Hans Janssen, Benno Tempel, Lieke Wijnia – Piet Mondriaan: de man die alles veranderde

In het Gemeentemuseum in Den Haag en het Kröller-Müller Museum in Otterlo heb ik schilderijen en schetsen van Piet Mondriaan (1872-1944) gezien. Met name de tijdlijn die de expositie in de zalen van het Haags Gemeentemuseum gebruikt om de veranderingen iin uitdrukken van landschappen, personen en objecten gebruikt, helpt. Toen ik bij de bibliotheek als nieuwe aanwinst het boek Piet Mondriaan: de man die alles veranderde zag opduiken, heb ik het direct gereserveerd. Het 192 pagina’s tellende boek met teksten van Hans Janssen, Benno Tempel en Lieke Wijnia start met een biografie die de achtergronden van de stylistische veranderingen, de woon- en verblijfplaatsen van Mondriaan en zijn sociale kring en relaties duiden. Daarnaast wordt in chronologische volgorde van Bos met Beek (1888) tot het onvoltooide meesterwerk Victory Boogie Woogie (1944) in full-colour belicht. Afbeeldingen van de schilderijen met informatie over de materialen, verwerving en dergelijke.

Je snapt waarom er bij het 100-jarig bestaan van de kunstbeweging De Stijl in 2017 in zowel Den Haag, Amsterdam, Amersfoort als Winterswijk aandacht voor Mondriaan c.s. was. Een mooi naslagwerk.