Bikkelloop 2017 door centrum Zuidwolde, Drenthe

Jaarlijks wordt de Bikkelloop in het centrum van het Drentse dorp Zuidwolde georganiseerd. Voor de duidelijkheid: detacheerder Bikkel is de hoofdsponsor, het evenement heeft hooguit in figuurlijke zin iets met bikkels of doorbikkelen. Deze zomer heb ik me voor een paar hardloopevenementen ingeschreven: Lichtstadloop Coevorden en Bikkelloop Zuidwolde, om tussen de trainingen richting de Brink tot Brinkloop of de Ren je Rotjesrun op 31 december 2017 een paar extra peilmomenten te hebben hoe het met mijn conditie gesteld is bij een hardloopevenement. Ervaring leert dat de stimulans om extra je best te doen en harder te gaan dan bij een normale trainingsronde.

Startnummer 302 Bikkelloop 2017 voor Henk-Jan van der KlisOver rondes gesproken. Het parcours door Zuidwolde bestaat uit rondes van 2,4km. Het publiek ziet me dus viermaal voorbijtrekken.15:00 uur de start 10 km voor de 17 dames en om 15:04:48 uur de start 10 km voor 64 heren. Een vrij rustig parcours zo om en door het dorpscentrum. De Balkbruggers Hennie Berends die Henri Toerse bij zijn 5km loop kwam bekijken, wensen me succes. Hennie staat gedurende de wedstrijd aan de zuidkant van het centrum de voorbijgangers aan te modigen.

Startpunt Bikkelloop 2017Ik ga lekker op de muziek van de Spotify afspeellijst Running on 160bpm. Heel veel publiek is er niet, maar bekijks is altijd leuk als afleiding. Windstil is het niet, autovrij wel. De eerste kilometertijden zitten ver onder de 5 minuten en langzamer dan 5:18 per kilometer wordt het niet. Lange tijd is 51 minuten de verwachte eindtijd. Al tijdens de 2e ronde komt me de eerste vrouw, de Keniase Mary Munana voorbij suizen, enkele minuten (!) later gevolgd door de tweede, Annemieke de Lange. Dan krijg ik de snelle heren als inhalers te verwerken. Zelf haal ik gaandeweg een paar mannen in en in de 3e ronde de laatste vrouwen uit het deelnemersveld.

Henk-Jan voor start Bikkelloop 2017De laatste kilometer zet ik extra aan. Een man en vrouw lopen aan de rechterkant van de weg heerlijk synchroon. Ik trek me aan hen op om ze halverwege de Meppelerweg in te halen. Met de finish in zicht en speaker Henk Borgmeijer weer op volle touren zie ik het stel me aan de rechterkant toch weer proberen in te halen. Dat laat ik me 100 meter voor de finishlijn niet gebeuren. Ik lach hardop (best gemeen eigenlijk) en neem nog grotere passen om ze er flink uit te lopen. Borgmeijer haalt ons binnen als ‘3 topatleten’. Eer dat het zover is, zal ik heel wat meer moeten trainen. Nu ben ik met een PR van 50:10 (Endomondo) heel blij. De netto tijd volgens uitslagen.nl is 50:11. Thuisgekomen even nagekeken. Het vorige 10km PR stond op 50:35. Ik had het met de trainingsrondens van boven de 55 minuten de laatste paar weken niet verwacht. Lekker!