Erik Scherder – Singing in the brain: over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen

Hoe populair neuropsychologie professor Erik Scherder ook is en vrolijk hij op de omslag van Singing in the Brain: over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen staat, dit boek is zeker geen populair-wetenschappelijk introductieboek. Ja, de schrijver gebruikt veel illustraties om de betreffende hersenonderdelen te duiden en heeft anekdotes tussen de thematische hoofdstukken staan die doen denken aan de casuïstiek in de boeken van wijlen Oliver Sacks. Scherder gaat in op de evolutie van de verwerking van de verschillende bestandsdelen van muziek in de hersenen, het belang van muziekonderwijs, het leren luisteren en spelen van muziek. Ritme activeert, Van de sportschool tot het verzorgingstehuis. Hij gaat in op de verschillen tussen tonale en atonale muziek, of bekende componisten als W.A. Mozart en J.S. Bach nu wel of niet zelf depressief waren en waar in hun muziekwerken je behoorlijk wat emotie kunt terugvinden.

Het leeuwendeel van het boek belicht per ziektebeeld de recente inzichten na onderzoek. Waar (nog) geen harde conclusies voor patiënten met angst, depressie, Parkinson, dementie, autisme, coma en beroerte, is Scherder nuchter. Met bijna 400 pagina’s ben je weer helemaal bij, al dan niet met een muziekje op de achtergrond.

Over de auteur

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Ard Schenk en Dick Swaab geeft hij lezingen door het hele land. Hij is bekend van de Universiteit van Nederland en van De Wereld Draait Door.