Kennedymars Haaksbergen 2017

      No Comments on Kennedymars Haaksbergen 2017

Na 2015 en 2016 doe ik voor de 3e maal mee aan de internationale Kennedymars in Haaksbergen. Theater De Kappen in het centrum is opnieuw de start en finishplek. Deze keer rijdt Gerrit Lindenholz uit Rouveen met me mee naar de Ster van Twente. Aanspraak en gezelligheid gegarandeerd, niet alleen tijdens de heen- en terugweg, maar ook tijdens het lopen. Na 21u parkeer ik de auto bij Voith Paper Fabrics en loop met Gerrit naar het theater.

Lichtshow op Pancratiuskerk Haaksbergen voor Kennedymars 1Vooraf en tijdens de start van de Kennedymars,wordt de 16e eeuwse Pancratiuskerk op een bijzondere manier in het licht gezet door de Stichting Nieuwe Twentse Kunst. Ook in de kerk is een lichtkunstwerk te bewonderen. Tijdens het lopen hebben we er toch geen rust voor. Nu kunnen we om 21.10u op ons gemak foto’s nemen. Gerrit schrijft zich in, terwijl ik mijn stempelkaart, routebeschrijving en polsbandje afhaal. Koffie, zwaaien naar en kletsen met bekenden en toevallig aan een tafel belanden waar wandelaars uit Hardenberg zitten.

In het startvak voor Kennedymars HaaksbergenNa 21.50u gaan we richting startvak. Leerlingen van het Assink lyceum hebben kunstige lichtprojecties op de muren van Theater en Filmhuis De Kappen verzorgd. Plichtplegingen, felicitaties aan jubilarissen en praatjes vullen de tijd, zodat om 22.02u eindelijk de knop voor de start wordt ingedrukt en we kunnen vertrekken.

Haaksbergen – Drienerlo (23km)

Het traject op het eerste kwart is vanwege de aanleg van de nieuwe N18 op kleine punten gewijzigd, maar grotendeels gelijk aan eerdere edities. Dat betekent eerst een lus van 4km door Haaksbergen, waar veel publiek langs de straten te vinden zijn, muziek klinkt en in sommige straten een lekker feestje wordt gebouwd om de wandelaars aan te moedigen. We dagen diverse mensen uit om 11.30u op zaterdagmorgen weer te komen om ons in te halen voor de finish.

Rust in Go Planet bowling op Kennedymars HaaksbergenNa het 2e keer zien van de kerk en binnenstad heb ik altijd pas het gevoel dat de mars echt van start gaat. De wandelaars hebben zich al behoorlijk verdeeld. Vóór ons wordt het steeds rustiger; we hebben de pas er met 7km/u ook lekker in. Na 9km is bij de fam. Meijer op weg naar Boekelo is weer een doorlooppost met ranja. Motorrijders begeleiden de groepen wandelaars en bij rotondes en mogelijk drukke oversteken of gevaarlijke situaties staan verkeersregelaars klaar. Bij de brandweer van Boekelo drink ik thee en neem een krentenbol. Rond 0.15u lopen we langs de voormalige blekerij en de spoorlijn van de stoomtrein door hartje Boekelo. Dan wordt het echt donker in het landelijk gebied langs de A35 en Twekkelo. Het is helder met een dunne maansikkel en sterrenhemel.

In de buurt van het Twentekanaal maakt de felle verlichting van de bedrijventerreinen korte metten met de duisternis. We gaan langs de Grolsch Veste naar het Go Planet complex. Bij de bowlingbaan neem ik cola. Cora Spruit komt binnen als Gerrit en ik weer vertrekken met een banaan en mueslireep voor onderweg.

Drienerlo – Haaksbergen (17,5km)

Rust in Spielehof op Kennedymars HaaksbergenHet stuk terug kan qua route op de automatische piloot. Wel hebben we de zaklamp regelmatig nodig. Bij golfbaan Spielehof in Boekelo is het even zoeken naar de ingang. We laten ons de groentesoep goed smaken in combinatie met een eigen bol. En hup, daar gaan we weer voor het stuk terug naar Haaksbergen. Intussen heeft zich Rob Hobma uit Elst bij ons gevoegd. Hij heeft (net als wij) een zaklamp en verzorgt de belichting vannacht. Na 4.40u schuiven we het theater weer in. Geen verzorgd ontbijt, wel een consumptie. Weer een eigen bol dus. Nieuwe schoenen of sokken zijn niet nodig.

Haaksbergen – Alstätte (20km)

Cappucino bij rustpunt Captain Jack BuurseTegen 4.50u trappen we ‘m met z’n drieën weer aan. Henk de Jonge die vandaag zijn 125e Kennedymars loopt, blijft ons uitdagen en vóór. Buiten is het nog steeds donker. De lange, rechte stukken weg, of ze nu gravel fietspaden zijn of asfaltwegen beginnen steeds opvallender te worden voor deze Kennedymars. Bij Captain Jack in Buurse op 52km geen druiven, wel een appel. Cappucino aan tafel. Naar verluidt zijn er zo’n 15 wandelaars vóór ons. We wandelen door de bebouwde kom van Buurse en Den Braam naar de landsgrens. Links van komt voorzichtig door een in de tweede helft van de nacht met wolken bedekte hemel de zonsopgang doorzetten. De bepijling met breeklichten is keurig voor elkaar. Nergens twijfelen we of hoeft de routebeschrijving uit de broekzak voor aanwijzingen.

Platgewaaid maïs bij AltstätteDe stormschade op de maïspercelen aan weerszijden is groot. Veel maïs is geknakt en ligt plat op de akkers. Van de twee eerdere meegelopen Kennedymars Haaksbergen edities weet ik dat je voor de rust in het dorp Alstätte nog echt even moet doorstappen nadat je het bebouwde kombord bij de nieuwbouw bent gepasseerd. De omtrekkende beweging bij de Ahauser Aa is nu bij daglicht. We hebben even wat miezerregen gehad, maar niet hinderlijk veel. In Dorfgasthof Wissing Alstätte wordt soep geserveerd en is er fruit.

Alstätte – Haaksbergn (24,5km)

Koffie met gebak op rustpunt Zum Jägerhaus LüntenWe denken gelezen te hebben dat voor de volgende post 11km gelopen moet worden en stellen ons in op 2u zonder rust doorzetten. Het tempo ligt wat lager dan op de eerste helft, maar afwisselend loopt één van ons drieën voorop. Gelukkig, bij Zum Jägerhaus in Lünten is wel een rustpunt. Koffie op de consumptiebon en pruimentaart voor €1,70 per Duits stuk erbij. Een Duitse deelnemer bewondert de vaantjes en insignes op Gerrits rugzak, maar komt ons verderop spottend inhalen en het tempo behoorlijk opvoeren. “Ik zal die Hollanders even een poepje laten ruiken,” denk ik er maar bij.

De telefoon aan de Nederlands-Duitse grens hangt er nog altijdWe trekken om de Lüntener Fischteiche heen, kruisen bij loonbedrijf Schröer de grens. Ja, de telefoon hangt hier nog steeds aan de boom. Foto! In plaats van het vlonderpad door het Haaksbergerveen volgen we deze keer het slingerende fietspad door het natuurterrein. Even wat anders dan de rechte stukken. Naast routes van het wandelnetwerk Twente, gaan het Noaberpad en Trekvogelpad hier ook langs. Het groepje wandelaars dat ons tegemoet komt heeft dan ook niet verrassend de Trekvogelpad wandelgids in de hand. Zij bijna bij het eindpunt van dit LAW bij Usselo, wij – zeker in gedachten – steeds dichter bij de finish in Haaksbergen.

Watermolen HaaksbergenBij de fam. Nijhuis is ook dit jaar een rustpost op de oprit. We krijgen niet alleen een krentenbol, sap, maar ook een banaan, suikerbrood, mueslireep, blokjes kaas en droge wordt aangeboden. Afgezien van een paar kratten ‘s nachts bij Spielehof, zijn er geen boterhammen of bolletjes met kaas of ham voorhanden op de rustposten. Een paar wandelaars hebben ons ingehaald, maar vol goede moed stappen we door richting Haaksbergen. Dit is een nieuw stuk, dat via de Oostendorper watermolen bij de Buurserbeek gaat, In juli 2013 heb ik met Klazien bij het naastgelegen Restaurant Bi’j de Watermölle, als pauze op een fietstocht door de omgeving gegeten. Er staat er al ruim 80km op de GPS logger. We blijven rekenen wat een eindtijd zou kunnen worden. Half twaalf lukt niet meer, twaalf uur zou toch moeten lukken.

Henk-Jan bij finish Kennedymars Haaksbergen 2017Via sportvelden en parken komen we bij zwembad De Wilder, waar buiten nog een laatste rustpost is met banaan, mueslireep en ranja. De vrijwilligers vertellen dat veel deelnemers niet zijn komen opdagen, ondanks een betaalde voorinschrijving. Dan is het nog 2km naar de finish door de bebouwde kom van Haaksbergen. Op de Markt wacht publiek met bossen bloemen. We krijgen de felicitaties, de bloemen zijn voor anderen.

Om 11.45u zit het erop. Bij de finish banner zetten we elkaar op de foto en lopen naar binnen om ons af te melden. Een tube Gehwol Soft Feet lotion krijgen we als cadeau mee. De oud-voorzitter bedankt Gerrit voor zijn goed verzorgde SWOS wandeltocht en komt traditiegetrouw de oorkondes persoonlijk overhandigen. Er zijn 228 Kennedymars wandelaars gestart. Ook is er opvallend veel uitval, tot groepen van 9 tegelijk.

Na een fles Warsteiner alkoholfrei en toilet vinden we het OK en nemen afscheid. Het is nu nog droog. Onderweg op de A35 regent het flink en aan de A35 en N36 te zien is het al eerder behoorlijk nat geweest. Hopelijk houden de langzamere lopers het nog lang droog! Met een kop koffie thuis bij Klazien in Balkbrug zetten Gerrit en ik er een punt achter. Op naar de douche en daarna laptop.

Zie ook: