Christafari – Hearts of Fire

      No Comments on Christafari – Hearts of Fire

De gospel reggae band Christafari is alweer 27 jaar actief. Vanaf hun allereerste muzikale verrichtingen – bij wijze van spreken was Bob Marley net overleden en Ben Okafor de eerste christen-rapper geweest bij de start in 1989 door Pastor Mark Mohr- heb ik de Amerikaanse band met eigen blazerssectie gevolgd, in augustus 2009 live op het strand van Bussloo op het Xnoizz Flevo festival zien spelen. Christafari speelde in 2003 en 2007 ook op Flevo, alleen toen was ik er niet. Na No Compromise (2009) bracht de groep wel een aantal verzamelaars en bewerkingen van worship songs uit. Voor een nieuw full album zocht Christafari de hulp van fans via Indiegogo. Het 13-tal nummers opent met Soul Revolution met Geneman te gast. Er zijn meer samenwerkingen en prominente rollen aan de microfoon. Voor Beautiful zijn dat Avion & Isaac Blackman, in Just the Way You Are Kevin Kinsella, Solomon Jabby en Avion Blackman en in Silver and Gold naast de al genoemde Jabby en Kinsella David Fohe. Deze mensen kom je in kleinere bezetting ook tegen op de afsluiter Blessed Assurance, toch nog een eigen bewerking van het gezang Volle verzeek’ring (het lied dat ik in 1997 na mijn doop liet zingen), Royal One, Hearts of Fire, Restore Unto Me en Rescue Me.

De bandleden rond de op christen geworden Jamaicaanse Rastafarian Mohr komen van diverse continenten. Invloeden uit Afrika zijn er in Jump High Like A Maasai. Het liedje is de burger tussen de sandwich van de vlotte reggae tracks Soul Revolution en Beautiful aan de ene kant en het mid-tempo Backslider aan de andere zijde. Het zal geen toeval zijn dat Soul Revolution – tevens titel van een dubbelalbum van Bob Marley uit 1988 – als verwijzing naar de roots gekozen is.

Na het gebed om vernieuwing, Restore Unto Me, is er de meezinger Silver and Gold. Not Ashamed start als ballad, maar al snel neemt de ska het over. Het tot 5:34 uitgesponnen titelnummer is andermaal lekker lopende reggae. De bonus tracks, Royal One (een langzamere, wat op Jump High Like a Maasai lijkend liedje), Soul Fire (een zwaardere remake van het titelnummer van het 1994 album) en Blessed Assurance zijn op Spotify bij het album getrokken. Een lekkere plaat!