Het vrouw- en godsbeeld van Justin Bieber na zijn doop

Deze zomervakantie trakteerde de Duitse muziekzender Deluxe Music TV ons diverse malen op twee nieuwe videoclips van Justin Bieber.

De samenwerking met David Guetta voor 2U laat de modellen van lingeriemerk Victoria’s Secret een lip sync doen. Meisjes die van Bieber houden, zullen zich optrekken aan de meiden in hun ondergoed. Voor jongens die zich al dan niet schamen Justin Bieber wel leuk te vinden hebben zo een invulling voor de lust voor het oog. Kom me niet vertellen dat dit bedoeld is voor self-empowerment of een soort neutrale benadering van medemensen als in ‘ik had geen beter thema voor m’n videoclip voor ogen, dus mochten lingeriemodellen niet alleen mijn stem nadoen, maar ook als aantrekkelijk(er) stand-in‘ te zien zijn.

Even voor de goede orde: de modellen van Victoria’s Secret hebben al 5 jaar lang dergelijke clips voor en met Bieber gedaan. Ook is de Fashion show van het lingeriemerk ook al jarenlang een podium voor Bieber.

Waar ik vrouwen in lingerie nog mooi en de lip sync knap uitgevoerd vind, is de clip met DJ Khaled, I’m The One, waarin Bieber als heuse rapper optreedt, plat, zoals je dat van een Amerikaanse hip-hop act kunt verwachten. De tekst is van hetzelfde niveau: “I’m the one, yeah (that’s right), I’m the one, yeah. Yeah, you’re sick of all those other imitators. Don’t let the only real one intimidate you. See you watchin’, don’t run outta time now.”

Was die jongen niet onlangs gedoopt en in de schijnwerpers gezet als born again Christian?

Je zult me niet horen preken, dat Gods Koninkrijk alleen voor perfecte mensen toegankelijk is. En toch verwacht ik na de ronkende berichten in 2014 dat Hillsong Church voorganger Carl Lentz Justin Bieber na zijn hervonden geloof opnieuw heeft gedoopt heeft wat anders.

https://www.youtube.com/watch?v=vnFmxGHSCzA

Nee, Bieber hoeft zich van mij niet te beperken tot een carrière binnen de Contemporary Christian Music scene of in 2018 de main act op het podium van de EO Jongerendag te zijn. Maar “God bless you”, Heaven knows”, “A love from above” zijn frasen die je van elke artiest kunt horen. Dus zo nieuwswaardig is – hoe waar ook – “Mark my words, Jesus loves you.” ook niet.

Bieber was ook te gast op het door Ariana Grande georganiseerde benefietconcert One Love Manchter voor de slachtoffers van de aanslag in deze stad dit voorjaar. Bieber onderbrak zijn optreden met de stelling “God Is Good in the Midst of Evil!” Mijn ‘amen’ kreeg hij toen ik zag en hoorde op tv. Dit inzicht gaat dieper dan het uitdelen van andermans liefde, dat goedkoop kan overkomen.

Frank Viola schreef in 2013 al een goed geïnformeerde blog over de positie van Justin Bieber ten opzichte van het geloof. De jongen is als kind al bekeerd en gedoopt. Zijn getuigenis is sterk en recht voor de raap. Cathleen Falsani schreef in 2011 het boek Belieber!: Fame, Faith, and the heart of Justin Bieber. O, wat is de wereld klein. Falsani’s The Dude Abides (2009) was destijds het eerste e-book dat ik op m’n BlackBerry Playbook las.

Het podium van Justin Bieber is vele malen groter dan dat van mij. Als ik zijn keuze voor de sets en plots van videoclips niet allemaal waardeer – geen halszaak overigens – kan ik daar op mijn eigen podium een ander voorbeeld tegenover stellen. Naar mijn eigen dochters toe kies ik ervoor deze beelden te bespreken in plaats van voor ze weg proberen te houden. Over de hoofdzaak zijn we het eens.

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber) on