Victor Mids & Oscar Verpoort – Mindf*ck

Afgelopen televisieseizoen heb ik enkele afleveringen van Mindf*ck gezien. Goochelaars en illusionisten zetten hun publiek op het verkeerde been, halen een truc uit als je niet oplet of bent afgeleid. Het tweetal Victor Mids & Oscar Verpoort ontmoette elkaar op de middelbare school met een gedeelde hobby: goochelen. Intussen groter en nog wijzer geworden als repsctievelijk afgestudeerd arts en mediamaker draait het boek, meer nog dan de televisieserie, om de achtergronden van de mentale misleidingen. Hoe komt het dat je iets juist wel of niet opmerkt. Visueel bedrog, inzichten uit de psychologie, biologie, neurologie en kunst worden uit de doeken gedaan.

Het boek Mindf*ck is vlot geschreven, staat vol met grollen en grappen, soms behoorlijk grof en op de man. Van de omgekeerde foto van Hans Klok zou je je dood moeten schrikken. Ook lepelbuiger Uri Geller en de beoefenaars van NLP krijgen er behoorlijk van langs. Hun ‘trucs’ worden genadeloos ontmaskerd. Overbekende, maar alweer oude psychologische experimenten (de video met de gorilla tussen de basketbal overgooiende mensen voor de lift is toch echt een klassieker) gaan hand in hand met recent onderzoeksresultaat als dat van Daniel Kahneman. Mindf*ck nodigt uit om in brede (gezins)kring te (her)ontdekken. Sommige trucs kun je stap voor stap leren nadoen. Bij andere inzichten gebiedt de eerlijkheid, dat we niet weten waarom onze hersenen iets op een bepaalde manier interpreteren. En – geheel in lijn met de boektitel – wordt ook de lezer regelmatig op het verkeerde been gezet. Want staaan er echt 101 illusies en experimenten in de 50 hoofdstukken? En hoeveel gorilla’s tel je nu zelf in het boek?’ Niets is wat het lijkt, de claim boek van de maand, de aanduiding meest gelezen hoofdstuk, zelfs de auteursnaam niet.

En ja, evenzeer als fun facts, foto’s en korte uiteenzettingen over de trucs in dit boek staan, zo staan er ook mensen in de rij om Mids en zijn aanpak te ontmaskeren. Als je wint heb je vrienden. Ben je populair, trek je ook andere mensen. Zie bijvoorbeeld:

Over de auteurs

Victor Mids is een pseudoniem van Victor Middelkoop, is een Nederlands illusionist. Hij studeerde in 2013 af als basisarts. Hij voert het beroep van arts niet uit, maar beweert zijn kennis over de zintuigen en de hersenen te gebruiken voor zijn illusies.

Oscar Verpoort is producent en regisseur, directeur van Oscar Verpoort Producties.