Wandelen op het blote voetenpad in A. Vogeltuinen ‘t Harde

Henriëtte en Marianne hebben voor deze zomervakantie nog een uitdrukkelijk verzoek: nog een(s) blotevoetenpad graag. In augustus 2016 zijn we in Kraggenburg (Noordoostpolder, Flevoland) geweest. Deze vrijdagmiddag rijden we naar ‘t Harde in de gemeente Elburg. In de A. Vogeltuinen is ook een blotevoetenpad aangelegd. Met het idee, dat je voor een blotevoetenpad moet betalen, lopen we na de auto geparkeerd te hebben naar de ontvangst in de landgoedwinkel. Een vriendelijke jongeman legt de route uit in de gratis wandelbrochure en op een grote kaart. Daarna wenst hij ons veel succes. Goed, een gratis toegankelijk pad dus, opgenomen in de 12 hectare grote, kleurrijke A. Vogeltuinen.

Startpunt Blotevoetenpad A Vogel Tuinen 't HardeJaarlijks wordt hier 40-60.000 kilo (!) aan verse planten geoogst. Meer dan 40.000 mensen bezoeken elk jaar de tuinen. Op een of andere wijze ben ik al wel enkele keren aan het terrein tussen landgoed Huis Schouwenburg en en Landgoed Kasteel Zwaluwenburg voorbijgewandeld, zonder de tuinen zelf bezocht te hebben. Voor alles is een eerste keer. De parkeerplaats staat goed gevuld, diverse groepjes zien we wandelen door de tuinen en ook de kasten in de pluk- en smultuin om je schoenen, sandalen of laarzen op te bergen, is goed gevuld.

Henriëtte en Marianne over Kiezelpad A Vogel Tuinen 't HardeDe meiden zijn intussen zo oud, dat ze de diverse planten, struiken en bomen weer interesseren. Dat is wat anders dan een rechte streep naar de speeltuin of jengelend of mokkend een siertuin door 😉 In vergelijking met Kraggenburg lijkt dit pad korter en minder ondergronden te hebben. Toch loop je in ‘t Harde over zand, gras, houtschors, bladeren, boomstammen, kiezels, keien, leem, op houten planken tussen de geurende bloemen zoals munt en door een 50cm diep ‘moeras’. Dan volgt een waterpomp om je benen en voeten weer af te spoelen.

Voeten in moeras blotevoetenpad A Vogel Tuinen 't HardeAls je je schoenen, zoals wij, in de smultuin hebt opgeborgen, is het effect van afspoelen van je voeten beperkt, De halve kilometer terug pak je natuurlijk zo weer wat zand en stof mee. Boeien!

Van de meiden mag ik hen niet meenemen de 4km wandelroute langs de rode paaltjes door het landgoed Zwaluwenburg. En dus gaan we zigzaggend door de tuinen, fotograferend en proevend aan kerrie, munt, stevia en bieslook terug naar de auto.

Al met al zijn we een uurtje zoet geweest. Tip om van of naar de noordelijke provincies een keer bij ‘t Harde op de A28 even weg van de snelweg te gaan. De A. Vogeltuinen bieden diverse arrangementen.