Kennedymars-tag

      No Comments on Kennedymars-tag

Met de hashtag #kennedymars worden op Twitter berichten gedeeld over een onderhanden of uitgelopen 80km wandeling. Op Facebook hebben ‘we’ als Kennedy walkers een eigen groep, waar verslagen, prestaties, voorgenomen marsen en tips worden gedeeld onder de 800+ leden. Naar aanleiding van mijn bijdrage aan de door Vera Wandelt gestarte serie wandelen-tag moedigde Mari Smits me aan een tiental vragen rond de Kennedymars te bedenken en persoonlijk te beantwoorden. Hij heeft zelf een serie Vierdaagse-tag gestart. De tachtig is prachtig, ga je mee?

Wat bezielt je om 80km te gaan wandelen?

Applaus route Kennedymars Someren 2016Ik liep al enkele jaren elke zaterdag ‘standaard’ 40km tochten en jaarlijks een vierdaagse (4x40km), toen Mari Smits me uitdaagde en stelde dat 80km dan ook te doen zou moeten zijn. Op routine 40km wandelen is mentaal wat anders dan het dubbele. 80km uitlopen is echt een prestatie. Het is een opgave, maar als het lukt, geeft het een kick. En daarmee zit er een verslavend element ingebakken. Pas op, als je eraan begint.

In een blauw, tegenwoordig fris wit-groen Kennedywalker boekje krijg je per uitgelopen Kennedymars een stempel. Voor vijf stempels krijg je een bronzen medaille, bij tien een zilveren, enzovoorts, overigens na betaling. Jubilarissen die bijvoorbeeld 25, 50, 75, 100 of 150 marsen hebben voltooid worden vóór de start van een volgende Kennedymars in het zonnetje gezet met een certificaat. Het zijn prikkels om dóór te gaan.

Wanneer ben je met Kennedymarsen begonen?

Henk-Jan met gladiolen bij bushalte Vijfhuizen na KennedymarsOm het uit te proberen heb ik me ingeschreven voor de 1e Kennedymars Hengelo in augustus 2014. Ik zag op tegen ‘s nachts lopen. Peter Levink had van ‘Hengelo’ een dagmars gemaakt met een start om 5u ‘s morgens. Hengelo ligt op zo’n drie kwartier rijden van Balkbrug. In 15u32m liep ik deze Kennedymars uit. Op een of andere manier heb ik Kennedymarsen zoals Leerdam en Haaksbergen in september toen laten schieten. Klarenbeek in maart 2015 was mijn tweede.

Hoeveel Kennedymarsen loop je per jaar?

Polsbandje Kennedymars Haaksbergen 2016Zelf houd ik het bij vijf tot zeven Kennedymarsen per jaar. Ik vind de 40km voor een zaterdag nog steeds een erg leuke, overzichtelijke afstand. Ik wandel het hele jaar door, maar heb ook gewoon een 40+ uur baan met behoorlijke reistijd, een gezin, vrijwilligerswerk en nog diverse andere hobby’s. Een Kennedymars beslaat met voorbereiding en herstel toch je weekend. En daar ben ik zuinig op. Ik heb geen aandrang zoveel mogelijk marsen per jaar te lopen.

Verder hebben (school)vakanties invloed op de mogelijkheden met Kennedymarsen mee te doen. Zo is het Hemelvaartsweekend populair bij organisatoren, maar ook de jaarlijkse gelegenheid om met oud-studiegenoten en hun gezinnen de Economentop te houden.

Hoeveel Kennedymarsen heb je uitgelopen?

De teller staat nu op 19. In 2018 moet de 25 haalbaar zijn, toch?

Hoe bereid je je voor op een Kennedymars?

Marijfie met Henk-Jan en Marjolein op IJsselbrug Doesburg Liemers Posbankloop 2017Bij een nachtmars die om 22u start, werk ik ‘s morgens thuis en ga dan na de lunch naar bed. Het lukt me dan elke keer weer verrassend om 3-5 uur rust te pakken. Voor een rit per auto is het zaak niet langer dan een uur te hoeven rijden, of een wandelmaat (m/v) mee te hebben om elkaar wakker te houden. Per trein naar de startlocatie, zoals in Klarenbeek, Hilversum of Vijfhuizen bevalt me ook erg goed.

Bij een dagmars die om 5u start ga ik de avond ervoor vroeg, om 20 of 21u naar bed. De combinatie met reistijd naar de startlocatie, op dit tijdstip is er géén openbaar vervoer, is een offer dat ik niet voor elke tocht wil brengen. Als men de Kennedymars Fryslan om 4u wil laten beginnen en er ruim 1,5u reistijd bij komt kijken (2017) laat ik ‘m schieten. In drie kwartier naar Hengelo rijden bevalt me goed. Naar Cuijk (2016, 2017) is op het randje. Sittard of Goeree-Overvlakkee zijn te ver weg.

De doorsnee Kennedymarsen zijn goed verzorgd. Ik neem dan geen rugzak, wel een heuptas mee met 2 flessen drinken en 2 bollen. In de sporttas die op de startlocatie achterblijft of vervoerd wordt naar tussenpunten, heb ik nog wat meer drinken en eten zitten. Drinken heb ik vaak wel uit eigen voorraad nodig. De plastic bekertjes ranje, thee, koffie en soep zijn per saldo onvoldoende. Eten is doorgaans minder problematisch. Ik kom geregeld met bollen weer thuis,

Wat is je favoriete ondergrond voor een Kennedymars?

Oorkonde Kennedymars Cuijk 2017‘s Nachts gaan routes van een Kennedymars over verharde wegen, zodat hulpdiensten, begeleiders op een motor, soms de politie, de wandelaars kunnen bereiken. Ik begrijp dat en stel mijn voorkeur voor onverharde paden dan opzij. Voor overdag heb ik dan het liefst wel onverharde stukken. Dat is voor mijn vermoeide voeten beter. Het scheelt merkbaar blaren en overbelasting. Bij de Liemers Posbank wandeltocht, Klarenbeek, Hilversum en Haaksbergen zie je de organisatoren hier bewust op plannen.

Hoe houd je het 80km lang vol?

Zonsopgang boven weilanden tussen Voorst en IJsselSamen oplopen met een ander die hetzelfde tempo aanhoudt, scheelt een hoop. Je hebt uren de tijd om bij te praten! En natuurlijk merk ik dat de spraakzaamheid met het uur daalt. Je wordt moe. Als je wandelmaat niet meedoet en jouw tempo niet aansluit bij anderen, is een mp3 speler of smartphone met muziek welkom. Zelf heb ik onder meer een Kennedy’s Marching on Spotify afspeellijst met 200 nummers die goed zijn voor ruim 16,5 uur doorstap-muziek.

Fotograferen is ‘s nachts geen aanrader, overdag juist wel. Ik leg graag de bijzondere, opvallende punten en bezienswaardigheden onderweg vast, ook bij een Kennedymars.

Publiek helpt ook zeker. In Haaksbergen en Hilversum heb je alleen bij vertrek publiek, in Someren grote delen van de tocht. Een praatje maken met hondenbezitters, passerende wandelaars en bij de rustposten houden je wakker. Waar anderen zich geregeld laten bellen door hun partner of vrienden, heb ik geen behoefte om Klazien ‘s nachts wakker te houden. Ik verwacht van haar ook niet dat ze me om de zoveel tijd belt om te vragen waar ik ben en of het nog wel goed gaat.

Start je liever om 22u of 5u?

Selfie Henk-Jan in Tienhoven bij zoveelste bui op Kennedymars Hilversum‘s Nachts wandelen en de zon ‘s morgens zien opkomen blijft een bijzondere gewaarwording. Bijna nergens in Nederland is het helemaal donker. Ik verbaas me elke nachtelijke wandeling over het aantal verlichte woningen, het verkeer en de weinige minuten dat je zaklamp aanhoeft. Je ogen wennen aan het duister. En als je geluk hebt, loopt er een wandelaar met zak- of koplamp vóór je uit. Dat scheelt jou bijlichten. ‘s Nachts wandelen gaat ten koste van je nachtrust. Als je van tevoren niet goed hebt uitgerust, kan je dat behoorlijk opbreken. Ik zie bij de rustposten om 5-6 uur bij veel Kennedymarsen wandelaars er helemaal doorheen zitten of een dutje doen. De verhalen gaat rond over doodvermoeide wandelaars die slaapwandelend een sloot inlopen. Zelf houd ik het op gapen 🙂

Het voordeel van 5u starten in de zomermaanden zoals Hengelo of Cuijk is de hele tocht bij licht kunnen lopen. Ik herstel dan sneller. Beide starttijden hebben zo hun charme.

Gaat het om de eindtijd of is uitlopen voldoende?

Inrichting rustpunt Koerts Klein-AmsterdamUitlopen is een prestatie op zich, ook al zou je er 18 uur over doen. Je hoort nog altijd bij de weinige Nederlanders die je dit nadoen. Zeker als je de eerste 40km op routine loopt, is het de uitdaging het verval op de tweede helft zo laag mogelijk te houden. Regelmatig kort rusten is belangrijk, maar te lang rusten laat je vermoeide spieren niet herstellen. Ik stel me in op een eindtijd, met 5-7 Kennedymarsen per jaar weet je wat er zo ongeveer aan eindtijd te verwachten is. Mijn GPS logger of Endomondo applicatie helpen de eindtijd te berekenen. Ik heb dan ook snel in de gaten als de organisatie meer dan 80 kilometers in de route heeft opgenomen. Mentaal stel je je in op 80, niet op 82, 84 of in uitzonderlijke gevallen nog meer. Ja, ik loop een langere afstand wel uit, maar ten koste van m’n humeur.

Deelname aan de PR jacht in Hengelo gaat echt om snelheid, de andere marsen gaan me primair om met plezier uitlopen, in tweede aanleg is een lekker tempo erg fijn. En ja, ik houd wel degelijk mijn statistieken bij. Bij elke tocht is wel een context bij de cijfers. Weersomstandigheden, ondergrond op het parcours, verspreiding van rustposten, wachttijden bij stempel- en rustposten, veerponten en dergelijke hebben allemaal invloed.

Wat is je top-3 van Kennedymarsen?

Diploma medaille en KW boekjeDat is een lastige. In haast elke Kennedymars zitten saaie etappes. Een aantal Kennedymarsen word niet meer georganiseerd. Eentje aanbevelen die niet meer gelopen kan worden, is dan wat sneu. Zonder andere echt tekort te doen:

  1. Hengelo: de groene, glooiende omgeving, gemoedeljke sfeer en prima verzorging op deze grote ronde door Twente.
  2. Klarenbeek: de groene omgeving, jaarlijks vernieuwen van de route met andere lussen of een 40km ronde overdag.
  3. Hilversum: de enkele grote ronde brengt je in verschillende landschappen in het Gooi.

Geef de Kennedymars-tag door

Kennedymars Recordrace Hengelo Selfie 12 15Vind je de Kennedymars-tag ook leuk om in te vullen? Dan kan je bovenstaande vragen gebruiken en beantwoorden in een eigen blog of op Facebook. Laat met een commentaar of een bericht weten, dat je een eigen Kennedymars-tag bijdrage hebt geschreven, dan zal ik een verwijzing hieronder opnemen.

Alle foto’s bij deze blog heb ik natuurlijk bij Kennedymarsen gemaakt.

Zie ook: