13e Kennedymars Vijfhuizen

      1 Comment on 13e Kennedymars Vijfhuizen

De Kennedymars Vijfhuizen wordt voor de 13de keer georganiseerd tijdens de jaarlijkse feestweek in september. Voor mij is het de eerste keer dat ik meedoe. Met een limiet van maximaal 100 deelnemers is de schaalgrootte heel anders dan die van Someren (duizenden) of Cuijk (500+). Dat de 100 plekken in Vijfhuizen binnen 5 maartse dagen zijn vergeven, verwondert me niet, wel de melding aan de inschrijftafel dat er 130 deelnemers zijn. De inwoners van Vijfhuizen die willen meedoen hebben een wild card. Voor de goodwill onder de eigen bevolking is daar wat voor te zeggen.

Entree feesttent voor Kennedymars VijfhuizenAan de deelnemerslijst te zien mag ik Wiebe de Haan, Remy Levink, Cora Spruit, Marleen Ramakers en¬†Adriaan van den Dool verwachten. Zij zijn onder de 100+ deelnemers snel gespot. Een bijzondere voorwaarde heeft de organisatie wel: “Er dient 80 km afgelegd te worden, wandelend, in minimum 14 en maximaal 20 uur. Elke controlepost heeft een eigen openings- en sluitingstijd die door iedere deelnemer gerespecteerd moet worden. Deze openings- en sluitingstijden zijn gebaseerd op een tempo van ongeveer maximaal 7 km per uur en minimaal 4 kilometer per uur.” In Vijfhuizen een PR verbeteren zit er zo niet in ūüėČ

Wandelaars Kennedymars Vijfhuizen in feesttentIk maak gebruik van twee NS enkele reistickets √† ‚ā¨10,25 dankzij Vakantieveilingen.nl. Ik reis zaterdagavond per trein van Ommen naar Schiphol Airport en R Ne bus 300 naar de enige bushalte van Vijfhuizen aan de busbaan tussen Hoofddorp en Haarlem. Met mij stapt ook een andere Kennedy Walker uit. Hij gaat voor de 3e keer meedoen en kent de weg naar de startlocatie in de kantine van voetbalvereniging DOSV. Dat scheelt mij weer een blik op de meegebrachte plattegrond. Vanaf de bushalte staan overigens keurig pijlen naar de startlocatie.

Na 21.45u mogen we de feesttent naast de sportvelden in, waar we voor de dansende (jong) volwassenen even een bezienswaardigheid zijn. Een enkele jubilaris met 50 Kennedymarsen op zijn naam wordt gehuldigd. Na wat huishoudelijke mededelingen kunnen we gebukt door een erehaag van feestgangers om 22u gaan.

Vijfhuizen – Haarlemmerliede / Spaarnwoude (24km)

Huis verlicht in nachtelijke uren Kennedymars VijfhuizenBij vertrek is het goed donker, wel is er een bijna volle maan om ons bij te schijnen. Als snel haal ik Adriaan van den Dool en Wiebe de Haan in. Met Cora Spruit en Remy Levink zet ik de pas er stevig in, enigszins lak hebbend aan de maximale snelheid, zeker als de auto met Dixi op aanhanger die snellere lopers moet ‘tegenhouden’ buiten beeld is. We nemen een stukje Vijfhuizen mee om over de Kromme Spieringweg naar de aansluiting N205 / N332 te lopen. Tegemoetkomende fietsers en wandelaars wensen ons veel succes.

De drie kilometer langs de Polderbaan vervelen niet. Elke 2 minuten stijft er een vliegtuig op en aan de kant van Hoofddorp pakt men flink uit met vuurwerk. Dan volgen 3 kilometers langs liniedijk Рonderdeel van de Stelling van Amsterdam Рen nog 2 over het Floriade 2002 terrein. De feestmuziek die we van ver horen is niet van de feestweek, maar van een buurtbewoner die met een twee etages tellende feesttent met discoverlichting en bijbehorende muziek zijn genodigden trakteert, hopelijk met instemming van politie en omwonenden. Na 12km zit de eerste lus erop. Voor de startlocatie neem ik wat drinken en een boterham. Remy is doorgelopen en Cora is net wat eerder weg dan ik. Als ik vertrek zie ik Remy terugkkomen. BIj de rust staat niet duidelijk aangegeven waar de route verdergaat. Ik vraag het min of meer toevallig aan een vrijwilliger die me in één keer goed wijst.

Vijfhuizen door gaat goed, maar in Park Poelbroek is het erg donker. Dat de organisatie daar de route markeert met fluorescerende armbandjes om vuilnisbakken, lantaarnpalen of als staaf in de grond heb ik nog niet door. Ik loop net wat te ver door de Haarlemse Meerwijk in. Daar mis ik pijlen, loop terug en zie gelukkig net een wandelaar met zaklamp naar het noorden afslaan over een bruggetje. Er achteraan! Een kleine kilometer gaat het weer mis. Met 2 andere wandelaars gebruik ik de plattegrond van de Boerhaavewijk om te bepalen hoe we wèl moeten lopen.

Smalle paadjes brengen me naar het jaagpad langs de Ringvaart die voor 3km mag volgen. Het is mistig en daarmee ook behoorlijk afgekoeld. Ik ben blij met de zomerjas aan. Na de brug over de Buiten Liede en de A200 volgt vanaf knooppunt Rottepolderplein een stuk door de polder van Spaarnwoude. Op het 24km staat de vrachtwagen klaar met banken binnen voor een consumptie. De bagagetas laat ik in het rek. Ik heb geen extra proviand nodig.

Haarlemmerliede / Spaarnwoude – Velsen-Noord (17km)

Broodje bal Kennedymars VijfhuizenBij vertrek is ook hier niet aangegeven hoe de route verdergaat, Ik vraag de vrijwilligers die me linksaf sturen richting Spaarndam, maar ze geven toe dat de paar mensen die al langs zijn geweest zelf rechtdoor waren gelopen. Eenmaal over de Grote sluis tussen Spaarne en IJ volgt de IJdijk door Spaarndam. Bepijling is hier schaars, de huizen aan de dijk schattig. Dan volgt een stuk door het recreatiegebied Spaarnwoude. Het blijft opletten. Pijlen kunnen links en rechts hangen, als sticker op het asfalt bevestigd zijn, als pijl aan een lantaarn gebonden, of er niet zijn.

Bij het Hoge Land loop ik zelf weer een stukje teveel op een parkeerplaats. Teruglopend zie ik wandelaars snel rechtdoor lopen. Ik ga achter ze aan. De mannen bevestigen dat er geen pijl hing, maar dat ze de route na 9 keer wel kennen. We pakken de brug over Zijkanaal C om bij de vrachtwagen vlakbij de veerpont over het Noordzeekanaal te komen. Het broodje bal neem ik in de hand mee, omdat het pont 2min later zal varen en anders 20min later weer. Op de pont staan Cora en Remy. Zij hadden net de vorige afvaart gemist. Ik denk dat Taets Art and Event Park hier aan de overkant ligt, maar bij controle thuis, is dat niet zo. Dat is als je het pontveer vanaf de Hemkade neemt, een flink stuk oostelijker. We lopen weer als drietal op.

Vier kilometers over het fietspad langs de N246 en dan nog twee om bij de A9 afslag Bazaar te komen. Bedrijventerreinen van Beverwijk leiden naar de vrachtwagen met bagage en een warme pannenkoek.

Velsen-Noord – Zandvoort (20km)

Kennedymars Vijfhuizen passeert ENCI VelsenOp de fietspaden langs de ENCI cementfabriek aan het Noordzeekanaal en Tata Steel (voor mij nog altijd beter bekend als Hoogovens) zijn opvallend veel fietsers. Ploegendienstwerkers vermoeden we. Bij de passage van het sluizencomplex van IJmuiden hebben we geluk. We hoeven niet om te lopen, krijgen op de Noordersluis zelfs begeleiding van een loods op fiets. Zo staan we op de Kanaaldijk aan de zuidzijde van het kanaal. We lopen ruim 2km langs afzichtelijke bedrijventerreinen. Voordat we het strand op gaan op ca. 51km rustpost op de parkeerplaats IJmuiderslag. Er zijn nog steeds 2 lopers met een kwartier voorsprong op ons.

Henk-Jan op strand bij Bloemendaal Kennedymars VijfhuizenNa het klimmen en dalen over fietspaden door de duinen bereiken we het strand. We houden ons op zo hard mogelijk zand voor de 6km naar Bloemendaal aan Zee. De zon komt op. Vorig jaar was het hier wind en regen, nu windvrij en goed te doen. Een andere wandelaar houden we bij ons met oog op het vinden van De Oase, een punt dat Remy en Cora in 2016 na een omweg van 4km hadden bereikt,

Opgaande zon in oosten refelecteert in wolken boven NoordzeeAls we om 7.15 bij Bloemendale het strand verlaten en de zinnen gezet hebben op Eetcafe ‘t Eindpunt, rest niets anders dan buiten op betonblokken uit eigen proviand wat nemen. De tent gaat pas om 8u open. Het net aangekomen personeelslid zegt niets te weten van een wandeling langs haar uitspanning. We praten haar bij en stappen door. Twee wandelaars hebben ons ingehaald. Het Duinpierpad door het Nationaal Park Zuid Kennermerland naar Zandvoort achter het circuit langs loopt lekker, voor de kuiten prettiger dan het zand.

Op ca. 65km op de parkeerplaats bij de ingang van Amsterdamse Waterleidingduinen is weer een  rustpost ingericht. Ontbijtkoek, een Wasa knäckebröd, drinken, drop. Het assortiment is geweldig deze tocht. Wel was de bagagetas juist hier in plaats van de 21km handig geweest. Het is licht en behoorlijk opgewarmd. Zonder jas en reflecterend vestje, zaklamp en rode lampjes voor achteropkomend verkeer zou het lichter lopen. Helaas zal ik ze om of bij me moeten houden.

Zandvoort – Vijfhuizen (19km)

Ree√ęn in Amsterdamse Waterleiding DuinenDe wandelaar die ons kan helpen naar De Oase te komen is ons ‘ontglipt’. Direct na de ingang van de waterleidingduinen vragen we een hardloopster de weg. De route is hier namelijk niet bepijld en uitgang De Oase staat niet op de bruine ANWB palen. Met hulp kunnen we langs het Noordoosterkanaal met uitzicht op ree√ęn, vogels, wandelaars en hardlopers in 3km via bezoekerscentrum De Oranjekom, waar Remy en Cora de boswachter zover krijgen, dat ze van ‘zijn’ WC gebruik mogen maken, naar De Oase. Nog binnen het park staan hier prompt twee pijlen met KM5H.

Buitenplaats Leyduin 2Erg mooi is het stuk door buitenplaats Leyduin met landhuizen en een parkachtige omgeving. Alle tegemoetkomende fietsers, hardlopers en wandelaars begroeten we nadrukkelijk, een reactie van hen uitlokkend.

Gemaal CruqiusDe Ringvaart is er weer. Via het jaagpad, de Cruquiusdijk langs het dorp en voormalig gemaal Cruquius, nu Haarlemmermeermuseum. We lopen door het zuidelijk deel van Heemstede. In het park Molenplas wordt een festival opgebouwd. Van het langskomen van een wandeling heeft men gisteren gehoord, van kunnen inleveren van een consumptie bon niet. We hadden ergens het Restaurant de Molenplas moeten zien hier, maar die zou pas om 11u zijn gegaan. We zouden dan alsnog te vroeg zijn geweest.

Naar de uitgang van het park is zonder pijlen en foutieve routebeschrijving even puzzelen. Met het einde in zicht blijft het tempo hoog. We steken de Ringvaart weer over, trekken door Vijfhuizen om ons om 11.26u bij de feesttent af te melden in ruil voor een medaille, stempel in het Kennedywalker boekje en een bos gladiolen. De man voor ons was bij de laatste brug over de Ringvaart linksaf geslagen en had zo – net als in de waterleidingduinen – een extra stuk moeten maken. We eindigen zo op plaats 4, 5 en 6. Nee, een Kennedymars is geen wedstrijd, maar op een deelnemersveld van ruim 100 wandelaars is dat best leuk.

In 2016 had de voetbalvereniging welgeteld √©√©n kleedkamer vrij kunnen maken vanwege een parallel sportevenement. Nu wordt her trouwens ook gesport. Niet alle mannen en vrouwen zullen gemengd douchen waarderen. Nu checkt Remy of er twee ruimtes zijn. En ook op dit punt de verbazing van de staf achter de bar dat er √ľberhaupt behoefte is aan douche- en kleedruimte. Ergens in de communicatie tussen de organisatie van de Kennedymars en de horeca- en sportgelegenheden zitten hiaten.

Gedoucht en in schone zomerkleren, de blote voeten in sandalen ga ik naar de bushalte Vijfhuizen terug, felicitaties van voorbijkomend verkeer krijgen is leuk!. Op straat spelende kinderen vinden de glaidolen ook mooi, maar de bos is voor Klazien thuis.                                       De vlotte aankomst maakt het halen van de 12.34u intercity van Schiphol naar Zwolle en dus 14.30u thuis in Balkbrug mogelijk.

Lees ook het verslag op ikwandel.nl.