Dag 2 van de 12e Tocht om de Noord 2017: Vierhuizen naar Uithuizen

Vanochtend gaat de wekker weer om 4u. En dus ben ik net voor het alarmsignaal aan wakker en sta op, wel zo prettig voor Klazien die er pas vier uur later uit hoeft voor haar zondagschool dienst in Dedemvaart. Ik trek mijin wandelkleren weer aan, vul een thermoskannetje koffie, zet de klaargezette heuptas en catering in de auto en vertrek. De wereld tussen Balkbrug en Usquert is klein. De mist heeft de overhand. Tot aan Sauwerd rijdt het goed door. Daar belandt ik in een heuse file, waarvan de voorste van vijf auto’s zich niet zo thuisvoelt op de weg naar Usquert. 80 wordt 50 en waar 50 mag, rijdt deze automobilist(e) 60.

De pendelbus staat al klaar bij het parkeerterrein. Dat is makkelijk. En zo sta ik alweer om 5.45u in de sporthal De Mencke. Medeverslaggever George Huitema is er ook. Gisteren zette hij mij op de foto, nu ik hem. Hij mag om 6u vertrekken met de eerste buslading. Ik een kwartier later.

Vierhuizen – Kloosterburen (10km)

De kerk van VierhuizenZo’n busreis naar de startlocatie duurt altijd langer dan gehoopt. Om 7.04u heb ik mijn aardappelstempel in de stempelkaart en kan ik gaan wandelen. Het is zondag, dus eerst ter kerke. De klokkenluider heeft het er druk mee, maar aanloop van mensen is er wel in Vierhuizen. Buiten de kerk wordt de rampspoed van de Kerstvloed dramatisch uitgebeeld door acteurs. We lopen door de mistige weggetjes het dorp uit, door de landerijen naar het noorden. Ik haal George Huitema al snel in. Gisteren was hij pas om 17.30u binnen; hij wilde alles zien onderweg 🙂 Ik vind het fijn mijn eigen tempo te lopen en zoveel mogelijk van het aanbod onderweg mee te pakken.

In de Westpolder zijn in 1717 bij de Kerstvloed 4 kolken ontstaan. Ze nu zien in de mist is wat anders. Mijn eerste toerbeurt tegen 8u om live verslag te doen met een video vul ik dan ook maar met een vlog vanuit een nog kleine wereld bijna in Hornhuizen.

Hou vol lopers - aardappelffest Hornhuizen is in aantochtWe nemen een stuk van de Oude dijk en komen Hornhuizen in. In elk dorp vandaag wordt de schade van de Kerstvloed uitgebeeld op borden langs de weg, of zoals hier op bordjes in handen van dorpelingen. Bij de ingang van een expositieruimte en rustplaats houdt een local me aan. Hij maakt reclame voor het aardappelfeest op zaterdag 7 oktober en is benieuwd hoe het mediateam van Tocht om de Noord werkt.

Aardappel in akkerIk zie een perceel met gerooide uien, even later trekken we na een bezoek aan een aardappelopslag, lopen over een aardappelakker waar de achtergebleven piepers tegen de mistige achtergrond een mooi contrast vormen. In Kruisweg is een verwentent voor de wandelaars. Brokken chocolade en een bittertje. Beiden smaken me goed. Het volgende dorp is Kloosterburen. De route gaat dwars door kroeg Willibrord, door de Willibrorduskerk en door de Cloostertuin.
Dag 2 Tocht om de Noord 2017
Klik op de foto voor een overzicht van alle 216 foto’s die ik vandaag maakte.

Kloosterburen – Westernieland (10km)

Lied De Tocht om de NoordNa Kloosterburen volgen Molenrij, Kleine Huisjes en Broek. Onderweg krijgen we een hardgekookt ei. Wandelaars om me heen hadden er al naar uitgekeken, want het is zo’n traditie op de 2e dag. Verderop krijgen we een geitenstal te zien en in Kleine Huisjes gaan we door een kaaswinkel. De vloedlijn is hier met houten golven aan de bomen verbeeld. In Broek komen de 25km wandelaars per bus aan en haken in. Het gehucht Wierhuizen leidt naar Pieterburen.

Bij het bezoekerscentrum Waddenkust van het Groninger Landschap zingt en speelt de gitarist het Lied van de Tocht om de Noord voor zijn publiek. Optioneel is het bezoek aan Botanische heemtuin Domies Toen. Indrukwekkend vind ik het luisteren naar de vloed in de Petruskerk en besteed er m’n 2e video dagboekverslag aan.


Seal you soon in PieterburenDat je in Pieterburen veel wandelaars om je heen hoort refereren aan hun etappes van het Pieterpad verbaasd niet. Als je nog creativiteit over hebt kun je op, in of bij een boot vol hooi op het Pieterplein een ludieke foto maken en kans maken op een prijs bij Wadloopcentrum Dijkstra.

Of je gaat verderop bij een Zeehondencentrum mascotte op de foto. Je kunt verderop ook raden hoeveel wadloopschoenen hoog de huidige zeedijk is. Over de Oudedijk wandel ik verder naar Westernieland. Eerst langs de gehuchten Oudedijk en Kaakhorn.

Westernieland – gemeentegrens Usquert (10km)

Kerk Westernieland met Stille WettersIn Westernieland wordt een scene met een zieke moeder uitgebeeld. Ik krijg een appel aangeboden en bekijk de plaatselijke kerk. Buiten is in het kader van het Kerstvloed project het kunstwerk Stille Wetters te zien met kraanwater in potten uit allerlei Groningse plaatsen. Met de open toren structuur van pallets zijn dit kunstzinnige aanvullingen op de route. Er is marionettenspel in het open veld, een verloren gegane borg wordt achter een lijst opnieuw op z’n plek gezet, voor de liefhebbers is er een terras aan het water, straatverkoop van aardappels, brocante en pompoenen.

Aan de weg in Hiddingezijl wandel ik wethouder Van Beek uit Eemsmond voorbij. tref ik een schipper die onder het publiek zoekt naar mooie vrouwen om te redden. Hij waarschuwt voor de komende vloed. Dagboekverslag 3 is geschoten 😉


Welkom in Dorpstuiin Den Andel voor water met vruchtensmaakIn Den Andel. zijn diverse rustpunten. Van de dorpstuin krijg ik water met vruchtensmaak. Een monnik waarchuwt dat de Kerstvloed een straf van God voor oneerlijke mensen is. Je kunt maar beter gezegend worden, desnoods met een plemp (wij)water over je t-shirt! Buiten het dorp staat de fabriek van Aviko Rixona. Geen patat of een zak chips hier, wel een stukje quiche met 50% minder koolhydraten. Een vrouw naast me floept er meteen uit: ‘doe er dan maar twee, dan zijn we weer rond’. Dame zoekt vervanging voor graafDe route gaat via Witrokkenpad naar Warffum. De 16e eeuwse Hervormde Kerk heeft een mannenkoor op bezoek. Natuurlijk zijn er grappenmakers die hardop aangeven graag voor het zingen de kerk uit te gaan. De graaf is weg, en diverse vrouwen zijn naar hem op zoek. Desnoods willen ze vanavond nog wel trouwen met een wandelaar. We schuivelen verbaasd door een erg goed onderhouden tuin achter een stadsvilla. Na de gezellige boel is het filelopen op het Delthepad langs de spoorlijn. De 15km lopers zijn er nu ook bij.

Een actrice heeft flessenpost in de sleep van haar witte jurk. Ook voor de meewandelende Friezen is er een bericht. Of ze zelf even de fles willen openen in de hoop op goed nieuws.

Usquert – Uithuizen (10km)

Molen in UsquertIn Usquert is ook uitgelopen. Muziek, een rustpunt bij de Molen Eva, uitgebeelde Kerstvloed taferelen en werkstukken van scholieren. Hier staat een 13e eeuwse kerk. Er is zoveel te zien en te beleven onderweg! De kilometers tikken ook behoorlijk aan. De mist van vanochtend is allang verdwenen. Zon en een briesje maken het ook in de zwarte sweater nog steeds uit te houden. De response op de Verslaggever opdruk is erg positief. Aan de Streeksterweg in De Streek wordt ik staande gehouden. Een dorpeling heeft mijn eerste videoverslag vanmorgen in de mist en herkent me. We praten even bij over de tocht. We gaan over het erf en door een stal van een kippenboer. Amper een stuk Groninger koek op en ik krijg een kipnugget in chilisaus aangeboden. Het is doorbijten deze tweedaagse 😉 Met een ei, quche, komkommer, melk, ranja, water, krentenbol, koek, drop, etc. etc. kom je niet van de honger om.

Het hoogtepunt van de route is ditmaal niet alleen de finish, maar ook een flitstheater rond de Kerstvloed. Ook als je er 8 minuten op moet wachten, is dat het waard. Hoewel Peter Velthuis zoveel mogelijk mensen probeert te strikken om te blijven, lopen ook veel mensen door. Jammer hoor. Ik schiet de voorstelling volledig als volgende verslag voor TodN….de doorlopers en thuisblijvers. Het stuk roert mensen. Even later spreek ik dames die echt in tranen waren en dat niet alleen door het Grunnens Laid.

Onthaal met gezang voor wandelaars Tocht om de Noord 2017 UithuizenVia ‘t Lage van de Weg, de Oude dijk en Vicariepad komt Uithuizen in beeld. In het Natuurbad roept een drenkeling om hulp, vist een kabouter en dobbert een dame met een laptop op haar bureaublad. Er zijn diverse eet- en drinkgelenheden, rustposten en steeds meer volk op de been. Live muziek, koren en orkesten, goede doelen en lokale ondernemers. Iedereen vraagt je aandacht.

Ik bezoek de 13e eeuwse Jacobikerk, nu PKN, waar het Jacobspad naar Hasselt (Overijssel) start. De gezelligheid in het centrum neemt per straat toe. Steel drumband, een haag van zangers langhs de weg en acteurs die dansend me over de rode loper naar de finishlijn begeleiden. Ik krijg bij de ingang van Sporthal De Mencke het Pronkjewail omgehangen. Het zit erop, maar niet zonder een bord hutspot, zowel de winterpeen, uien als aardappels heb ik vandaag op de akkers gezien. Met worst, spekjes en jus de versterkende middelen voordat ik de pendelbus en auto naar huis neem.


Mijn videoverslag van de 2e dag:

Zie ook: