Op stap met de Samsung Gear Fit 2

      2 Comments on Op stap met de Samsung Gear Fit 2

Het afgelopen jaar heb ik me georiënteerd op een smart watch / activity tracker. Wat voor modellen hebben vrienden en familieleden, hardlopers bij een wedstrijd of andere wandelaars bij een Kennedymars om? Wat krijg je voor je geld? En welk probleem los je nu op? Half augustus heb ik een Samsung Gear Fit 2 gekocht. Zeker, ik had een “dat heb ik weer!” eerste reactie na het lezen van de aankondiging van de Gear Fit 2 Pro, maar daar zal ook eerst een ander prijskaartje aan hangen. Ik deel graag mijn ervaringen met de Gear Fit 2 tot nu toe, maar neem je eerst mee door het oriëntatie- en aankoopproces.

Je zult mij niet schaamteloos met een €400-600 kostend gadget zien rondlopen. Met andere woorden: noch een iPhone, Galaxy S8 smartphone, noch de topmodellen van Garmin, TomTom, etc. wil ik aanschaffen. Ik heb gewoon een gezin te onderhouden, ben van het type sparen in plaats van lenen en econoom in hart en nieren. De verhouding prijs/kwaliteit/functionaliteit moet goed zijn en in verhouding staan met het op te lossen probleem of vervullen behoefte.

Mijn overwegingen en criteria

 • Voor €150-300 koop ik een smart phone met GPS waarmee ik urenlang muziek (eigen muziek of Spotify) kan luisteren, wandelingen van 40-80km of hardloopafstanden van 10-20km kan loggen (Endomondo), goede foto’s kan maken, offline kaarten heb voor navigatie (OSMAnd), etc. Voor afstanden boven de 50km heb ik trouwens wel een power bank mee om m’n LG Nexus 5X op te laden tijdens het wandelen.
 • Ik gebruik voor het loggen van lange afstandswandelingen in principe de i-GotU 820 pro GPS logger, een los kastje dat in de broekzak past en het zonder problemen een Kennedymars (80km, 12-15u) uithoudt.
 • Een smart watch of activity tracker die verbonden moet zijn en blijven met een smartphone om te functioneren, levert een extra apparaat op om mee te nemen in plaats van eentje minder.
 • Een hartslagmeter aan een borstband is niet geschikt voor het wandelen, aangezien die de banden van de rugzak in de weg zit, en vice versa. Hardlopers hebben nog wel eens zo’n borstband om, zie ik bij hardloopevenementen.

Selectie van een model: overwogen kandidaten

Na eind 2016 de Fitbit modellen (€100 en meer) in de Mediamarkt te hebben verkend en daarna de smart watches in de webwinkels van AliExpress en Deal Extreme (€30-60 range), ben ik in de zomer van 2017 een poos aan het dubben geweest over de Garmin VivoActive HR. Ten opzichte van de officiële Garmin webwinkel prijsstelling €270 zat Decathlon tijden op €219 en trof ik in augustus een aanbieding bij eGlobal Centre van €176. Van de VivoActive HR heb ik veel Youtube recensies bekeken en toch besloten niet te kopen vanwege:

 • de vierkante plaat en de relatief lage schermresolutie.
 • het ontbreken van de mogelijkheid om stand-alone muziek af te spelen.

De vergelijking Top 10 Best Fitness Trackers to buy in 2017 zet de Samsung Gear Fit 2 op #1. Dat maakte me benieuwd. Recensenten twijfelen om de polsband onder de smart watches, activity trackers of een soort hybride vorm te plaatsen. Estetisch viel me de slanke body met full-colour touch screen op. Terecht de vraag of hij beter is dan de concurrentie.

https://www.youtube.com/watch?v=FAJddCrPMgY

Ik heb opnieuw diverse video-recensies bekeken. Voor deze blog houd ik het bij de Vlaamse Sebastien die voor AllAboutPhones.nl vlogt. Veel leuker om naar te luisteren dan een Nederlander die in steenkolenengels de Nederlandsetalige user interface zijn sporthorloge uitlegt. Ten opzichte van de prijs in augustus 2016, €1.999, trof ik nu bij – opnieuw – eGlobal Centre – een model voor €113, Op 2 september is de prijs €108.

Je hebt 2 maten, namelijk de:

 • S voor een polsomtrek van 12,5 – 17 cm
 • L voor een polsomtrek van 15,5 – 21 cm

Mijn polsen (bijna 18cm omtrek) vind ik smal, maar ik heb dus een Large gekocht.

Dat de Samsung Gear Fit 2 stand-alone gebruikt kan worden, is prettig. Zo kan er muziek op de 2GB opslag en kun je een bluetooth headset pairen met de polsband. Toch is ook het ecosysteem van downloadable applicaties, widgets, etc. plus de manieren om je bekende applicaties te verbinden belangrijk. Hrdlpn.nl (wie heeft dat url verzonnen?) meldt, dat Nike+, Runkeeper, Strava en Samsung Health gekoppeld kunnen worden. Sinds maart 2017 kan ook Endomondo overweg met de Gear Fit 2. Een Spotify app is er wel, maar doet het alleen in de VS.

De OS update van juni 2017 bracht diverse vernieuwingen die in onderstaande video worden toegelicht.

Samsung Gear Fit 2: uitpakken en configureren

Samsung Gear Fit 2 boxDe 22 augustus bestelde sports band moest uit Hong Kong komen, reisde eerst met BPost naar België om vervolgens door PostNL op 1 september bezorgd te worden. UItpakken maar. Eerst opladen, want het device is 0% geladen bij aankomst. Nog even een half uur tot 45min geduld dus voor een eerste 50-75% gevulde accu. De meegeleverde manual is genoeg voor het aanzetten. De Gear Fit app had ik al op mijn mobiel geïnstalleerd. Mobiel en polsband werken soepel samen om de Bluetooth en Wifi op te zetten, wijzerplaten en apps te installeren, meldingen van applicaties die op de Gear Fit 2 weergegeven zulllen worden, te configreren.

Samsung Gear Fit 2 om polsWe proberen een binnenkomende telefonische oproep uit, vegen een snel antwoord terug, zien meldingen van emails, Wunderlist taken en dergelijke verschijnen. Endomondo installeer ik op de Gear Fit 2 en dat levert me vanwege de samenwerking tussen Endomondo en Samsung meteen een jaar lang gratis de premium versie van mijn account op. Ik kan nu bijvoorbeeld traningschema’s aanleggen. Klein detail: de Gear Fit app van Endomondo ondersteunt géén trainingschema’s.

Het ‘horloge’ zit lekker om mijn pols. Ja, mijn dochters zijn het direct met me eens: wat een smalle polsen heb ik toch. Ik houd nog 2 gaatjes over. Op het voorlaatste gaatje drukken van de sluiting zou nog net kunnen, maar de handleiding raadt terecht af de band niet te strak om de pols te doen om de hartslagmeting goed te laten verlopen. Ik ben klaar voor het echte werk.

Gebruik bij hardlopen

10km PR op 1 september 2017Voor de eerste hardloopronde van 10,4km koppel ik een bluetooth headset, zet de good old Podrunner podcast (helaas geen Spotify nu) en Endomondo training aan op hardlopen. Ik merk dat de audio coach die zich in Endomondo om de kilometer meldt met statistieken de ook via bluetooth afgespeelde muziek in de weg zit. Beide geluidsporen vechten om een plaats, met wat horten en stoten tot gevolg. Dat is in de smartphone versie van Endomondo anders.

Het lopen gaat erg lekker, alleen de batterij van de headset is na 5km leeg. Op mijn eigen metronoom in m’n hoofd draaf ik verder. Thuisgekomen met een PR (verbazingwekkend dat het zonder muziek enkele dagen na de Lichtstadloop in Gramsbergen)sneller gaat dan mèt, lukt het me niet om de knopjes te bedienen om Endomondo te stoppen. De tijd loopt door….

Eindelijk heb ik het gevonden. Leerpunten voor de volgende keer. Au, het aanlaten van Wifi, Bluetooth en natuurlijk GPS slurpt de batterij wel leeg. Met 100% vertrokken en met 51% aangekomen. Ook bij volgende pogingen zonder Wifi aan, dus alleen met Bluetooth voor de koptelefoon en GPS aan voor de locatiebepaling is de batterij na een uur voor 80% geleegd. Ook dan wordt een kilometer te weinig gelogd en is de gesproken Endomondo feedback elke kilometer niet de enige onderbreking van de afgespeelde muziek. Echt een zweer zwak punt van de Gear Fit 2!

De Endomondo app geeft zelf bij een herstelde Wifi verbinding de gegevens van je training door aan de server. In de grafieken online of op je smartphone app kun je nu ook keurig de hartslag zien en de verdeling over de hartslagzones. Op de polsband blijven de statistieken beperkt tot duur en afstand.

Bij het slapen en ontwaken?

Activity logged.Je waak- en slaapritme kun je bijhouden met een device als de Gear Fit 2. Nadeel is dan wel dat bij een zwaai van je arm het display oplicht. Sinds een aantal maanden heb ik een elektronische wekker op m’n nachtkastje die alleen oplicht als het alarm afgaat, ik op het kastje tik of een hard geluid produceer. Lekker donker verder om het slapen te bevorderen. Ik had de eerste avond de Gear Fit heel snel uitstaan, omdat ik geen zin had in het regelmatig toch een soort zaklamp onder de lakens of rond m’n hoofd te hebben. De stoor-me-niet functie (veeg van boven naar beneden) moet je zeker ‘s nachts activeren. Dan zorgt het draaien van je pols namelijk niet voor het oplichten van het display. Dat komt je nachtrust echt ten goede.

Minder fijne ontdekking een aantal maanden later is het gebruik van de Klok//wekker app voor de Gear Fit 2. Wakker word je wel van het trillen om je pols, maar je batterij wordt leeggeslurpt door de app. Waar normaliter de Gear Fit 2 met gemak 2-3 dagen meegaat vanaf 100% opgeladen zijn, is de batterij nu binnen een dag leeg en is het even schrikken als Gear Fit 2 aanbiedt de spaarmodus te activeren.

In de Samsung Health app op de smartphone kun je je slaaptijd ook handmatig ingeven, net als bijvoorbeeld je gewicht. Nee, dat laatste meet de polsband niet. Wel kun je in een app de inname van koffie en water bijhouden. Ik heb daar geen zin. Het drinken van caffeïne vertoont al jaren een dalende lijn, en aan een simpel patroon van of water of koffie drinken voldoet mijn dag niet.

In de partner apps van Samsung Health staan applicaties om onder meer

 • stappen
 • slaapritme
 • bloedsuiker
 • gewicht
 • voeding

te registreren. Dat kon vroeger natuurlijk ook in een schrift of Excel rekenblad, nu heet dat quantified self. Voor zorgverzekeraars, maar ook commerciële partijen rond gadgets, voedingsmiddelen, sportartikelen, etc. een goudmijn aan gegevens. Hieronder een vijf minuten durende introductie op quantified self van Gary Wolf op een TEDx conferentie.

Gebruik bij wandelen

Activity logged.De 80,5km Kennedymars Vijfhuizen was de volgende test. Ik heb het niet aangedurfd Endomondo op de Gear Fit 2 te gebruiken om de GPS signalen te loggen. Dat heb ik op de smartphone gedaan, met een power bank na 60km wandelen wat extra voeding toedienend. Onder het wandelen had de automatische activiteit herkenning van de Gear Fit 2 het wel druk. Elke etappe wandelen is gelogd. Onder het wandelen zie je hoe lang je al bezig bent en hoeveel stappen je gezet hebt. Bij de rustpunten trilt de band even en wordt de activiteitmeting stopgezet. Een totaal van ruim 76.000 stappen is niet de score die in de Health applicatie voor de volgende dagen als te verbeteren doel wilt vastleggen 🙂

Met 100% vertrokken heb ik inclusief heen- en terugreis per trein, al met al 19,5 uur lang 24% batterij verbruikt. Zoals gezegd is dit zonder GPS of Wifi. Bluetooth heb ik op terugweg even aangehad om de gelogde gegevens over te zetten naar de smartphone.

Gebruik op werkdagen (stappen, traplopen)

Ook een dag later, inclusief het loggen van traplopen, wandelingen naar de trein, metro, naar, door en in kantoorpanden, hartje Brussel, hardlopen en synchroniseren via Bluetooth is er in 24 uur lang 23% verbruikt.

Vastleggen activiteiten in Samsung Health, ook zonder actieve koppeling met Gear Fit 2.Ik heb ook ontdekt dat Samsung Health ook je activiteiten logt die je op je smartphone registreert, dus ook zonder synchronisatie met de Gear Fit 2. De met Endomondo op de Nexus gelogde Kennedymars, rondje hardlopen in het Brusselse Warandepark krijgen inclusief in- en uitlopen, als onderdeel van alle gedetecteerde beweging een plek in het Health logboek.

Zie ook: