en Nijmegen, komt even verder de Linge zelf in beeld. De brug De Oude Tol over de behoorlijk gekanaliseerde rivier en naamgever van het park en een klein eind langs het water. Dan een stuk duidelijk opnieuw ingericht terrein met asfaltbetonnen fietspaden over lage dijken langs waterbergingen die me bij Landerij De Park brengen. Stadsverwarming Arnhem SchuytgraafIn de late middeleeuwen stond hier het kasteel De Parck. In 1819 werd het afgebroken. Op de Landerij is een kinderboerderij, een natuurspeelplaats met zand, water en aquaducten, en een restaurant. Hier lopen de paden net wat anders dan op de kaart en routebeschrijving staan aangegeven. Een dynamisch landschap zal ik maar zeggen.

Nieuwbouw in Arnhem SchuytgraafOm de stadsverwarming heen lukt het ook. Via De Laar onder het spoor door en dan door een park tussen de wijk De Laar-West  en de drukbereden spoorlijn naar het station Arnhem-Zuid. Ik rust weer kort.

Arnhem-Zuid – Veer Arnhem (8km)

Luchten in park Arnhem EldermaatHet weer knapt op. Er verschijnen van die heerlijke Hollandse luchten met zon, blauw en stapelwolken! De temperatuur stijgt merkbaar. Minder vriendelijk zijn de mensen die ik onderweg tegenkomn. Bijna niemand groet hier. Een gang langs een in aanbouw zijnde straat in Schuytgraaf brengt me bij het kunstenaarscentrum en buitenschoolse opvang Kunstig en zo. Bijzonder dat zo’n gemeenschap tussen de spoordijk en de Vinex kan blijven bestaan.

Doorlaatbrug MeinerswijkAan de andere kant van het spoor volgen voetpaden langs de waterzuivering, het sportcomplex Elderveld en het park aan de noordzijde van de wijk Elderveld. Bij De Steenen Camer is niet alleen een boomgaard, ook een gereconstrueerde Romeinse tuin aangelegd. De plaatselijke scouts worden opgepikt door hun ouders.

Ik steek de Drielsedijk over het uiterwaardengebied Meinerswijk in. De polder herbergt een doorlaatbrug en tankkazematten uit de Koude Oorlog. De brug heeft 40 ijzeren schuiven van elk 2,5 ton die na inundatie de polder beschermen moest tegen water. Net als andere onderdelen van de IJssellinie – bijvoorbeeld in de dijik bij Olst – was dit concept volstrekt achterhaald en zijn de Russen nooit gekomen.

Zicht op Castellum Meinerswijk ArnhemIn Meinerswijk is ook een Castellum blootgelegd. Schanskorven markeren de belangrijkste gebouwen en torens van deze militaire nederzetting uit de Romeinse tijd. Een slingerend pad langs het water van Meinerswijk en De Praets in de zon loopt lekker. Bij de Rijn op een bankje bij de herinneringsplaat van Exodus rust ik weer kort.

Veer Arnhem – Station Arnhem (1,3km)

Rijnkade ArnhemDe Nelson Mandelabrug heette in mijn jeugd nog Roermondspleinbrug. De aparte slinger op het Roermondsplein om hoogte te winnen tussen de fonteinen en parkeerplaatsen vond ik als jongen indrukwekkend (ik spreek over eind jaren ’70, begin jaren ’80, A50/A325 bestonden nog niet, als je vanuit Deventer naar bijvoorbeeld Limburg wilde, moest je dwars door Arnhem en Nijmegen met de auto), nu loop ik haast achteloos over het fiets/voetpad de brug over Nederrijn. In het verlengde ligt het na 18 (!) jaar restauratie in 2015 opgeleverde nieuwe en zo fotogenieke station Arnhem Centraal. Wandelbankje op bovendek station Arnhem bij WTCIk neem de tijd om buiten bij het WTC Arnhem Nijmegen, het ATOS en VGZ kantoor en binnen in de stationshal foto’s te maken en leg dan mijn QR code van de seizoensretour op de scanner van het NS poortje. De intercity naar Zwolle van 14.41 staat voor me klaar. De 31,3km wandeling zit erop. De regen van vanochtend en de natte broek in Bemmel zijn al lang vergeten.


Het slaaptekort van de afgelopen week begint zich te wreken. Met moeite houd ik me wakker tot in Zwolle. Daarna tot Ommen gaat het makkelijker.