Fred Baggen – Onder correctoren

Als de Nederlandse taal meer voor jou betekent dan ‘je ding zijn, zeg maar’ (Paulien Cornelisse), je naast woordgrappen echt geïnteresseerd bent in correcte schrijftaal en wat er komt kijken bij het redigeren en corrigeren van teksten, mag je je met Fred Baggen Onder correctoren scharen. Het boek geeft een inkijk in de vele werkuren van een tekstcorrector, de instinkers rond vaktermen, afbreken van woorden, nieuwe spellingsregels, Word spellingscontrole en etymologie.

Onder correctoren is nadrukkelijk geen taalgids, zelfhulpboek of een verzameling pasklare antwoorden. Fred schrijft vol humor, wisselt de lopende tekst af met voorbeelden uit de reclame en een interview met Italiaans – Nederlands vertaalster Pietha de Voogd. Ook palindromen, typo’s, de grote moeite met aaneenschrijveritis, afkortingen en dyslexie komen voorbij. Van ,neuker tot de valkuilen van vakdioten zoals Italofiel, latinist, Fries, komiek en culinair geschoolde. Zelfspot draagt dit vermakelijke werk. Al glimlachend en verbazend ga je hernieuwd naar je eigen schrijfsels kijken en wordt het taalgebruik rijker en beter.

 

Over de auteur

Fred Baggen (1967) is op het gebied van de letteren een autodidact. Na zijn opleiding tot docent tekenen / handvaardigheid koos hij voor een langdurige carrière in de reclame. Tegenwoordig is hij werkzaam als tekstcorrector en redacteur. Ook schrijf hij sinds enige jaren onverdroten aan verschillende boeken tegelijk, waaronder zijn debuutroman. Hij leest graag historische romans en naslagwerken over geschiedenis, kunst en maatschappij. Ook is hij een liefhebber van het werk van William Blake.